Tanévbúcsúztató 2019

2019. június. 13. KáVé
Tanévbúcsúztató 2019

Újjáélesztett hagyomány Fehérváron

Még főiskola volt a Kodolányi a tavaly júniusi összdolgozói partin. Akkor és most is Székesfehérváron találkoztak egy délutánra a kodolányisok. Minden ugyanúgy, mint előző évben: baráti légkör, „van miről beszélgetnünk egymással” attitűd, finom étkek, viszont elértük, megértük az egyetemi rangot. Régen óhajtott vágy teljesült tavaly augusztus elsején, sokat dolgozott ezért a csapat, megérdemelt a siker.

Rég túl van már az intézmény a negyedszázados jubileumon. Hol vannak már azok az esztendők, amikor az útkeresés jegyében elindultak a hazai felsőoktatásban a magánintézmények, köztük a Kodolányi főiskola. Alig hihető, hogy annak idején száznegyvenhét hallgatóval kezdődött meg a képzés Székesfehérváron, és ők valamennyien nyelvtanár szakosok voltak. Aztán következtek szépen egymás után a turizmus, a kommunikáció és a többi piacképes szak, és egyre több fiatal akart Székesfehérváron tanulni a gyorsan fejlődő Kodolányin. Huszonötezer diploma, budapesti, orosházi campus fémjelzi az eddig megtett utat, s eközben hagyományok sora teremtődött az egyetem életében.

Egyik ilyen kedves hagyomány a tanév végi parti, ahol az intézmény dolgozói jönnek össze egy kellemes délutánra. Ez jelentős eseménynek számít a kodolányis közösség számára, s bármelyik oktatási helyszínen szervezik, igyekszik mindenki ott lenni. Néhány év kihagyás után tavaly újra életre kelt a régi hagyomány Mits Péter kezdeményezésére, s a pünkösdöt megelőző pénteken újra összejöttünk. 

"… jó együtt lenni munkán kívül is, hogy a pesti, fehérvári - a nagy távolságtól függetlenül -  az orosházi kollégák is találkozhassanak egymással. Ezért úgy döntöttünk, hogy felelevenítjük azt a régi hagyományt, amelyet akkoriban összdolgozói értekezletnek hívtunk. Most nevezzük csak tanév búcsúztató baráti találkozónak, ahol együtt lehetünk, beszélgethetünk, jól érezzük magunkat, s remélhetőleg újra erősödő közösséggé formálódunk." - írta Péter a meghívóban, amelyben akkor és az idén is a székesfehérvári oktatási helyszínre invitálta a kodolányis csapatot.

A Fürdő utcai Ikon Klub igazi vendégváró hely, ahol a kodolányisok finom ételek, italok közül választhattak, aztán elérkezett a nagy beszélgetések ideje is. A nosztalgiázás sem maradhatott ki, hiszen jópáran évtizedek óta dolgoznak az immár egyetemen. Megelevenedtek a régi tanévek, felidéződtek a hallgatók sikerei, csínytevései. Sokan egyetértettek abban, hogy itt az ideje egy újabb "Sikeres kodolányisok" interjúkötetnek, hiszen a Kodolányin végzett hallgatók szép számban építenek karriert a diploma kézhezvételét követően. 

Hogy a Kodolányi főiskola nagyszerű közösség, mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a korábban nyugdíjba ment dolgozók közül is ott voltak szép számban. Eljött Dr. Stephanides Éva egykori főigazgató is, aki ma is kodolányisnak tartja magát, bár ma már megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, és igyekszik minél több időt tölteni három unokájával. Ezzel a szusszanásnyi "összetartással" indulhat a huszonhetedik nyári államvizsga időszak.

Kép és szöveg: V.I.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat