Székesfehérvári Művésztelep harmadszor

2015. július. 14. Kitekintő
Székesfehérvári Művésztelep harmadszor

Videómunkákat készítenek a művészek

Megnyílt a 3. Székesfehérvári Művésztelep A Szabadművelődés Házában hétfőn délután. A megnyitón Homoky Viktor fotográfus, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóhelyettese, zeneelm mondott beszédet, majd a művésztelep résztvevői korábbi munkáikból vetítettek, a fotózás és a videóművészet aktuális problémáira, kérdéseire rámutatva. Idén először videómunkákat, -installációkat készítenek a kéthetes művésztelepen.  

A Székesfehérvári Művésztelep idei résztvevői: Falvay Miklós vizuális kommunikációs tervezőművész, Klotz Miklós fotóművész, Mosberger Róbert fotográfus, grafikus, Kiss László fotográfus, Péter Ágnes képzőművész, szobrász, valamint Arany Gold Zoltán képzőművész.

A művésztelep meghívottjai a Székesfehérvári Művészek Társaságából és külsős művészekből kerülnek ki. A program fő szervezője a Városi Képtár, A Szabadművelődés Háza biztosítja a helyszínt, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezőként és támogatóként működik közre, továbbá a Köfém Művelődési Ház is támogatója a kezdeményezésnek.

„Az idei meghívottak fotó- és videóművészettel foglalkoznak: a Fejér megyei művésztelepek életében ez az első olyan alkalom, hogy ilyen tematikát, technikát, művészeti ágat hirdettünk és valósítunk meg.” – mondta Tunyogi Gábor rendezvényszervező, grafikus, a Városi Képtár munkatársa.  A művésztelep egyrészt oktatást, technikai képzést foglal magában, másrészt az ezeken alapuló kísérletekből és workshopokból áll. „A művésztelep munkája egyrészt technikai ismeretek elsajátítása, középpontban a videóművészet lehetőségeinek szempontjaival, másrészt pedig egy nagyon kötetlen, szabad művészi tevékenység, kísérletezés.” – fogalmaz Tunyogi Gábor. Az alkotások egyéni meglátások és elképzelések alapján valósulnak meg, minden meghívott művésznek van előzetes, pályázatban leadott munkaterve, erre épül a művésztelepen végzett alkotómunka.

A 3. Székesfehérvári Művésztelep alkotásait, a kísérletező munkák eredményeit a nagyközönség is megtekintheti egy későbbre tervezett kiállításon: október 16-november 13. között szerveznek majd a Pelikán Galériában tárlatot, ahol az augusztusi móri  művésztelepen alkotó keramikusok ugyancsak bemutatkoznak majd. Ez utóbbi alkotótábort szintén a székesfehérvári Városi Képtár szervezte.

/Forrás: ÖKK; szöveg: Fraller Ildikó, fotó: Kiss László/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat