Szurkoljunk együtt szombaton Orsovai Reninek

2019. február. 05. KáVé
Szurkoljunk együtt szombaton Orsovai Reninek

Rakovács Regina - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

 

Egyetemünk büszkesége másodjára is a Dal színpadán

 

A Kodolányi János Egyetem előadóművészet jazz-ének szak végzős hallgatója Deniz mellett énekel A Dal 2019-ben. Nem először láthatjuk a televízió képernyőjén. 2014-ben a Rising Star tehetségkutatóban ismerte meg az ország. De a Dal színpada sem ismeretlen terep számára, hiszen tavaly a Dal 2018-ban is fellépett, akkor Nene nevű zenekarával indult. Az MTVA székházában beszélgettem Orsovai Renivel.

Milyen érzés volt visszatérni A Dal színpadára?

Nagyon jó érzés volt, nagyon szeretem az ilyen tévés műsorokat. Mindig izgatott vagyok, ha a kamerákat látom, és szeretem, ha sminkelnek. Az élő adásnak az izgalma, az mindig rá tesz egy lapáttal. Én nagyon szerettem visszajönni. Idén továbbjutottam ezzel a formációval. Bekerültünk a középdöntőbe. Ha a szombati fordulón továbbjutunk az még nagyobb élmény lesz.

Hogyan készültök a következő fordulóra?

Tulajdonképpen sok mindenen nem változtatunk az előző adáshoz képest. Denizzel már többször említettük, hogy nem szeretnénk semmivel elvonni a dal szövegéről vagy értelméről a figyelmet. Nem szeretnénk semmilyen táncost vagy tűzijátékot, vagy bármi mást. Azt szeretnénk, hogy a szövegre figyeljenek, úgyhogy semmi extra nem lesz az színpadon csak mi, akik előadjuk a dalt. Egyszerű letisztult produkció lesz.

Az első előválogatón ti kaptátok a legtöbb közönségszavazatot és te személy szerint a zsűritől is csak pozitív kritikát kaptál. A nézőktől, a közönségtől, a rajongóktól milyen visszajelzések érkeztek?

Nagyon örültem neki. Szoktam kommenteket olvasgatni videók alatt, mint minden ember általában, és szinte csak pozitívat kaptam. Mindenki dicsért, hogy milyen jól énekeltem, milyen jól néztem ki, milyen aranyos vagyok. Nem is kívánhatnék ennél jobbat.  Úgy érzem jó úton vagyok afelé, hogy az embereknek áttudjam adni azt, amit érzek.

Milyen együtt dolgozni Rizner Dénessel azaz művésznevén Denizzel?

Mondhatom, hogy közünk már egy baráti viszony van, tehát nem csak munkatársak vagyunk, hanem tényleg barátok is. Nagyon szeretem Denizt, és az egész csapattal rendkívül jól tudok együtt dolgozni. A koncerteken már pillantásokból tudjuk, hogy a másik mire gondol, vagy mit szeretne, s ez nagyon jó, mert biztonságban érzed magad. Tudod azt, hogy ha bármit elrontasz, akkor ők segítenek neked. Mivel baráti viszony is van köztünk nem csak koncerteken találkozunk, összejárunk beszélgetni, iszogatni. Nagyon szeretek együtt dolgozni velük, remélem, hogy ez még sokáig így lesz.

Deniz-en kívül több előadó mellett is dolgoztál, mint például Rácz Gergő vagy Heincz Gábor BIGA. Hogyan találtak meg téged ezek a lehetőségek?

A BIGA-s formációt még annak köszönhetem, hogy részt vettem a Rising Starban, mert ott élőzenekar volt mögöttünk a versenyben, és BIGA volt a gitáros.  Évek múlva is emlékezett rám és mondta, hogy kellene neki egy vokálos. Akkor éppen semmi dolgom nem volt. Így talált rám ez a lehetőség. Rácz Gergővelegy interjút készítettem az akkor még működő Fehérvár Rádióban, Székesfehérváron. A beszélgetésből arrakikövetkeztette, hogy én is zenével foglalkozom. Megkérdezte, hogy mit csinálok. Mondtam neki, hogy énekelek. Neki pedig pont kellett egy vokálos. Ez abszolút szerencse volt. Nem rég idéztük fel Gergővel ezeket az emlékeket és a telefonjábanmai napig úgy vagyok beírva, hogy Fehérvár Rádiós Reni. Pedig az már 3-4 éve volt, de nem is akarja átírni, mert milyen jó, hogy tudjuk, hogy innen ered az ismeretség.

A Nene zenekarod 2017 márciusában alakult szintén Kodolányis hallgatókkal. Te énekelsz, Boda Evelin basszusgitározik, Vörös Milán gitározik, Márkosi József zongorázik, Varga Szabolcs pedig dobol. Miért Nene lett a zenekar neve?

A többiek a dobost leszámítva már lediplomáztak. A Nene név, az onnan jött, hogy kiskoromban nem tudtam kimondani rendesen az R betűt, tényleg nagyon picike voltam még, és Reni helyett Nenének hívtam magam. Általános iskolában elkezdtek így becézni a barátaim is.  A zenekar tagjai ezt jó ez banda névnek gondolták. Nem tudtam őket erről lebeszélni. Egyszerű jól hangzik, így lett Nene a zenekar neve.

Idén nem terveztetek az együttessel jelentkezni a Dalba?

Idén nem terveztünk, mert nem volt olyan számunk, amire úgy tekintettünk, hogy esetleg egy Dal versenyprodukciónak jó lenne. Most egy picikét pihentetjük, nem akartuk ezt erőltetni. Meg mivel Denizzel jöttem, nem is lehetett volna szerintem két zenekarral indulni. Lehet, hogy még jövünk, ha lesz olyan számunk, amit érdemesnek tartunk arra, hogy elhozzuk egy ilyen műsorba.

Milyen terveid vannak a jövőben a zenekarral és egyénileg?

A terveim között az szerepel, hogy minél többet koncertezzek, minél szélesebb platformon tudjak megmutatkozni. Szeretnék több emberhez eljutni a zenéimmel, mert nagy vágyam, hogy érzelmeket váltsak ki az emberekből azzal, amit csinálok, és mivel most már van saját formációm is, ezért az én gondolataimat tudom beleültetni, mivel mi írjuk a számokat. Fontos számomra, hogy ha nevetni kell akkor nevessenek, ha sírni kell, akkor sírni tudjanak az emberek az zenénken mert a zene gyógyít, és szeretnék én is erre a pályára lépni. Nem szeretem magam beskatulyázni egy műfajba, ezért van több zenekarom. Vagyok hip-hop formációban, pop formációban, minél szélesebb körben szeretném eljuttatni a zenét az emberekhez.

Melyik műfaj áll hozzád a legközelebb?

Egyébként vicces, mert hozzám a rock áll a legközelebb, de rock zenekarom nincs, még! Nem tudok különbséget tenni, mindegyik teljesen már. Azt tudom, hogy bármilyen zenével, vagy formációval dolgozok, mindegyiket imádom, olyanban nem szerepelnék, amit nem szeretek.

A Rising Starban még 2014-ben megkérdezték tőled, hogy mi szeretnél lenni, akkor azt válaszoltad, hogy „rocksztár”. Azóta eltelt öt év. Még mindig tartod magad ehhez az állításhoz?

Hát igen, most már egy ilyen pop-rock sztár mondjuk. Rap sztár, nem mert nem tudok rappelni, szóval valamilyen pop sztár féleség lennék, igen ez még mindig áll.

Jó, hogy említetted a rappet, idén a Dalban nem ti vagytok az egyetlenek, akik a rap műfajt képviselitek. A 2018-as X-Faktor győztesei az USNK is rap produkcióval lép fel. Szerinted a rap műfajmennyire tudja megállni a helyét egy ilyen műsorban?

A rap ma 2019-ben az összes billboard listát vezeti, és a trap is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Szerintem fontos a rap és nagyon fontos, hogy ne úgy tekintsünk rá, mint egy ilyen mumus műfajra, hanem ugyanúgy, mint a rockra, vagy a popra vagy a jazzre, vagy bármire, mert ugyan olyan jó, és ugyan olyan értékes dolgok vannak benne, mint a többi műfajban.

Miért érdemelné meg a ti dalotok, hogy képviselje Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon?

Talán a legfontosabb érv a mi dalunk mellett, az, hogy arról szól, hogy milyen jó itthon lenni. Ez a mi kis hazánk, ami tele van persze problémákkal, mint minden egyes ország, nem lehet csak jó dolgokban, jó dolgok mellett élni, és szeretnénk, hogyha ez egy üzenet lenne, hogy jó itt és mégis csak egy hazája van az embernek, ahova mindig visszavárják. Ez nekünk Magyarország. Nagyon jó lenne, haaz egész világon tudnák, hogy igen is mi büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és hogy itt vagyunk ebben az országban.

Mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy Kodolányis hallgató vagy. 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat