Sportvilág

Cikk dátuma 2019. szeptember. 19. | Mozaik
Sportvilág

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Pontszerzés ma, folytatás október 3-án

Véget ért a Fradi szurkolók hosszas várakozása, csapatuk ugyanis tizenöt év után újra bejutott egy európai csoportkörbe. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi Vidi-siker után most is szurkolhatunk egy magyar csapatnak a nemzetközi porondon. Az idei sorozat első állomása Spanyolország, az ellenfél pedig az Espanyol együttese volt.

Remekül hangolt a mai Európa Liga találkozóra az FTC együttese, ugyanis a legutóbbi hazai mérkőzésen, magabiztosan, négy góllal múlta felül a Paks együttesét. Azt mindenki sejthette, hogy a csütörtöki egy teljesen más iramú mérkőzés lesz, ahol a zöld-fehér együttesnek mindent bele kell adnia, hogy ha pontot, vagy pontokat akar szerezni. Reménykedésre adhatott okot, hogy az ellenfél, a spanyol Espanyol együttese nem kezdte túl jól a spanyol pontvadászatot, egy vereség és két döntetlen mellett, csupán egy győzelmet arattak, így a tabella hátsó részén álltak. A Fradinak azonban ettől függetlenül is volt oka az óvatosságra, hiszen hosszú évek óta nem kerültek szembe ilyen erős ellenféllel, így a legtöbb szurkoló elvárása a tisztes helytállás volt az idegenbeli nyitómérkőzésen. A mérkőzésre tizennyolcezer ember látogatott ki, közülük hozzávetőlegesen nyolcszáz Fradi szurkoló volt, akik több napos buszos utazással érkeztek meg a helyszínre, óriási elismerés jár nekik.

A védelmen nem sokat változtatott Rebrov, egyedül a sérülésből felépülő Lovrencsics került ki a kezdőből és helyette Botka Endre kezdett a jobb oldalon. A középpályát azonban megerősítette az ukrán vezetőedző, és ennek megfelelően három középső középpályással állt fel a magyar csapat, elől pedig klasszikus csatár nélkül, Isael, Tokmac és Zubkov rohamozta a hazaiak kapuját. A kezdőt végig nézve a legtöbb ember azt gondolhatta, hogy a Fradi beássa magát a saját tizenhatosa vonalára, és megpróbálja kihúzni a mérkőzést egy gól nélküli döntetlennel. Legnagyobb meglepetésre azonban remekül indult a mérkőzés, a 6. percben rögtön egy bravúrt kellett bemutatnia a hazai együttes kapusának Zubkov lövésekor, nem sokkal később pedig Isael lövése centikkel kerülte el a kaput. A bátor támadójátéknak meg is lett az eredménye, ugyanis a 10. percben Isael jobb oldalról ívelt a kapu elé az érkező Tokmac irányába, a menteni igyekvő JaviLopez pedig a saját kapujába lőtte a labdát. A félidő hátralévő részében sem vett vissza az FTC, bár többet birtokolta a labdát a spanyol csapat, de a Fradi többször is zavarba tudta hozni a gyors kontráikkal a hazai együttest. Ebben jelentős szerepe volt annak, hogy Rebrov remekül feltérképezte az ellenfél játékát, és tisztában volt azzal, hogy az Espanyol brutális labdakontrollját, csak fegyelmezett, stabil középpályás védekezéssel, elöl, pedig gyors letámadásokkal lehet megtörni. A félidőben mindkét kapu előtt voltak még apróbb lehetőségek, de végül a Fradi egy gólos előnnyel tudott a szünetre fordulni.

A második félidőben a spanyolok összeszedték magukat, jóval agresszívabban támadták a vendég együttes kapuját, emiatt az FTC is hátrébb szorult, és kevesebb energiája maradt a támadásokra. Az 53. percben talán végleg eldőlhetett volna a találkozó, szabadrúgáshoz jutott a magyar együttes, a labda mögé Isael állt, és egy remek tekeréssel rúgta a labdát a kapu felé, azonban a lövés a felsőlécen csattant.  Kétgólos vezetés helyett a 60. percben jött a nem várt egyenlítés, egy szöglet után a Fradi védői kifejelték a labdát, egy ütközést követően viszont a földön maradt Blazic, és míg a magyar csapat játékosai arra vártak, hogy a bíró megszakítsa a játékot, a hazai együttes egy szerencsés találattal döntetlenre módosította az eredményt. Az egyenlítő gól után az Espanyol vérszemet kapott, és kettőzött erővel rohamozta az FTC kapuját, a magyar csapat pedig láthatóan elkészült az erejével, és minden energiájukat a védekezésre fordították. A spanyolok a hátralévő időben nem tudták feltörni a vendégek védekezését, így az állás változatlan maradt, a Ferencváros bravúros döntetlent ért el Spanyolországban.

Összességében a Fradi nagyon örülhet az értékes egy pontnak. Az első félidőben kiválóan játszott a magyar csapat, több helyzetet is kialakítottak, és ezzel meglepték a spanyolokat. A második félidő elején akár két góllal is vezethetett volna az FTC, de végül e helyett egy balszerencsés gól miatt meg kell elégedniük az egy ponttal. Nem szabad azonban szomorkodni, egy európai topbajnokságból érkező csapat ellen, az egy pont is hatalmas eredmény. Ez a kezdés sokat tehet hozzá a csapat önbizalmához, amire szükség is lesz, hiszen  következő ellenfél a bolgár Ludogorec csapata, akik az első meccsükön 5-1-re lemosták a pályáról a CSZKA Moszkvát, és ezzel vezetik a H csoportot. A bolgárokban biztos ott lesz a visszavágás iránti vágy, hiszen ne felejtsük el, a nyári BL selejtezőben pont a Ferencváros csapata ejtette ki őket a sorozatból, ráadásul kettős győzelemmel. A mérkőzésre október harmadikán kerül majd sor a Groupama Arénában, várhatóan telt ház fogadja majd a csapatokat. Minden szurkolóra szüksége lesz a Fradinak, és a játékosok az Espanyol ellen megmutatták, rajtuk nem múlik semmi.

Hajrá Fradi! Hajrá Magyarok!

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat