Sziget Fesztivál 2014

2014. augusztus. 08. Kitekintő
Sziget Fesztivál 2014

Rekord látogatószám várható az idei Szigeten

Akár 400 ezer látogatót is vonzhat a hétfőtől vasárnapig tartó 22. Sziget fesztivál, amelynek nagyszínpadán hosszú évek után először négy magyar zenekar is fellép. Szép Fruzsina programigazgató – akiről a Kodolányisok Világa olvasóinak érdemes tudni, hogy maga is a KJF-en végzett annak idején – kérdésemre elmondta, hogy olyan történt a fesztivál történetében, ami eddig sosem: elfogytak az elővételes hetijegyek. Az előrelátó fesztiválozók 44 ezer bérletet vásároltak meg, ám a  szervezők ezer hetibérletet félretettek, amit a kapuknál vásárolhatnak majd meg azok, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak az elővételi lehetőségről. 

Szép Fruzsina elmondta továbbá, hogy a nagyszínpadon lép fel az idei Sziget-himnuszt előadó Ivan & The Parazol, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary PopKids, a Punnany Massif és a fennállásának 25. születésnapját ünneplő Tankcsapda, valamint a Pop-Rock nagyszínpadon zenél többek között a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében pedig mások mellett Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis és az augusztus 17-i záró partin fellépő Calvin Harris.

Néhány gondolat a múltból: az 1992-ben megrendezett első Sziget 43 000-es látogatószáma a következő évre több mint háromszorosára duzzadt, ekkor a Woodstock fesztivál 25. évfordulójának alkalmából Eurowoodstock néven szervezték meg. Ezzel együtt megindult a fesztivál európai kulturális eseménnyé válása. Volt tehát Diáksziget, Eurowoodstock, Pepsi Sziget, 2002 óta Sziget Fesztivál, hogy akkor még nem is beszéltünk a Szigetköztársaságról.
2012-ben januárjában egyébként megkapta az European Festival Awards - Best Major Festival 2011 rangos díjat is.

A fesztiválozókat idén is számtalan helyszín várja a Szigeten, köztük az Európa Színpad, a Világfalu, a Blues-Ír Színpad, a Múzeumi Negyed, a Fidelio Kultúrzóna – Összművészeti Színpad, a WAMP Design Piac, a Romkocsma Negyed és a Civil Sziget.

A magyar zene központi helyszíne a megnövelt méretű és nézőterű Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpad lesz, ahol minden délután két órától követik egymást a fellépők, egy hét alatt több mint ötvenen. Az idei fesztiválon egyébként több mint kétszáz magyar előadó lép a közönség elé.

A Sziget második legnagyobb színpada, az A38 sátor idén is a külföldi fellépőké: megfordul itt például Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux. Idén azonban itt is lesz egy magyar zenekar, az Irie Maffia. A London Grammar helyett a Clean Bandit lép fel a sátorban.

Az idei Sziget kapcsolódik a woodstocki fesztivál 45., a Rubik-kocka 40. és a rendszerváltás 25. évfordulójához. Lesz egy óriási Rubik-kocka installáció hat konténerből, egy száz méteres építmény az egykori berlini falat felidézve, valamint Tábortűz színpad az 1969-es amerikai fesztiválra emlékezve.

A Művészetek Palotája is különleges eseménnyel készül: a cirkusz sátor (Cirque du Sziget) előtt felállított installáción bárki kipróbálhatja, milyen artistaként több méter magasan a levegőben lógni.

A UStream által megvalósuló élő internetes közvetítésnek köszönhetően idén azok is élvezhetik a Sziget számos zenei programját, akik nem jutnak ki a Hajógyári-szigetre: többek között az Imagine Dragons, a Placebo, Lilly Allen, a Tankcsapda, a Madness és a Péterfy Bori & Love Band koncertje is élőben követhető lesz.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának közlése szerint a fesztiválon állandó lesz a rendőri jelenlét, a civil ruhás járőrökön kívül angol és francia rendőrök is szolgálatot teljesítenek.

A MÁV a fesztivál végén mentesítő vonatot indít Budapestről Bécsbe, ezzel segítve a külföldiek hazautazását.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) CityPASS karszalagot árusít és egy felmatricázott Ikarus 260-as busszal a helyszínre is kitelepülnek, amely ügyfélközpontként működik majd. Emellett a BKK sűrűbben és több kocsival, éjjelente is közlekedteti az 5-ös (szentendrei) HÉV-et, a 901-es és 918-as éjszakai vonalon csuklós buszok járnak majd, a 6-os villamos sűrűbben közlekedik, a Petőfi tér, valamint a Jászai tér és az Óbudai-sziget között rendkívüli hajójárat indul.

Szombattól jövő szerdáig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja és az óbudai Auchan áruház parkolója között megállás nélkül közlekednek a transzfer autóbuszok, amelyekkel csak Óbuda felé lehet utazni. Augusztus 18-án ugyanezek a járatok a ferihegyi repülőtér felé közlekednek.

Jó tudni, hogy a Sziget ideje alatt lezárják a Jégtörő utcát a Mozaik utca és az Auchan áruház behajtója között, valamint lezárásra kell számítani a Mozaik utcában is.

-v-

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat