Szeptembertől sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés indul

2017. augusztus. 07. KáVé
Szeptembertől  sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés indul

Az egykori kodolányis Sz. Hossó Nikoletta koordinálta a vizes világbajnokság protokollját

A vizes világbajnokságon a protokoll előírja, hogy az eredményhirdetések során érmeket csak Fina-képviselő, virágcsokrokat és kabalákat viszont magas rangú magyar állami és közéleti képviselő is átadhat. A mostani világverseny előkészítését Sz. Hossó Nikoletta protokoll- és nemzetközi kapcsolatok szakértő koordinálta, aki eddig hat könyvet írt az etikettről, protokollról.

Milyen szándékkal született meg 2015-ben a Protokoll a diplomácia és nemzetközi kapcsolatok hátterében – Állami, diplomáciai, katonai, sport- és vallásprotokoll című munkája?

Egyetemi tanulmányaim során még nem létezett olyan összefoglaló kötet, mely a szakma szélesebb spektrumával aktuálisan foglalkozik, illeszkedik a legutolsó törvényi szabályozásokhoz, így eldöntöttem, hogy megírom a hiánypótló szakkönyvet, melyet egyre több felsőoktatási intézményben kötelező irodalomként listáznak. Júniusban megjelent munkámat, a nemzetközi kapcsolatok angol–magyar glosszáriumát pedig hasznosan forgathatják majd azok a hallgatók is, akik szeptembertől a Kodolányi János Főiskolán az új Protokoll és nemzetközi kapcsolatok szakembere másoddiplomás képzésen vesznek részt. Első könyvem 2012-ben angol nyelven jelent meg Németországban Secrets of the first papal visit to Hungary címmel. Előzménye 2006-ra nyúlik vissza, amikor az első magyarországi pápalátogatás protokolljával kezdtem el foglalkozni. A szentatya állam- és egyházfő, védett személy, tehát protokollszempontból rendkívül érdekes volt számomra a részletek felderítése. Alkalmam nyílt találkozni többek között Paskai bíborossal, valamint Diós István atyával, aki akkor a pápalátogatást előkészítő iroda vezetője volt, illetve lehetőségem volt megtekinteni a Köztársasági Őrezred által készített biztonsági felvételeket is.

Két munkája is foglalkozik a sporttal. Az egyik a Viselkedéskultúra és protokoll a sportban és az egészségügyben című egyetemi jegyzet. Miért társította a sportot az egészségüggyel?Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola doktorandusza vagyok, kutatásom fókuszában a sportprotokoll-oktatás és a hazai sportdiplomácia előmozdítása áll. Az egyetem felkérésére született a jegyzet, hiszen az egészségügyi intézményekben elhelyezkedni kívánó hallgatóknak fontos ismerniük, hogy a különböző szerepekben – orvos, nővér, beteg vagy látogató – hogyan illik viselkedni és kommunikálni.

Mi az illem, az etikett és a protokoll?
Az illem a társadalmi érintkezés, a jó modor, az udvariasság szabályainak összessége. Hogyan illik közösségben viselkedni, meghatározza például a köszönés, kézfogás helyes formáit. A francia eredetű etikett kifejezés a társadalmi érintkezés viselkedési formáinak, illetve szabályainak előkelő körökben, illetve a diplomáciában megszabott s általában megmerevedett rendszerét jelenti.

Sille István protokollszakértő könyvében olvastam, hogy egyszer a spanyol királynő leesett a lováról, és a lába beakadt a kengyelbe. Két nemes férfi közül az egyik megfékezte a lovat, a másik kiszabadította a hölgy lábát, de azonnal elmenekültek, mert a királynő érintése felségsértésnek számított, és halálbüntetés járt érte.

A királynő személyi érinthetetlensége közismert hagyomány, így II. Erzsébet királynőhöz sem szabad hozzáérni. Nem fordulhat elő, hogy valaki kedvesen megöleli. Michelle Obama first lady egy hivatalos látogatás alkalmával mégis megérintette a királynő vállát. Természetesen azonnal brit ceremónia- és amerikai protokollszakértők szólaltak meg a témában, elemezték a helyzetet. Én is gyűjtöm a tanulságos fotókat és videókat, hogy a hallgatók lássák a hibákat. A protokoll is szabályok összessége, mégpedig a hivatalos érintkezésre, rendezvényekre, meghívásokra, megbeszélésekre vonatkozó íratlan szabályoké és az érvényben lévő szokásoké. A szabályok betartása biztosítja a nemzetközi kapcsolattartás és a hivatalos érintkezések zökkenőmentes hátterét. Alanyai lehetnek a hagyományos értelemben vett karrierdiplomaták, szakdiplomaták, akik egy-egy országot, nemzetközi szervezetet képviselnek, azok nevében tárgyalnak, szerződéseket írnak alá, vagy azok érdekében cselekednek.

Milyen ágai vannak a protokollnak?
Alapvetően az állami, diplomáciai, katonai, sport- és vallásprotokoll területeit különböztethetjük meg. Az első az államfő, a kormányfő, a miniszterek, az államtitkárok és az általuk meghívott, Magyarországra érkező külföldi delegációk protokollját jelenti. A diplomáciai pedig a diplomáciai testület tagjaira vonatkozó szabályok összességét takarja. A katolikus egyházfő kapcsán vallásprotokollról beszélünk. Egy-egy hazai rendezésű világ- és Európa-bajnokság vonatkozásában pedig a sportprotokollé a főszerep. Számomra ez utóbbi a legszínesebb, a leg-izgalmasabb terület.

Mindig a meghívó felet terheli a vendég védelmének a biztosítása?
Ahogy átlépi a határt, a felelősség a fogadó államot terheli. A magas rangú és védett vendégek hozhatják a saját testőreiket, biztonsági csapatukat, ahogy nemrég Netanjahu miniszterelnök is tette. A jelenlegi nemzetközi terrorfenyegetettség miatt a vizes vb-n is jelen voltak a TEK és a Készenléti Rendőrség munkatársai, ahogy a tavalyi év kiemelt diplomáciai eseményén, a Budapesti Víz Világtalálkozón is, ahol koordinációs vezető voltam. Tíz éve dolgozom hazai rendezésű európai és világbajnokságokon, melyeken egyszerre van jelen az állami, diplomáciai, sport- és sokszor a katonai protokoll. Ez utóbbiról a 2013-as dzsúdó-Európa-bajnokság, illetve a vizes vb kapcsán is beszélhetünk, mivel az eredményhirdetések alkalmával a lobogófelvonás katonai tiszteletadással történt. A sportprotokoll előírja a nemzetközi, európai és hazai sportszövetségek rangsorolását, az eredményhirdetés pontos mozzanatait, és sok esetben iránymutatást ad a nyitó és záró ceremóniákra is. Európa-bajnokságon az európai, világbajnokságon a nemzetközi sportszövetség szabályzatát kell figyelembe venni és követni. Például a vizes vb esetén a protokoll előírja, hogy az eredményhirdetések során érmeket csak Fina-képviselő, virágcsokrokat és kabalákat viszont magas rangú magyar állami és közéleti képviselők is átadhatnak.

Hogyan készült fel a feladatra?

Mivel vizes sportokban nem voltam járatos, hisz ezt megelőzően aerobik-, szumó-, dzsúdó-Európa-bajnokságon, UEFA-futsaldöntőn, öttusa- és birkózó-világbajnokságon dolgoztam, meg kellett nézni, mit ír elő a Fina-protokoll, lehet-e holtverseny, melyik érmest jelentik be legelőször, az egyes helyszíneken hol lesz az eredményhirdetés, honnan lépjenek be a hoszteszek, a díjátadók, a sportolók. Minden apró részletet ki kellett dolgozni, mekkora legyen a tálca, milyen legyen a formája, anyaga, milyen színvilágú a csokor, ki milyen kabalát kapjon. Az élő tévéközvetítés egyszeri és megismételhetetlen, ezért mindenkinek pontosan kell tudnia, hogy mi a feladata, senki nem hibázhat.

Mennyi idővel előtte állnak be a szereplők a helyükre?
Legalább két órával a résztvevők és egy órával az átadók, ugyanis egy sporteseményen nehéz pontosan kiszámolni, hogy mikor lesz a ceremónia. Bejelentik a bronzérmes sportoló nevét angolul és magyarul, aki fellép a dobogóra. Balról elindul a tálcával a hosztesz, jobbról a díjátadó és az érmes előtt találkoznak. A Fina képviselője átadja a bronzérmet, majd a felkért közéleti személyiség szintén kézfogás után átadja a csokrot és a kabalát. Az ezüst- és aranyérmes után lobogófelvonás és himnusz következik, majd az átadók kivonulnak. Mindezek után a pódiumon „family photo”. Ha minden a koreográfia és a protokoll szerint zajlik, akkor nincs szükség a B-, C-, D-tervre. A mosoly és a nyugalom a legfontosabb.

Annak ellenére, hogy mindenre felkészülnek, milyen hibák vagy előre nem látott, meglepő fordulatok történtek korábban?
II. Albert monacói herceg 2008-ban ellátogatott az öttusa-világbajnokságra. A VIP-területen kávéval, vízzel, számtalan gyümölcslével és frissítővel várták a vendégeket. Egyszer csak megjelent a herceg a két testőrrel. Azonnal felpattantam, rangjának megfelelően angolul üdvözöltem, és megkérdeztem, miben lehetek a szolgálatára. A herceg a frissítők mellé zöld teát kért. Tudtam, hogy minden van, csak az nincs. Mosolyogva a magyar vendéglátó felé fordultam, és kedvesen tolmácsoltam a herceg szavait azzal kiegészítve, hogy valaki azonnal rohanjon el teáért. A hercegtől egy kis türelmet kértem. Öt percen belül felszolgáltuk a teát. Bizonyos helyzeteket gyors reagálással, kellő rugalmassággal és humorérzékkel kell kezelni. Ami a sportot illeti: rossz himnuszt játszottak, vagy rossz ütemben szólaltatták meg, a lobogót nem megfelelően vonták fel, vagy helytelen volt a formája, a színe, vagy ami ennél is rosszabb, összekeverték őket. A vizes vb-re minden lobogóból többet rendeltünk, sokszor gyakoroltuk a bevonulást zenére a médiával, angol és magyar bemondókkal. Látva az egyre erősödő igényt a szakképzett utánpótlásra idén, szeptembertől a Kodolányi János Főiskolán egyéves Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvény szakembere diplomás képzés is indul, melyre még lehet jelentkezni. A szakmai ismeret és a precíz előkészítés azért is fontos, hogy a protokollos nyugodtan tudjon aludni – ha jut rá ideje –, és ne hulljon ki az összes haja idejekorán.

Gyakorta tapasztal udvariatlanságot?
Sok nemzetközi videóm van külföldi állami vezetőkről. Az illusztrációkon keresztül jobban megjegyezhető, hogy például kinek nem illik kezet nyújtani, kinek ne adjunk fehér színű ajándékot vagy virágot, hol számít tisztátalannak a bal kéz, hol kerüljük a négyes vagy tizenhármas számot, kinek nyújtsunk át névjegyet két kézzel. Tudni kell, hogy hozzáérhetünk-e a vendéghez, hogy miről beszélgethetünk, és melyek a tabutémák. Ezekre nagyon oda kell figyelni, mert komoly hibának, sértésnek számíthatnak. Néha többet lehet elérni figyelmességgel és kedvességgel, mint egy ellenállhatatlan üzleti ajánlattal. Ne feledjük: a protokoll tárgyalástaktikai eszköz is. Fegyver, mely – ha nem megfelelően használjuk – fordítva is elsülhet.

/Forrás: magyaridok.hu , fotó: Szaka József/

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat