Szépírók az Origo-héten

2014. szeptember. 02. Kitekintő
Szépírók az Origo-héten

Petőcz András a Szépíró Műhely sikereseivel beszélgetett

Nagyszabású rendezvénysorozat kezdődött el hétfőn a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában, ahova meghívtak minden kodolányis gólyát az Origo-hét programjaira.

Az idei tanévben új képzési modellt vezetnek be a főiskolán, ehhez illeszkedik a szeptember 1-5. között megrendezésre kerülő Origo-hét, amelynek keretében a KJF-re felvett elsőéves hallgatók megismerkedhetnek a főiskolával, az ott zajló élettel, a tanárokkal, a hagyományokkal. Sport, kulturális és egyéb más programok mellett esténként, nyolc órától talk-show jellegű beszélgetős műsorra számíthatnak a gólyák. 

Elsején, hétfőn Petőcz András író mutatta be a KJF-en vezetett Szépíró Műhelyét, kedden a Sportolók éjszakája program keretében híres - nemcsak kodolányis – élsportolókkal hallhat beszélgetést a közönség Tóth Bence kommunikációs munkatárs vezetésével. A beszélgetés résztvevője lesz Supola Zoltán, az Alba Fehérvár kosárlabdázója, Halm Rolland, az Alba Fehérvár szakosztály-igazgatója, Tilinger Tamara, a Fehérvár KC kézilabdázója, Hegyi Ádám Zoltán, az Újpest jégkorongozója és Benk András, a Fehérvár AV19 jégkorongozója.

Szeptember harmadikán Virágh Ildikó, a KV főszerkesztője lát vendégül sikeres kodolányisokat. A meghívottak között lesz Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, Dr. Hoffmann Orsolya, a KJF rektorhelyettese, és "az előttünk az utódunk szlogen"  jegyében:  Benedek Gábor Magyar Televízió hangmérnöke, Mágó Armand, a Metropol szerkesztője, valamint Mészáros Attila,  a székesfehérvári önkormányzat ifjúsági tanácsnoka.

Az első napon tapasztalt érdeklődés jelzi, hogy igénylik a hallgatók a tartalmas programokat, hiszen benépesült a Fürdő utcai kollégiumi épület. A nap első felében a gólyák elintézhették a tanévkezdéssel kapcsolatos adminisztratív teendőiket, megismerkedhettek leendő mentoraikkal, este pedig várt rájuk a Szépíró Műhelyben Petőcz András József Attila díjas író és meghívott vendégei. 

Petőcz András elmondta, hogy  olyan hallgatók és fiatal írók is vannak a szépíró műhelyben, akik, amióta elindult ez a műhely, országos lapokban publikálnak. Befogadja írásaikat például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Irodalomismeret című lapja és a Spanyolnátha. Nagy sikerként könyvelik el, hogy a közelmúltban megjelenhetett egy kötet, amelyben a tanév során született legszínvonalasabb alkotások láttak napvilágot. Az antológia megjelenését Székesfehérvár MJV Önkormányzata és a Kodolányi János Főiskola támogatta. Az író rövid bevezetőjét követően Horváth Gábor és Szűts Diána kommunikáció és médiatudomány szakon végzett friss diplomások, Printz Nóra harmadéves, ugyancsak "kommédiás" írópalánta, valamint Nagy Izabella, a kötet egyik szerkesztője mutatták be írásaikat. 

Az Origo-hét felolvasó estjén bemutatott művek jól mutatták azt az utat, amit a szépírói műhely foglalkozásai során a fiatal írók végigjártak eddig. Elmondható, hogy Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író műhelyében sorra születnek a jövő írói.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat