Sportvilág

Cikk dátuma 2019. október. 07. | Mozaik
Sportvilág

Sorsdöntő mérkőzés

A csoport küzdelmek legnehezebb mérkőzése előtt áll a magyar válogatott, csütörtökön ugyanis a VB ezüstérmes Horvátország lesz az ellenfél, akik megbosszulnák a budapesti 2-1-es vereséget. Nagy kérdés, sikerül-e ismét a bravúr, és egy lépéssel közelebb kerülünk az Európa bajnoki álmokhoz vagy pedig érvényesül a papírforma és Horvátország győzedelmeskedik.

 

A csoportmérkőzések végéhez közeledik a magyar válogatott, már csak három meccs maradt hátra. Igaz, komoly lehetőséget szalasztottunk el a Szlovákok elleni mérkőzésen, még mindig van esélyünk, ehhez azonban legalább egy pontot kellene szerezni. Történelmi tettre lenne szükség, ugyanis a magyar labdarúgó válogatott még sosem tudott nyerni Horvátország otthonában, két mérkőzésből két vereség a mérlegünk. A legutóbbi budapesti találkozón azonban hatalmas meglepetésre a magyar válogatott örülhetett a három pontnak. A telt házas mérkőzésen Rebic találatával ugyan még vezettek a horvátok, a félidő vége előtt viszont Dzsudzsák pazar passza után Szalai egyenlített. Sokáig úgy tűnt döntetlennel zárul az összecsapás, a 76. percben azonban egy szöglet utáni kavarodásban Pátkai megszerezte a győztes gólt. Bizakodásra adhat okot a tavaszi találkozó eredménye, a mostani viszont egy teljesen más mérkőzés lesz.

A válogatott keretében nincs nagy változás, azonban nem könnyítette meg a kapitány dolgát, jelentős sérüléshullám is sújtja a csapatot. Marco Rossi szövetségi kapitány több labdarúgóra sem számíthat a csütörtöki összecsapáson. Pátkai Máté a Fehérvár FC középpályása és Tamás Krisztián a Zalaegerszeg balhátvédje biztosan kihagyni kényszerül a horvátok elleni mérkőzést, Bese Barnabást pedig a legutóbbi francia másodosztályú mérkőzésen kellett lecserélni, így kérdéses a játéka. Helyettük már új embereket is behívott a vezetőedző, Vida Máté, Ferenczi János és Botka Endre is meghívót kapott a sérültek pótlására.  A legnagyobb aggodalomra azonban Szoboszlai Dominik sérülése adhat okot. A magyar válogatott fiatal reménysége már a múlt hétvégi osztrák bajnoki mérkőzést is a lelátóról figyelte derék problémák miatt, és jelenleg is a Salzburg orvosi csapata vizsgálja, hogy pontosabban diagnosztizálják a sérülést.

Nem mi vagyunk az esélyesei a csütörtöki mérkőzésnek, a horvát együttes keretében ezúttal is számtalan világsztár megtalálható, elég csak a legutóbbi aranylabdás, a Real Madrid sztárjátékosát Luka Modricot említeni. Szintén kérdéses lesz, hogy hogyan tudja a válogatott pótolni Szoboszlai Dominikot. A 18 éves éves játékosa berobbant a köztudatba az elmúlt hónapokban, mára rendszeres kezdő a BL résztvevő Salzburg csapatában, kérői között olyan nevek szerepelnek, mint a Juventus, Arsenal vagy a Borussia Dortmund, legutóbbi Szlovákia elleni mérkőzésen pedig az ő szabadrúgás góljával egyenlítettünk. Mindenképpen nagy hátrány lesz Szoboszlai hiánya, de szervezett csapatmunkával pótolható.

Nem könnyű tehát a magyar válogatott helyzete, a pontokra viszont mindennél jobban szüksége van. Jelenleg a csoport harmadik helyén állunk, egy ponttal lemaradva a csoportelső horvátok mögött, Szlovákia pedig az ellenünk elért jobb eredménye miatt áll előttünk. Mindkét válogatottnak akadtak problémái az elmúlt időszakban, Horvátország csupán 1-1-es döntetlent játszott a csoport utolsó helyezett Azerbajdzsánnal, míg mi nem tudtunk visszavágni, és ismét vereséget szenvedtünk a szlovák válogatottól. Amennyiben pontot tudnánk rabolni a horvátoktól, abban az esetben nagyon jó pozícióba kerülhetünk a továbbjutást illetően. Ehhez azonban nagy koncentrációra és fegyelemre van szükség a játékosoktól, pont ahogy azt tették a tavaszi budapesti találkozón. Nem csak a mi mérkőzésünkre lesz érdemes figyelni, ezzel párhuzamosan kezdődik a Szlovákia-Wales mérkőzés is. Ha vereséget szenvedünk, Szlovákia pedig győz, akkor minimálisra csökkennek az esélyeink az EB-re való kijutásra. Ha viszont Szlovákia pontot, pontokat veszítene, abban az esetben előttünk áll nagy lehetőség, hogy újra megelőzzük északi szomszédunkat, és a maradék két mérkőzésen(Azerbajdzsán itthon, Wales idegenben)pedigmegőrizzük a továbbjutást érő helyünket.

A mérkőzést csütörtökön rendezik 20:45 órás kezdéssel, a csapatot másfélezernyi magyar szurkoló kiséri el a teltházas mérkőzésre. Az M4 sportcsatornán keresztül is több ezer ember követi majd az eseményeket. A szurkolókon - ahogyan eddig sem -  nem múlik semmi, most ismét a játékosokon a sor, hogy bebizonyítsák: kellő alázattal, fegyelemmel és csapatmunkával még akár a világbajnoki döntő is megfogható.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat