Tanulás Diákhitellel

2014. február. 06. Kitekintő
Tanulás Diákhitellel

Interjú Imre Zitával, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójával

A Diákhitel nagy segítséget jelenthet abban, hogy a továbbtanulási döntésnél ne kelljen anyagi okokból engedményeket tenni. Segítségével olyan intézményt választhatnak a fiatalok, amit szeretnének, nem kell feladniuk eredeti elképzeléseiket, álmaikat. 

Ugyanakkor a Diákhitellel kapcsolatban még mindig nincs elég információja a felsőoktatásba igyekvők jelentős részének, sokakat olyan indokolatlan félelmek tartanak vissza a felvételétől, amelyek tévhiteken és előítéleteken alapulnak. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy a Diákhitelt állami intézmény folyósítja, amely nem tesz szert üzleti haszonra.

Imre Zitától, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatójától a Diákhitellel kapcsolatos kérdéseimre kaptam választ.

 

Mit jelent az, hogy kétfajta diákhitel van?

 

Magyarországon ma két Diákhitel típus közül választhatnak a hallgatók, amelyek között a két leglényegesebb különbség a felhasználhatóságban és a kamatban rejlik. A Diákhitel1 szabadon használható hitelösszeget nyújt, bármilyen képzési formában felvehető, jelenleg 6,5% kamattal, míg a Diákhitel2 csak a tanulmányokra fordítható, kizárólag önköltséges képzésben felvehető, kötött felhasználású termék, amely állami kamattámogatással működik így a kamat ügyfelet érintő része 2%.


Mennyi időre lehet kérni a diákhitelt és mekkora összeget lehet kapni?

 

A Diákhitel1-et és Diákhitel2-t is a hitelfelvevő 10 tanulmányi félévre, tanulmányi félévenként legfeljebb 5 tanulmányi hónapra illeti meg.  Abban az esetben, ha a hitelfelvevő egységes, osztatlan képzésben vesz részt és a képesítési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a 10 tanulmányi félévet, a hitelfelvevő jogosultsági ideje megegyezik a képzési idővel, de így sem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet. Az ügyfél nem részesülhet a  Diákhitel2 folyósításában a 35. életéve betöltésének időpontját soron követő tanulmányi félévtől. 
A Diákhitel1 összege szemeszterenként maximum 250 ezer forint lehet, ami igényelhető egy összegben vagy havi bontásban 15, 21, 25, 30, 40 és 50 ezer forintos részletekben.
A Diákhitel2 esetében az önköltséges képzésben résztvevő hallgató legfeljebb akkora összeget igényelhet, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége.


Mennyi a diákhitel kamata? 

 

Változó kamatozású hitel lévén félévente változik. A szabad felhasználású esetében jelenleg a Diákhitel történetének legalacsonyabb kamata a jelenlegi 6,5 %. A Diákhitel2 fix 2% kamatozású az ügyfelek felé, az e fölötti részt az állam átvállalja tőlük kamattámogatás formájában. 


Mikor kell elkezdeni a törlesztést, és mekkora a törlesztő részlet?

 

Mindkét Diákhitel esetében a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napjától kötelező a törlesztés, amelynek mértékét az első két a évben minimálbér alapján állapítjuk meg, a harmadik évtől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti bruttó jövedelem. 
Ennek értelmében a törlesztőrészlet a Diákhitel1 esetében az első két évben a minimálbér 6 vagy 8%-a, majd a harmadik évtől a két évvel korábbi bruttó jövedelem 6 vagy 8%-a. 
Diákhitel2-nél az első két évben a minimálbér 4-11%-a, a harmadik évtől a két évvel korábbi bruttó jövedelem 4-11%-a, a felvett hitelösszeg függvényében.


Tájékoztató fórumot indított a felsőoktatásba jelentkező végzősök szülei részére a Diákhitel Központ. Miért a szülők a célközönség és nem a diák?

 

A felsőoktatás rendszerének és az abban végbemenő változások ismerete elengedhetetlen a diákok jövőtervezéséhez, márpedig a Diákhitel Központ a diploma megszerzését a legjobb hosszú távú befektetésnek gondolja. Célunk, hogy a fiatalok továbbtanulását érintő legfontosabb kérdéseket a szülők és gyermekeik közösen, biztos ismeretek és hathatós segítség révén tudják megtárgyalni.


Hányan tanultak diákhitellel a 2001-es bevezetése óta?

 

A hazai hallgatói hitelrendszer indulása óta közel 350 ezer hallgató élt a Diákhitel támogatásával.


Mi a tapasztalat a törlesztésről, milyen nehézségeket okoz a pályakezdő fiataloknak?

 

A törlesztés rendszere úgy van felépítve, hogy biztonságos legyen az ügyfelek számára. Örömmel látjuk, hogy a hallgatók élnek a különböző díjmentes extra befizetések lehetőségével, így a visszafizetések aránya is meghaladja az elvárt másfélszeresét. A törlesztők nagy többségének fizetési fegyelme kiváló, időben teljesítenek.


Mi történik, ha nem tudja valaki törleszteni?

 

Azon ügyfelek esetében, akik a törlesztés megfizetésével hátralékba (elmaradásba) kerülnek, és az elmaradás összege meghaladja 6 havi (egyes régebbi szerződéseknél 12 havi) törlesztő részletüket, a Diákhitel Központnak a kölcsönszerződést fel kell mondania. A felmondást követően – amennyiben az adós nem mutat fizetési hajlandóságot – a beszedés további intézését át kell adni az adóhatóságnak. A 2012. év egészében vagy annak csak egy részében törlesztésre kötelezett ügyfelek összlétszámához képest, csupán 3% körül volt azok aránya, akiknek az összes hátraléka a jelzett évben elérte a felmondást kiváltó kritikus határt, és mindössze 2,7%-ot tett ki a 2012-ben a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak behajtásra átadott ügyek aránya.

-vi-

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat