Tanévkezdés a KJE-n

2019. augusztus. 28. KáVé
Tanévkezdés a KJE-n

Képzési Tanács Orosházán, összdolgozói értekezlet Budapesten,gólyatábor Velencén

Második tanévét kezdi egyetemként a Kodolányi; tavaly augusztus elsejétől kapott egyetemi rangot a felsőoktatási intézmény. Az idei tanévkezdés idején ez az esemény már csak a közelgő akkreditációs eljárás kapcsán számít témának, hiszen az előrelépéssel kapcsolatos követelmények beépültek az intézmény életébe. Augusztus 28-án összdolgozói értekezlettel indult el a 2019-20-as tanév Budapesten, de ezt megelőzte két nappal a Képzési Tanács orosházi ülése. 

A mai összdolgozói értekezleten Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes számolt be az idei felvételi időszakokról, amelyek eredményeként jelentős emelkedést mutat az elsőévesek létszáma.  A rektorhelyettes vázolta, hogy a felvételi számok jelzik a jó irányt, a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell jól szolgálja a huszonegyedik század felsőoktatásától elvárt igényeket, követelményeket. Dr. Kovács László részletesen beszélt a Magyar Akkreditációs Bizottság  október 3-4-ére tervezett látogatásáról is. Ennek kapcsán kapott hangsúlyt a 2014/15. tanévben bevezetett PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell, amely elnyerte a Magyar Termék Nagydíj címet, majd Európai Innovációs  Díjjal tüntették ki. A módszerben jelentős szerepet kapnak azok a partneri kapcsolatok, amelyek segítik a hallgatók minőségi gyakorlati képzését, hozzájárulnak a piacképes tudás megszerzéséhez.

A modell elnevezése fémjelzi a korszerű felsőoktatási módszerekre és elméletekre épített módszert. „P mint professzió, „profession”, mint innováció, „innovation”, Q, mind „quality” azaz minőség és Lead, mint „leadership”, azaz vezetői alkalmasság. Ezek a “hívószavak” a szakok tantervében is megjelennek. A kodolányis diákok megismerik az adott szakma minőségi standardjait, minőségbiztosítási feladatait is. Ahhoz, hogy munkájukat professzionálisan végezzék, szükséges a minőség tudatos menedzselése, ezért gyakran kapnak olyan feladatokat, amelyek egy adott szakmai probléma innovatív és minőségbiztosított megoldását jelentik” – emelte ki a rektorhelyettes. Hozzátette: „A “leadership”, a vezetésre való alkalmasság, része az oktatásnak. Valamennyi kodolányis hallgató, kap vezetési – menedzsment – ismereteket, amelyek természetesen mindig összekapcsolódnak a hallgató szakmájával.”

A Magyar Akkreditációs Bizottság /MAB/ Látogató Bizottsága a kétnapos program során tüzetesen megvizsgálja az oktatás tartalmi vonatkozásaival együtt az infrastrukturális és személyi feltételeket, az európai standardok meglétét. Órákat látogatnak, dokumentumokat olvasnak át, megbeszéléseket folytatnak a tanárokkal, diákokkal, az intézmény vezetőivel, illetve a nem oktatási területen tevékenykedő munkatársakkal. A KJE-n 2009-ben és 2014-ben volt akkreditációs vizsgálat; a mostani eljárás során az európai felsőoktatási standardok meglétét állítják középpontba. A rektorhelyettes elmondta, hogy az intézmény felkészült az akkreditációs eljárásra, amelynek előkészítésében minden munkatárs kivette a részét. Az összdolgozói értekezletet intézeti, majd tanszéki értekezletek követték.

A tanév első hallgatói programjaként szeptember 2-án indul az Origo-hét Velencén, Butor Klára szervezésében. A kodolányis gólyatáborban idén is színes programokkal várják az első éveseket, akik ízelítőt kapnak az egyetemi életből. Megismerkednek egymással, tanáraikkal, számos csapatfejlesztő tevékenységen vehetnek részt, és nyilván nem maradnak el a bulik sem.

Dr. Szabó Péter rektor a KV-nak elmondta, a KJE Képzési Tanácsának tanévnyitó ülését Orosházán tartották meg augusztus 26-án, ezzel is jelezve, hogy a Dél-békési oktatási központ fontos része az egyetemnek. A közelgő akkreditációs eljárásról a következőket mondta a rektor:

„Eltelt az ötéves akkreditációs időszak, így október elején egy tizenhárom tagú akkreditációs bizottság jön az egyetemre.  Természetesen komoly felkészülés történt erre már az elmúlt tanévben. Ami megnyugtató, hogy a felkészülésnél világossá vált, hogy akkreditációs szempontból jól teljesít az intézmény. Az új akkreditációs minőségi elvek hiánytalanul érvényesülnek az egyetemen, amely a a 2000-ben elkezdett minőségügyi tevékenységnek köszönhető. Itt kell kiemelnem Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes munkáját, amelynek eredményeként számos minőségdíj mellett Magyar Termék Nagydíjjal és Európai Minőség-Innováció díjjal is elismert felsőoktatási intézmény vagyunk. A minőségközpontú szemléletet az oktatóink maradéktalanul magukévá tették az elmúlt évtizedekben.”

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat