Szakmai kirándulás Rómában

2015. május. 05. Hangoskodó
Szakmai kirándulás Rómában

„…a gasztronómia megismerése fontos kötelességünk…”

Dr. Kundi Viktória tanárnő szervezésében tanulmányi kirándulásra indulhatott a turizmus szakos hallgatók egy csoportja. Mivel egyikünk sem járt korábban az „örök városban”, óriási várakozással készültünk az utazásra. Öntevékeny körként a szállás és az utazás lefoglalását mi hallgatók végeztük, így közös munkával és közös döntéssel választottuk ki a kempinget, ahol megszálltunk négy napra. 

Már az utazás előkészületeinek idején történtek érdekes változások, például elkezdtünk érdeklődni egymás iránt. Míg korábban nem igazán tartottuk a kapcsolatot, most fontossá vált, hogy megismerkedjünk egymással. Az eredeti tervek szerint öt diák és a tanárnő utazott volna Rómába, de végül csak négyen keltünk útra Kundi Viktóriával.

Egy kivétellel valamennyien repültünk már, ennek ellenére az indulás napján izgatottan érkeztünk a reptérre. Kétségkívül leginkább az első repülőútjára készülő társunk izgult, érezhetően szeretett volna mielőbb túl lenni az egészen. Mindössze másfél óráig tartott az út, s a sikeres landolást követően, az olasz reptérre érve „első repülőnk” humora és színe is kezdett visszatérni.

Transzferünk a repülőtérről nem volt, ezért a helyi tömegközlekedést vettük igénybe. Utunk során megállapítottuk, hogy a budapesti tömegközlekedés az ottanihoz képest igenis szinte tökéletes. Már a kemping megtalálásakor „kissé-kevésbé” (e kifejezés azóta szállóigévé lett) eltévedtünk, de néhány kitérőt követően, az okostelefon segítségével megtaláltuk szállásunkat.  A hosszas check-in után elfoglaltuk rezidenciánkat, majd elindultunk felfedezni a várost. Első utunk egy helyi étterembe vezetett, szem előtt tartva, hogy a gasztronómia megismerése fontos kötelességünk, amúgy pedig éhesen nem fedezhetjük fel Rómát. Megkóstoltuk az hamisíthatatlan olasz pizzát, utána nem lehetett nem koccintani arra, hogy itt lehetünk. Róma kulturális látnivalóinak megismerésére hónapokra lenne szükség, nekünk pedig csak néhány napunk volt, így még az nap meglátogattuk a Szent Péter Bazilikát; megcsodáltuk kívülről-belülről is. Az emlékképek mellett fotókat is akartunk hazavinni, így már első nap másfélszáz képet készített Deniz a gyönyörű városban. Kétségkívül óriási élmény kalandozni egy idegen városban, rácsodálkozni a műemlékekre, a látványosságokra, ugyanakkor a nap végére kellőképpen elfárad a turista. Ennek ellenére alig várja az ember, hogy másnap ismét útra kelhessen, s tovább gyűjtse az élményeket, emlékeket.   

A második napon egy gyors reggeli elfogyasztása után korán indultunk is be Róma belvárosába. Egy bő félórás buszozás és egy kis séta után a Vatikánhoz érkeztünk meg. Szakmai kirándulásra érkeztünk az olasz fővárosba, így természetes volt, hogy a városnézés közben turizmussal kapcsolatos feladatot is teljesítsünk. A feladat keretén belül mindenkinek választani kellett egyet a meglátogatásra kiválasztott látnivalók közül, és arról a helyszínen kiselőadást tartani a többieknek. A nap folyamán meglátogattuk a Vatikánt, a Spanyol lépcsőt, az Angyalvárat, a Piazza Navona-t, a Pantheont, Róma legnépszerűbb vásárló utcáit, valamint a Colosseumot és a Forum Romanumot. A szabadprogram során újra előtérbe került az olasz gasztronómia, hogy mélyebb betekintést nyerhessünk a helyi étel-és italkultúrába. A jól sikerült este lezárásaként a szálláshelyünkön még megismerkedtünk szomszédainkkal, jót beszélgettünk velük, így bátran leszögezhetjük, hogy interkulturális barátságok is köttettek az este folyamán.

Római tartózkodásunk harmadik napján úgy döntöttünk, hogy az olaszországi szakmai tapasztalatgyűjtés fontos része a tengerparti turizmus megismerése, így az olasz tengerpartra is ellátogatunk. Metróval kb. háromnegyed óra alatt értük el az úti célunkat. Miután elhagytuk az állomást, azonnal szembetűnő volt a változás a városképet illetően. Az épületeken, utcákon és a növényeken is feltűntek a mediterrán jellegzetességek. Egy sétálóutcán keresztül jutottunk le a partra, ahol az ottani emberek élvezték a jó időt, bár senki nem volt olyan bátor, hogy megmártózzon a tengerben. A parton beültünk egy hangulatos kis étterembe, ahol többféle ételt rendeltünk, hogy mindenki kapjon egy kis ízelítőt a helyi specialitásokból. Előételnek kóstoltunk füstölt lazacot és pármai sonkás mozzarellát, főételnek pedig tenger gyümölcseit és kagylós spagettit ettünk. Hosszas tengerparti séta következett, majd visszaindultunk Rómába, hogy jó turistaként bevásároljunk szuvenírekből az otthoniaknak. Kundi Viktória tanárnő javaslatára betértünk egy cukrászdába is, hogy megkóstoljuk az olaszok egyik tradicionális süteményét. A gasztronómiai tapasztalatgyűjtés ezzel teljessé vált. A városlátogatásról ugyancsak elmondható, hogy az idő rövidsége ellenére teljesnek tűnt, éppen annyi program fért bele, ami elvárható és élvezetes.

Az út kiváló lehetőséget biztosított utazásszervezői ismereteink kipróbálására, szakmai tapasztalatszerzésre az Örök Városban és új, interkulturális barátságok kötésére egyaránt. 

Haska Bálint
Ucar Deniz
Fejes Dóra
Varga Renáta

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat