Előadásokon vettek részt, bort kóstoltak és főztek a leendő orosz turisztikai szakemberek
A KJE-vel Erasmus+ ICM programban együttműködő Szentpétervári Állami Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói a Nemzetközi Tematikus Hét keretében részt vettek a Local and International Trends in Hospitality and Gastronomy című nemzetközi szimpóziumon. A részükre szervezett szakmai programok során elsajátították a magyar konyha alapvető fogásait, megismerkedtek a budapesti vendéglátás és szállodaipar meghatározó szolgáltatóival, valamint a balatoni szőlőtermesztés és borkultúra hagyományaival.
A budapesti VIK Középiskola konyhájában Oriskó Ferenc, nemzetközi hírű mesterszakács vezetésével és útmutatásai alapján magyar ételeket főztek az orosz egyetemisták, hogy hazaérkezve hiteles képet adhassanak a magyar konyha rejtelmeiről. Lebbencsleves, csirkepaprikás és almás rétes készült többek között. A magyar ételek elkészítési módja és ízvilága egyaránt nagy tetszést aratott a külföldi diákok és tanáraik körében. Ugyancsak népszerű programnak számított a balatoni borkóstoló. A Vámosi Pince borai és a vendéglátók kedvessége tovább gazdagította a leendő orosz turisztikai szakemberek hazánkról alkotott pozitív képét.
A City Hotels Budapest szállodalánc és az AquaworldResort Budapest wellness és konferencia Hotel is célpontnak számított a tapasztalatgyűjtésben. A szállodákon kívül a Gundel és a Jardinette étterem szerepelt még az egyhetes programban. Mindent összevetve a szentpétervári egyetem oktatói és turizmus szakos hallgatói nem kevés szakmai tapasztalattal és élménnyel utaztak haza, s reményeink szerint Oroszországban tovább népszerűsítik hazánkat.
Az oroszországi hallgatók beszámolója az alábbi linken tekinthető meg
https://unecon.ru/info/mezhdunarodnaya-uchebnaya-stazhirovka-studentov-spbgeu-v-budapeshte
Students accompanied by their tutors from Saint-Petersburg State University of Economics, one of KJU’s Russian partners in the Erasmus+ ICM project, participated in the International Thematic Week Program including an international symposium entitled "Local and International Trends in Hospitality and Gastronomy" as well as several professional programs organized to introduce international students into the master-strokesof Hungarian cuisine, hospitality and hotel industry in Budapest, as well as the traditions of wine culture at Lake Balaton.
Acknowledgments to VIK High School and Mr. Ferenc Oriskó, City Hotels Budapest, Aquaworld Resort Budapest **** Superior Wellness and Conference Hotel, Gundel and Jardinette Restaurants, Vamos Cellar and all collaborators who participated in the organization of the professional program.