Szeptemberben indul a Mágnes program

2017. július. 07. KáVé
Szeptemberben indul a Mágnes program

Békés megyei középiskolák az együttműködő partnerek

Békés megye középiskoláival közösen dolgozta ki a Kodolányi János Főiskola azt a programot, amelynek a legfőbb célja a diákok pályaválasztásának segítése, szakmára felkészítése, tudásfejlesztése. A „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” projektről június elején együttműködési keretszerződést írtak alá a partnerek Orosházán. A középiskolás felzárkóztató programfejlesztésre  hetvenmillió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre.

 

Dr. Mócz Dóra tanszékvezető, a KJF Hallgatói Karrier és Vállalkozási Irodájának igazgatója elmondta, a projektben az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, a mezőkovácsházai  Hunyadi János Gimnázium, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium,   a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium vesz részt.

Hozzátette: szeptember elsején lesz a projektindítója a négy évig tartó programnak, amely új típusú oktatási együttműködés. A középiskolások pályaorientációját, felzárkóztatását segítő program számos oktatási szolgáltatással várja a középiskolásokat, a pályaválasztásban, beiskolázásban résztvevő középiskolai tanárokat. A partnerek közösen határozták meg az irányokat, és olyan pályaválasztási közös programokat dolgoztak ki, amelyek alkalmazkodnak a térség  munkaerő-piaci igényeihez.

– A főiskolával történő együttműködésben mindenképp előnyt látunk, hiszen diákjaink több lehetőséget tapasztalnak meg. Megismerhetnek munkahelyeket, helyi cégektől kaphatnak további információkat. Ez egy továbbtanulni szándékozó diáknak óriási előny lehet – fogalmazott az Makuláné Gulicska Valéria, az orosházi  gimnázium igazgató-helyettese.

– Egy új típusú partnerségről van szó, a megyében lévő középiskolákat a felsőoktatási intézmény rendszerbe fogja össze a kölcsönösség alapján. Ez akár példaértékű is lehet majd hosszú távon országos viszonylatban. A hallgatók erősségeire épít a mágnes program, egy hatékonyabb pályaválasztási modellről van szó, játékos formában megmutatva a munka világát a diákoknak – emelte ki Dr. Szabó Péter rektor.

A Kodolányi főiskola a felsőoktatás területén kívánja szolgálni a térség fejlesztését, népességmegtartó erejét, aktív részese akar lenni annak az összefogásnak, amely Dél-Békés fejlesztését tűzte ki célul. Simonka György országgyűlési képviselő a közös munka fontosságát és annak eredményeit hangsúlyozta:

– Azáltal, hogy a Kodolányi főiskolát ide tudtuk csábítani, nemsokára egyetemi várossá tudjuk fejleszteni Orosházát. Kollégiumokat építünk, kutatólaborokat, műhelyeket hozunk létre, és ezáltal ide tudunk vonzani nagyon sok olyan diákot, akik - bízunk benne - itt telepednek le és alapítanak családot. Mindent megteszünk ennek érdekében. A komplex térségfejlesztési programnak, a Calendula Tervnek ez a lényege: megállítani a térség, a megye népességfogyását – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

Vági Kata - Virágh Ildikó

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat