Szakest karddal és borral

Cikk dátuma 2015. február. 16. | Mozaik
Szakest karddal és borral

Nemzetközi tanulmányok és történelem szakosok kóstoltak és harcoltak

Különleges előadásokkal indult el a második szemeszter szakesti sorozata a Kodolányi János Főiskolán. A nemzetközi tanulmányok és a történelem tanszék szervezésében megtartott kiváló hangulatú, tartalmas péntek esti programra megtelt a Frangepán utcai klub, mindkét szak részéről szép számmal jöttek el a hallgatók.  

A rendezvény vendége volt Dr. Hidán Csaba, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett régész, történész, aki első világháborús fegyverbemutatót tartott és Krizmanits József politológus, a Magyar Bor Intézet alapítója, aki "Magyar bor pont ma" címen tartotta meg előadását.

Az „Első világháborús fegyverek élőben” című bemutató, egyben rendhagyó előadás során Dr. Hidán Csaba  nem csak felidézte az első világháború történéseit, hanem a múltba utaztatta a közönséget. Bemutatta a katonák által használt fegyverzetet, katonai öltözetet, s a harcművészeti "performance"-ba bevonta a hallgatóságot is.

„Honvéd-gyalogos zászlós viseletben jöttem, a szablyám és  sisakom eredeti” – mondta a szakember, majd a történelmi ismertetőhöz azonnal hozzárendelte a harci gyakorlatot. Dr. Zachar Péter tanszékvezető volt elsőként segítségére az „harcos” előadónak a szablyával való küzdelem demonstrálásában, leszögezhetjük, hogy a kiváló kodolányis tanár derekasan helyt állt, kiérdelemve a hallgatók őszinte elismerését. Kovács Debóra első éves nemzetközi tanulmányok szakos hallgató ugyancsak „megküzdött” Dr. Hidán Csabával; a keleti harcművészetekben jártas diáklánynak is sikerült méltó partnerként résztvenni a „küzdelemben”.  Mindemellett megnézhettük valamennyien közelről is a szablyákat, puskákat, harci késeket, szuronyokat, sisakokat és pisztolyokat, amelyekről egyébként minden tudnivalót elmondott Hidán Csaba. Szívszorító érzés volt lapozgatni a korabeli énekesköny megsárgult lapjait, nagyapám jutott eszembe, akitől gyermekkoromban számos történetet hallottam az olasz frontról. Leszögezhetjük, hogy különleges élményben lehetett részünk a történelmi ismeretek ilyenfajta megelevenítése által.

Az izgalmakkal teli harcászatot követően  - mintegy oldandó a feszültséget – borkóstolóra ment a szakest közönsége.

Krizmanits József  kiváló borokat kóstoltat, s  igyekszik mindazokkal az alapvetőségekkel megismertetni a borkóstoló fiatalokat,  amelyek egy „gyorstalpaló” borismereti kurzusba beleférnek. Kérdésekkel bombázza a közönséget, gyorsan kiderül, ki szeret bort inni és ki az, aki sörpárti. „A vastag falú pohár nem játszik a bor esetében”, mondja a szakember, és azt is megtudjuk, hogy minél sötétebb színű a vörösbor, annál régibb évjáratú.

A Magyar Bor Intézet egyébként egyfajta tudásközpont és szakmaközi közvetítő szervezet szerepét kívánja betölteni azzal a céllal, hogy segítse egy új szemléletű magyar borkultúra kialakítását, amely főleg a fiatalokra épít. Az intézet innovatív jellege az újszerű megközelítésből, a fiatalosságból és a projektekhez kötődő dinamizmusból fakad. Elképzeléseik középpontjában a magyar bor, hangsúlyosan is a magyar hagyományok és az arra épülő innovációk támogatása áll. Az ifjúság borra nevelését kiemelt fontosságú missziónak tartják. Céljaik között szerepel egy többszintű képzési rendszer felállítása, megkezdték a borral kapcsolatos egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozását is. Krizmanits József elmondta, hogy valamennyi hazai felsőoktatási intézménnyel szeretnének együttműködni, és bizonyos keretek között bevonják a középiskolásokat is a Magyar Bor Intézet  hagyományokra építő „bormissziós” tevékenységébe.

Az idei első szakest jól sikerült, hallgatók és tanáraik – Dr. Vizi László Tamás, Dr. Simon János, Kiszelly Zoltán, Dr. Koudela Pál, Dr. Simándi Irén és Dr. Zachar Péter – már tervezik a folytatást.

Virágh Ildikó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat