Sportvilág: Győzelemmel búcsúzott Piqué

2022. november. 07. Hangoskodó
Sportvilág: Győzelemmel búcsúzott Piqué

"Egyszer még visszatérek" - Gerard Piqué, az FC Barcelona legendás alakja váratlanul jelentette be, hogy csapata szombati, Almeria elleni bajnoki mérkőzése lesz az utolsó pályafutása során. A Barca végül egy sima, 2-0-ás győzelemmel búcsúztatta a korábbi spanyol válogatott védőt, aki ezután könnyeivel küszködve köszönt el a Camp Nou Stadion közönségétől.

Nem mellékes információ, hogy a középhátvéd szerződése 2024-ig szól, ám a spanyol La Vanguardia napilap értesülései szerint Piqué lemond fizetésének hátralévő részéről, ami sokat segíthet a pénzügyi problémákkal küzdő Barcelonának.

Gerard Piqué Bernabeu Barcelonában született, édesanyja, Montserrat Bernabeu neurológus, édesapja, Joan Piqué pedig sikeres üzletember, ügyvéd. A családtagokról köztudott, hogy valamennyien nagy Barcelona szurkolók, nagyapja,  Amador Bernabeu a klub elnökségi tagja és 1987-ben - unokája születésének évében - elnökhelyettes is volt. Az előrelátó nagyapa vett egy tagsági kártyát születendő unokájának, amit a sztárfutbalista azóta is őriz.

Mindezek után nem meglepő, hogy Piqué tíz évesen csatlakozott a Barcelona csapatához. Ám 2004-ben Angliába szerződött, a Manchester Unitedhez. Időközben egy évet kölcsönben eltöltött a Real Zaragozánál, hogy aztán 2008-ban, négy évvel távozása után visszatérjen nevelő egyesületéhez. Még pont időben ahhoz, hogy az időközben tapasztalatot szerzett fiatal középhátvéd meghívót kapjon a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányától, Vicente del Bosque-tól a 2010-es világbajnokságra készülő labdarúgó-válogatott keretébe. A nemzeti együttesben végül százkét válogatottságig, egy világbajnoki és egy Európa bajnoki címig jutott.

Közben klubszinten is sikert sikerre halmozott: három Bajnokok Ligája-trófea, nyolc spanyol bajnoki cím, hét Király-kupa, három UEFA- és hat spanyol Szuperkupa, valamint három klubvilágbajnokság győztese a Barcelonával, egy Premier League-bajnoki cím is az övé, utóbbi a Manchester Uniteddel, amellyel szintén nyert BL-t 2008-ban.

Magánéletével is az érdeklődés középpontjába került az utóbbi években, bár az e témájú média megjelenések nem használtak hírnevének.  Sokak szerint Shakirával való szakításának, zűrös magánéletének is része volt abban, hogy a teljesítménye visszaesett. Néhány hete edzője és egykori csapattársa, Xavi Hernandez is arról beszélt, bár még lehet benne néhány év, ő Piqué helyében fontolóra venné a végső búcsú lehetőségét.

Ez most bekövetkezett, és ezzel minden idők egyik legnagyszerűbb és legsikeresebb középhátvédje tett pontot labdarúgó-pályafutása végére.

Sajtóértesülések szerint Piqué a 2024-ig élő szerződésében foglalt pénzének jelentős részéről lemond, ezzel nagyságrendileg 30-40 millió eurót spórol meg a klubnak. Ennek az összegnek a megtakarítása óriási segítség az anyagi gondokkal küszködő Barcának, mivel körülbelül 20 millió eurós bevételtől esik el a klub a Bajnokok Ligája csoportköréből való kieséssel.

A búcsúhoz még hozzátartozik néhány fontos adat: Piqué hatszáztizenöt alkalommal viselte Barcelona mezét,  amivel ötödik a klub örökranglistáján. Ötvenkét gólt szerzett, és a csapat legendájává vált. Az Almeria elleni hazai győzelem után érzelmes sorokkal búcsúzott a teltházas stadiontól:

„Köszönetet szeretnék mondani a csapattársaimnak, ahogyan a személyzet összes tagjának is. Köszönöm a gondoskodást ez erőnléti edzőknek, az orvosoknak és mindenkinek az edzőteremből. Ők azok, akik mindennap segítenek, hogy nekünk a lehető legkönnyebb legyen a dolgunk. Köszönettel tartozom a vezetőség tagjainak is ezekért az évekért” –mondta a harmincöt esztendős Piqué.

A világklasszis játékos nagy eséllyel indulhat majd a jövőben az elnöki székért, és ezt a szándékát ő maga  is számos alkalommal megerősítette: „Ismertek engem. Egyszer még visszatérek!”

Döményi Levente

kommunikáció-és médiatudomány alapszak, I. évfolyam
Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat