Sziget Fesztivál 2015

Cikk dátuma 2015. augusztus. 11. | Mozaik
Sziget Fesztivál 2015

Várják a kezdetek óta számított hétmilliomodik látogatót

Robbie Williams indította idén a Sziget Fesztivál programját, tegnap esti koncertjére a világ minden tájáról érkeztek rajongók. Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője a Morning Show hétfői adásában elmondta, hogy a világsztár 100 és 500 millió forint közötti összegért jött el a Szigetre, ahová felszereléseit három kamion és két busz szállította. 

Tegnap is sokan voltak kint a Szigeten, a rajongók tömege Robbie Williams miatt érkezett,  ma viszont már beindul az A38 színpad, és a nagyszínpadon is lesz több külföldi fellépő. A legnagyobb név a Florence + the Machine: Florence Welch  Camberwellben született, még mindig csak huszonnyolc éves, de máris olyan karriert tudhat magáénak, ami csak a legnagyobbakkal történhet meg. A rendkívüli tehetség mögött természetesen egy fantasztikus zenekar is található, akiknek tagjai nélkülözhetetlen részvevői a világ bármelyik részén reprodukálható extra show-nak. Az persze kérdés, Florencenak miért kell bármiféle segítség tehetsége kibontakoztatásához, hiszen – azon kívül, hogy énekel, komponista és dizájner – zongorán, hárfán, gitáron és dobon is játszik. Nincs könnyű dolga annak, aki kategorizálni akarja a legnagyobb fesztiválok kedvencének számító Florence and the Machine-t, hiszen repertoárjuk elképesztő kombinációja az intelligens indie popnak, a túlburjánzó barokknak és a perzselő soulnak.

A magyar zenekarok közül ma este a Quimby a nagyszínpadon, a Carbonfools, az egyik utolsó koncertjét adó Subscribe, a Middlemist Red és a Kistehén pedig a magyar zenei színpadon lép fel.

Idén is több mint négyszázezer látogatót várnak a fesztiválra, amelyen a színes koncertkínálat mellett utcaszínház, művészeti helyszínek, sportolási lehetőség és civil szervezetek programjai is várják a látogatókat.

A 23. alkalommal megrendezett fesztivál húzónevei közé tartozik a Kings of Leon, Ellie Goulding, Avicii, a Kasabian, a Limp Bizkit, a Foals, a Marina and the Diamonds, a Gogol Bordello, a Maccabees és az End Showt prezentáló Martin Garrix.

A hazai előadók közül színpadra lép többek között a Kistehén, a Carbonfools, a Péterfy Bori & Love Band, a Kiscsillag, a Wellhello, a 30Y, a Bin-Jip Erik Truffazzal, Fábián Juli & Zoohacker, a Vad Fruttik, a Hiperkarma és a Magashegyi Underground.

A fesztivál világzenei színpadának kínálatában idén a cigányzene áll a középpontban, erősödik a KultúrZóna is, benne a Fidelio Színpaddal, ahol a klasszikus zenéé és a jazzé lesz a főszerep.

A Sziget fesztivál csatlakozott Áder János köztársasági elnök kezdeményezéséhez, az Élő bolygónk klímavédelmi kampányhoz. Gerendai Károly elmondása szerint segíteni szeretnének abban, hogy minél többen megismerjék a felhívást, és aláírják azt a petíciót, amelynek célja, hogy a decemberi párizsi klímacsúcson érdemi döntések szülessenek.

Az idei fesztiválra megnövelték az A38 sátor befogadóképességét közel 20 ezerre,  a Nagyszínpad nézőterének mérete pedig az eddigi 55-60 ezres kapacitásról mintegy 80 ezerre növekedett.A szervezők rekordlátogatottságra számítanak és idén várják a kezdetek óta számított hétmilliomodik látogatót.

A fesztivál indulása előtti zajszint mérések nem maradtak el az idén sem. A Duna mindkét oldalán vasárnap és hétfő éjszaka mért adatok alapján a Sziget fesztivál zajszintje most sem haladta meg az előírt határértéket - mondta Gerendai Károly az MTI-nek. Elmondta, hogy este tizenegyig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő. A fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik a zajszintet, és mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

-v-

 

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat