Szabadegyetem a KJE-n

2022. november. 28. KáVé
Szabadegyetem a KJE-n

Magyarország a változó világban címmel indít szabadegyetemi előadássorozatot a KJE a Titkok Házával együttműködve.

Az első előadás december 20-án lesz A civilizáció mai rendszere, működési struktúrái címmel, amely webinárium formában, online is elérhető lesz.

A szabadegyetemi előadás-sorozatról Vargha Tamás országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes, Dr. Szabó Péter a Kodolányi János Egyetem rektora és Domokos Tamás a Titkok Háza vezetője és a Kodolányi közelmúltban kinevezett stratégiai igazgatója tartott tájékoztatót ma délután.

Egy egyetemnek kötelessége, hogy olyan tevékenységet is folyasson, ami túlmutat az intézmény falain – mondta Dr. Szabó Péter rektor. Emlékeztetett, hogy Vargha Tamással tavasszal négy nagyon jó tematikus beszélgetés-sorozatot szerveztek középiskolásoknak. „Ekkor beszélgettünk először arról, hogy összehangoltan szervezünk szabadegyetemi előadásokat a következő másfél évben. Vargha Tamás országgyűlési képviselő elvállalta a fővédnökségét és segítséget nyújt abban, hogy egy igazán izgalmas szabadegyetemi programot lehessen összerakni. Terveink szerint egy-egy rövid nyitóelőadás után minden alkalommal kerekasztal beszélgetések lesznek, és kérdések feltevésére is lehetőség nyílik. Célunk, hogy korszerű, a mai világunkat érdeklő kérdésekről, a tudomány igényességének megfelelően, mégis közérthetően lehessen beszélgetni.”

December 20-án az előadó a Kodolányi János Egyetem tanára Dr. Bordás Sándor lesz, aki a Magyar kultúra történeti traumái című könyv szerzője.

Domokos Tamás a Kodolányi János Egyetem újonnan kinevezett stratégiai igazgatója arról beszélt, a legfontosabb üzenete a szabadegyetemnek, hogy a Kodolányi nem csak egy egyetem, hanem egy olyan tudásközpont, aminek van egyeteme is, zászlóshajóként. „Ahhoz, hogy eleget tudjunk tenni, a kor kihívásainak és helyi közösség tudásszomjának kielégítésének, kiemelten fontosak a tudományos, ismeretterjesztő jellegű, de mély kérdéseket boncolgató szabadegyetemi előadás-sorozatok.” Elmondta továbbá, a közösségi média világában „néha mítoszok és hiedelmek alapján hozunk döntéseket”, mert nincs módunk ellenőrizni a tudományos hátterét egyes dolgoknak.

A szabadegyetemi előadások esetében a tények és a vélemények különválasztva jelennek meg, és megpróbálják segíteni a tisztánlátást. "Szeretnénk visszaadni azt a látásmódot, hogy az emberek kellően kritikusan szemléljék a körülöttünk lévő információkat és a tények tiszteletén alapuljanak a döntéseink" - mondta Domokos Tamás.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő elmondta a sajtótájékoztatón, hogy az egyetem rektorával közösen tartott korábbi előadások beváltották az elképzeléseiket. A középiskolásoknak szóló programsorozat megalapozta a jelenlegi együttműködést. Kiemelte, a hamarosan startoló szabadegyetem esetében is különböző irányokból közelítik meg témákat, eseményeket a világból, ezért is vállalkozott erre a feladatra. Politikai szerepvállalása kapcsán elmondta azt is, hogy az országgyűlési képviselőség és a miniszterhelyettesség nem pusztán munka, hanem szolgálat.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat