Tantermet festettek az andragógusok

Cikk dátuma 2013. november. 25. | Mozaik
Tantermet festettek az andragógusok

A végeredmény „király” lett

Kétségkívüli tény, hogy a felsőoktatási intézményekben a tudás megszerzése, a tanulás a legfontosabb tényező, ugyanakkor a fiatalok pezsgő egyetemi, főiskolai diákéletre, vonzó szabadidős programokra, értelmes tanórán kívüli elfoglaltságokra is vágynak. 

Az intézmények vezetősége a hallgatói önkormányzattal karöltve sokat tesz a fentiek megteremtése érdekében, ugyanakkor mindebben nagy szerepe van a hallgatók hozzáállásának, motiváltságának.

Azt mondják, a jó közösség hajtóereje lehet a főiskolai életnek, ám a közösségek kialakulásában oktatóknak és hallgatóknak egyaránt szerepük van. A KJF-en számos példát látok a közösségépítésre, legutóbb egy második emeleti tanterem festése kapcsán szembesülhettem mindezzel. A másodéves andragógus-hallgatók azonnal „megvették” Dr. Majorosi Anna tanárnő tanteremfestési ötletét, mintákat terveztek, rajzoltak, festettek és közben jól érezték magukat.

Erről számolt be a KV-nak Bojtos Rebeka, aki egyébként „kisfőnökként” koordinálta a munkát, és a tanteremfestéshez a mintákat előrajzolta.

„Andragógusként számtalanszor találhatjuk magunkat olyan helyzetben, amikor egy adott projektet kell megszervezni, megvalósítani, kisebb nagyobb csoportok munkáját összehangolni.

Dr. Majorosi Anna és Németh Maja is jót tudják ezt, így a vállalkozó szellemű diákoknak teret adtak ennek gyakorlására egy teremfestés keretében, ahol a szervezés mellett a csoportdinamikákat is remekül megfigyelhetjük.

Az ötlettől hosszú út vezetett a konkrét megvalósításig, de minden momentum tanulságos volt valamennyiünk számára, hiszen a közös projektünket valósíthattuk meg.

Dr. Majorosi Anna vetette fel a tanteremfestés ötletét, és miután részünkről nagy lelkesedéssel szembesült, megkaptuk első feladatként a folyamat megtervezését.

Már számtalan program megszervezésére volt lehetőségem, és bár sosem akartam „főnök” lenni, valahogy mindig úgy alakul, hogy én irányítok. Ez most is így történt.

Gyors ötletezés után felskicceltünk egy vázlatot a táblára, amibe sikerrel összegyúrtuk elképzeléseinket. Ezt követően egy virtuális tervet is készítettünk, amelyet a következő megbeszélésen még egyszer átbeszéltünk, tökéletesítettük, és már csak el kellett küldenünk a végleges tervet végső jóváhagyásért.

Ekkor következett be az, amiből talán a legtöbbet tanulhattunk olyan szempontból, hogy a jövőben mire kell igazán odafigyelni. Ugyanis el az e-mail elküldése sajnos nem sikerült egy kommunikációs probléma miatt. Így a festés a kitűzött dátumba elmaradt, de nem engedtük, hogy ez a kedvünket szegje. Majorosi tanárnő közreműködésével átbeszéltük, hogy pontosan mi volt a probléma, majd azt orvosolva a tervet eljutattuk Németh Majának, ő pedig áldását adta a projektre.

A kivitelezés napjára a lelkes tömeg kicsit megcsappant, de pont elegen voltunk a feladat elvégzéséhez. Miután felvázoltam a falakra a megbeszélt alakzatokat, elkezdtük közösen kifesteni. A munka előrehaladtával, pedig egyre inkább nyilvánvaló lett számunkra, hogy megérte időt és energiát belefektetni, hiszen a végeredmény „király” lett.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat