Sportvilág

Cikk dátuma 2016. április. 29. | Mozaik
Sportvilág

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány, I. évfolyam

Labdarúgás - külföld 

Az európai topligák és a magyar bajnokság a véghajrába érkezett, így egyre kevesebb hibát véthetnek a komolyabb céllal rendelkező csapatok, amelyek egyre izgalmasabb mérkőzéseket játszanak. Minden bizonnyal a nézőknek kedvezhet az utolsó néhány forduló, ahol kiesések, bajnoki címek és európai kupaszereplések dőlnek el.


Németország (Bundesliga):

Szombaton a címvédő Bayern München fogadja a Mönchengladbach együttesét, s amennyiben a rekordbajnok otthon tartja mind a három pontot, függetlenül a többi mérkőzéstől matematikailag is bebiztosítják bajnoki címüket. A bajorok háza táján nagy dilemmát okozhat az is, hogy egygólos hátrányból kell pályára lépniük négy nappal később a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján az Atlético Madrid ellen. Ez pedig felveti azt a problémát, hogy érdemes lenne pihentetni a kulcsjátékosokat. A mérkőzés előtt egy órával mindenképpen megtudhatjuk, hogy vajon a visszavágóra készülnek-e, vagy szombaton bebiztosítják bajnok aranyukat. Később a Borussia Dortmund fogadja a Wolfsburg csapatát, ahol mindkét gárda már csupán matematikailag reménykedhet céljuk elérésében. A hazaiak már szinte kiszálltak a bajnoki címért folyó küzdelemből, a vendégek pedig szintén már csak számolgatásban bízhatnak az Európa Liga selejtezőt illetően. A farkasok emellett rettentő rossz formában futballoznak, így a Dortmund jó eséllyel gázolhat át ellenfelén. Ezzel egy időben a már biztos kieső Hannover fogadja a Schalke együttesét, ahol a vendégeknek maradt céljuk a bajnokságban. A szombati játéknap legjobban várt mérkőzése a fővárosi Hertha vendégjátéka a Leverkusen ellen. Dárdai Pál együttese rossz formájának köszönhetően lecsúszott a 4. helyre, s pozícióját éppen ellenfele vette át. A kékek hátránya ugyan öt pontra duzzadt, mégis maradt remény a dobogó legalsó fokát visszaszerezni. Egy vereség esetén azonban akár lejjebb is csúszhatnak a tabellán, így mindenképpen jó mérkőzésre van kilátás. A forduló zárásaként hétfő este a Stuttgart vendégeskedik a Werder Bremen otthonában egy kőkemény ki-ki mérkőzésen, a két csapat ugyanis egymás alatt helyezkednek el a tabellán két pont különbséggel, így a vesztes jó eséllyel vagy kiesik az első osztályból, vagy osztályozóra kényszerül. Egy esetleges döntetlennel a vendégek járnának jobban, hiszen ők állnak jobban.

Spanyolország (Primera División):

A spanyol első osztály 36. fordulójának nyitányán a Sporting Gijón fogadja az Eibar együttesét. Hazai oldalon semmilyen elérhető európai szereplést érő hely nem maradt, a kieséstől sem veszélyeztetettek, ellentétben a vendégekkel, akik eszeveszett menekülőre fogták a tabella legalsó fokai elől. Szombaton a Real Sociedad fogadja a Real Madrid csapatát. A vendégek ellentmondást nem tűrően gázolnak át ellenfeleiken, hiszen csupán egyetlen pont választja el a dobogó legfelső fokától. Emellett a királyiak talpon vannak még a Bajnokok Ligája sorozatban, így nem lesz könnyű dolguk az otthon egyébként is masszív Sociedad ellen. A pontegyenlőséggel második helyen álló Atlético szintén talpon van a Bajnokok Ligájában, ám előtte hétvégén a Rayo Vallecanot fogadják hazai pályán. A matracosok pontegyenlőséggel állnak a második helyen, így nem engedhetnek meg maguknak botlást, ha a bajnoki címről álmodnak még. Az éllovas Barcelona a Betishez látogat és lényegesen könnyebb dolguk akadhat majd, mint üldözőinek. Vasárnap a Sevilla az Espanol otthonába látogat, valamint a Valencia fogadja otthon a Villareal együttesét.

Anglia (Premier League):

A Premier League idei kiírásából csak három forduló maradt hátra, s a hétvége bőven ígér izgalmakat az angol foci szerelmeseinek. Szombaton a Bournemouth látogat az Everton együtteséhez. Egyik félnek sem akad már elérhető célja a bajnokság idei kiírásában. Később a Newcastle fogadja a Crystal Palace gárdáját, ahol a hazaiak menekülnek a kiesés elől, amely egyre jobban fenyegeti őket. Hasonló mérkőzés lesz a Stoke City Sunderland elleni találkozója, ahol a vendégeknek égető szüksége van a három pontra, ha szeretnének az első osztályban maradni. Később az Arsenal a Norwichot fogadja otthon, ahol jócskán akad mindkét oldalon elérendő cél, hiszen az ágyúsok elkerülhetik a Bajnokok Ligája selejtezőt, a vendégek pedig a kiesést, így küzdelmes találkozóra van kilátás. A vasárnapi mérkőzések közül a Manchester United és a Leicester összecsapását emelhetjük ki. Amennyiben győznek a rókák, bebiztosítják első helyüket, s a klub történetének legnagyobb sikerét érhetik el. Egy döntetlen sem világvége a vendégeknek, hiszen a maradék három mérkőzésen elég kettő pontot gyűjteniük a bajnoki címükhöz. A hazaiaknak is szükségük van a pontokra, hiszen európai szereplésért küzdenek a véghajrában. Később a Manchester City vendégeskedik a Southampton otthonában, amely szintén európai kupaszereplésről szól majd. Hétfőre is marad nagybetűs mérkőzés, hiszen a Chelsea fogadja a Tottenham csapatát. A vendégek múlt héten hatalmas lehetőséget buktak el azzal, hogy nem voltak képesek legyőzni a jóval esélytelenebb West Brom együttesét, így sorsuk már egyre kevésbé a saját kezükben van, hiszen egy győzelem sem lenne feltétlenül elég a bajnoki aranyhoz.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat