Szekeres Péter sportriporter a tematikus héten

2022. november. 16. KáVé
Szekeres Péter sportriporter a tematikus héten

„Van egy olyan szék a szerkesztőségben, ami a tiéd!”  -  

A KJE tematikus hetének második napján többek között Szekeres Péter látogatott el az egyetem nagyelőadójába. A Testnevelési Egyetemet végzett, korábbi vívóedzőt és öttusázót, a Komlósi Oktatási Stúdióban végzett médiamunkást Benedek Gábor, a KJE rádióstúdiójának technikai vezetője, valamint Kontra Bálint harmadéves médiaszakos hallgató kérdezte. Múltja, pályafutása és a fiatalok lehetőségei mellett a szakember őszintén beszélt a munkáját meghatározó bakikról is.

Szekeres Péter azzal kezdte a kötetlen beszélgetést, hogy bár szereti és régóta műveli ezt a szakmát, nem egy könnyű pálya. Rengeteg áldozatot kíván és sok esetben hétvégén is dolgozni kell. Kifejezte örömét arra vonatkozóan, hogy a teremben sok nő jelent meg, hiszen a sztereotípia szerint a sportújságírás férfi szakma. Örült tehát annak, hogy a feltörekvő nemzedékből talán több hölgy kerül a szerkesztőségekbe.

Pályafutásának kezdetén, sportkarrierje után, számos próbálkozás után végül a Duna Televízió főszerkesztője hívta be beszélgetésre, majd ennél a csatornánál kezdhette el megismerni a médiaszakma világát. A szakember kiemelte, hogy abban az időben sokkal nehezebb volt lehetőségekhez jutni, mint manapság. Ma szélesebb skálán állnak rendelkezésre a különböző portálok, platformok és csatornák. A mai világban a ranglétrán is könnyebb felfelé haladni, mint régen, amikor még évekbe telt, hogy valakiből kommentátor legyen. Véleménye szerint a legnehezebb az ajtón bekerülni. De ha valaki jól teljesít, akkor már nem válnak meg tőle. A mikrofon pedig elsőre ijesztő eszköznek tűnhet, de hamar megszokja az ember.

Szekeres Péter első kommentátori élményéről is beszélt és kihangsúlyozott néhány elengedhetetlen követelményt a szakmával kapcsolatban. Szerinte nagyon

fontos a felkészültség, kell tudni rögtönözni is és tisztában kell lenni a játékosokkal, csapatokkal és a lehetséges végkifejletekkel. Elmondta még, hogy helyszíni riporterként résen kell lenni az éppen történő események kapcsán, és azt is, hogy nem kell sportolónak lenni, de jó, ha értünk az adott sporthoz.

Benedek Gábor és Szekeres Péter dolgoztak már együtt korábban, így Kontra Bálintban jogosan merült fel a kérdés, hogy hogyan zajlik a kommentátor és a hangmérnök közös munkája. Péter egyébként minden szakmai kapcsolatot fontosnak tart. Ebben az esetben nem elég, ha valaki jól kommentál, de jól kell, hogy szóljon a mikrofon és jól kell, hogy hallja magát a kommentátor. A hangmérnöktől az operatőrön át a rendezőig mindenki beleteszi a munkáját egy jó közvetítésbe. Hibák pedig mindig előfordulnak, amiket meg kell tanulni megfelelően kezelni.

A szakember karrierjét két baki is meghatározta, az egyik viccesnek szánt kiszólása egy hirosimai születésű tollaslabdázó kapcsán hangzott el: „Reméljük sugárzó teljesítményt nyújt.” Ez elég nagy botrányt kavart a vezetők körében, pedig sokak szerint még belefért volna a műsor hangulatába. A másik baki egy boxmérkőzés alkalmával történt, amikor is Szekeres egy játékosról hamis háttérinformációkat kapott, és azokat közölte a műsorban. Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a szakma nehézsége, hogy bárki dolgozik alánk, ha a mi szánkból hangzik el a rossz információ, akkor mi leszünk a kritika áldozatai.

A kommentátorokat egyébként is sok kritika éri. Elsősorban azért, ha beleviszik a saját érzelmeiket egy-egy közvetítésbe. Szekerest viszont annak kapcsán érte kritika, hogy nem élte bele magát abba a ténybe a tokiói közvetítés során, hogy Szilágyi Áron olimpiai bajnok lett. A kritikusok szerint kiabálnia, örülnie kellett volna, Péter azonban sírt örömében, ám nem akarta, hogy ez hallható legyen az adásban, nehogy kritika érje.

Olimpián dolgozni és olimpiát közvetíteni egyébként Szekeres szerint a szakma csúcsa. Bár kemény munka, kevés alvással és rengeteg közvetítéssel, világot látni pedig szinte egyáltalán nincs idő. Ezt a helyzetet a tokiói olimpia esetében a koronavírus járvány még jobban megnehezítette.

A beszélgetés végéhez közeledve a hallgatók is feltehették kérdéseiket. A válaszokból többek között az is kiderült, hogy Péter nem hallgatja vissza saját közvetítéseit, általában már adás közben tudja, ha hibázott. Kiderült, hogy ma is szívesen foglalkozna bulvárral, pályájának jót tett, hogy az RTL klub Fókusz című műsorában, valamint a TV2 Édes Életében is dolgozott. Tanácsként pedig azt kapták az érdeklődők, hogy legyenek lelkesek és éljenek a lehetőségekkel ezen a rögös úton. Menjenek minél több helyre ismerkedni a szakmával, legyenek kellemesen erőszakosak, és akkor "előbb-utóbb lesz egy olyan szék a szerkesztőségben, ami a tiéd!”.

Az előadás után Kontra Bálint és Bajkó Balázs végzős médiaszakos hallgatók egy rádióinterjút is készítettek Szekeres Péterrel, amelyet hamarosan olvashatnak a KV olvasói.

Lenti Barnabás

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat