Táncra magyar!

2019. augusztus. 21. Kitekintő
Táncra magyar!

AZ ALBA REGIA TÁNCEGYÜTTES BÚCSÚZTATTA A SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOKAT

Az idei Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján a hagyományoknak megfelelően az Alba Regia Táncegyüttes zárta a Zichy-színpad műsorfolyamát jubileumi műsorával. A „Táncra, magyar!” programon az idén 70. születésnapját ünneplő táncegyüttes produkciójában háromszáz táncos lépett fel együtt.

Az államalapítás és Szent István király ünnepén az Alba Regia Táncegyüttes példaként szolgált arra, hogyan lehet a magyar kultúrát megőrizni, és az egyik legkifejezőbb kulturális örökségünket generációról generációra továbbadni. 

Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke szólt elsőként a „Táncra, magyar!” és  a Székesfehérvári Királyi Napok nézőihez: „Ismét eltelt egy év és eltelt az a tizenkét nap, amelynek mindannyian részesei voltunk. Az elmúlt napokban láttunk fényshowt, kaszkadőröket, függőleges meséket, lovagokat, táncosokat, konferenciát, óriássakkot, bábokat és babákat, szertartást, vonulást, jövés-menést, IV. Bélát így és úgy, koncerteket és sok kedves embert. Ez a mai este így szól arról, hogy véget ér az idei Székesfehérvári Királyi Napok, de szól az augusztus 20-i ünnepi megemlékezésekről is. Egyedi ez az ünnep, mert minden augusztus 20-án a magyar kultúra legszebb előadásait nézheti meg a közönség itt a Zichy-színpadon.” Az elnök kiemelte, hogy az Alba Regia Táncegyüttes életének egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz a mai, amikor a 70 éves jubileumára készített műsorát, az ARTE 70-et itt, a Székesfehérvári Királyi Napok színpadán a többezres tömegnek bemutathatja.

A több száz táncos múltját és jelenét bemutató műsor előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a táncosokat és a közönséget: „Fantasztikus este s műsor következik most egy olyan együttestől, amelynek nagyon sokat köszönhet a város közössége. Hetven év hosszú idő, és ennek a hetven évnek a vonatkozásában az ARTE mindig Fehérvár kulturális életének egyik szilárd oszlopa volt. Elég csak a néhány napja befejeződött nemzetközi néptáncfesztiválra gondolni, amelyet immár huszonnegyedik alkalommal rendeztek meg sikeresen, vagy a pár perccel ezelőtt befejeződött ünnepi közgyűlésre, ahol a Pulutyka csoport fiataljai kápráztattak el bennünket.” A polgármester köszöntő szavai után egy emléklappal köszönte meg az együttes hetvenéves munkáját, és kívánt az elkövetkezendő évtizedekre erőt és kitartást.

A városvezető a Székesfehérvár Királyi Napokat záró gondolataiban ekképpen fogalmazott: „A Királyi Napok rendezvénysorozat, úgy gondolom, hogy az ország egyik legrangosabb történelmi és összművészeti kulturális fesztiválja, amely ma már a legváltozatosabb programokat kínálja. A sokezer ember itt eltöltött élménnyel teli pillanatai teszik ebben a tizenkét napban is élővé a várost, és ez mutatja meg, hogy vannak olyan közös dolgok, amik összekötnek bennünket. Ez pedig nem más, mint közös otthonunk, Székesfehérvár szeretete. Azzal zárom most a Királyi Napok rendezvénysorozatát, hogy jövőre találkozzunk ugyanitt!” Ezután a polgármester kérte a közönséget, hogy a „Talpra, magyar!” első tapsa zúgjon azért a sok száz emberért, aki a Székesfehérvári Királyi Napok sikeréért dolgozott.

Az ARTE 70 gála nyitóképében mind a 300 táncos tisztelgett a magyar hagyományok és az államalapítás ünnepe előtt. A múlt, a jelen és a jövő generációi egyszerre álltak a színpadon és párjaikkal közösen énekeltek. A két felvonásos gála első fele az 1970-es évektől a 90-es évekig mutatta be az együttes ikonikus koreográfiáit. Botos József Zóré és ugrósát, Szatmári táncait és Változó hangulatok című munkájának Kitáncoltatás részét, de láthatta a közönség Foltin Jolán Talalaj című lánytáncát, Gazdag Béla Székelyföldi koreográfiáját, a Török Sándor álmodta Dust és Hahn-Kakas István “Öcsi” Kalotaszegi táncait. A táncosokat a legendás Tilinkó Zenekar kísérte.

Az est első felvonásának végén az együttes átadta három rangos díját: az Alba Regia Táncegyüttes aranyérmét, amellyel a legfiatalabb abbahagyó táncosukat díjazták, ezúttal Király Csaba kapta, aki fiatal kora ellenére harminc évig volt tag. A három éve alapított Év legjobb női és férfi táncosa díjakat 2019-ben Szarvas Kata és Chifor Lénárd vehették át.

A második felvonás a 2000-es évektől egészen napjainkig emelte ki az együttes legmeghatározóbb koreográfiáit.  Bemutatták Majoros Róbert Skizó és Verslábak című munkáit, Gálber Attila Dödölléjét, Kulcsár Imre Rimócra kalauzolta a nézőket, míg Molnár Gábor Magyarózdra. Megelevenedett Fitos Dezső és Kocsis Enikő emlékezetes Észak felé című vajdaszentiványi koreográfiája, és bemutatták Majoros Róbert és Gőbölös Gábor legfrissebb, Ígéret hava névre keresztelt táncát, melyeket a Galiba Zenekar kísért. A két felvonás alatt a múltidézők mellett az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja és az Alba Regia Táncegyüttes jelenlegi művészei léptek fel.

/Forrás:szekesfehervar.hu/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat