Sportvilág

Cikk dátuma 2019. szeptember. 10. | Mozaik
Sportvilág

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Bravúr kell, de nem lehetetlen a 2020-as Európa Bajnokságra kijutás

Sorsdöntő mérkőzés előtt állt, a magyar labdarúgó válogatott a 2020-as Európa Bajnokság selejtezőjében. Március óta zajlanak selejtező mérkőzések tíz különböző csoportban, a cél pedig mindenki számára az, hogy kijusson a kontinens viadalra. Ennek feltétele pedig a csoport első, vagy második helyének megszerzése. A következő EB ráadásul egy különleges torna lesz, ugyanis jövőre először nem egy ország ad otthont az aktuális Európa bajnokságnak, hanem Európa-szerte tizenkét városban rendeznek majd mérkőzéseket. Az egyik rendező város pedig Budapest lesz.

A magyar válogatott a tegnapi találkozót megelőzően négy mérkőzést játszott, ezeken háromszor győztünk - Horvátország, Wales és Azerbajdzsán ellen -, és pedig vereséget szenvedtünk - Szlovákia ellen-, így 9 ponttal vezettük a csoportunkat, megelőzve a világbajnoki ezüstérmes horvát válogatottat.

Jó formában várhattuk tehát a Szlovákia elleni csoportmérkőzést, bár a legutóbbi felkészülési meccsen vereséget szenvedtünk Montenegró ellen, előtte viszont a legutóbbi három találkozón győzelmet arattunk. A szlovák csapat viszont négy napja megsemmisítő négy gólos verséget szenvedett a horvát csapattól, hazai pályán.A tegnapi mérkőzés már csak azért is volt fontos, mert egy győzelem esetén hat ponttal megelőzhettük volna a szlovák együttest, és már csak pár pontot kellett volna gyűjteni ahhoz, hogy elérjük a célunkat, és kijussunk a 2020-as Európa Bajnokságra. Ez pedig azt jelentheti, hogy az idén novemberben elkészülő új 67 ezer férőhelyes Puskás Ferenc stadionban játszhatnánk a hazai mérkőzéseinket.

A Groupama Arénában minden jegy elkelt, és a televízió előtt is több ezer magyar szurkoló szorított a csapat sikeréért. A mérkőzés jól indult, a magyar csapat fölényben játszott, szép akciókat tudott vezetni, azonban a helyzeteinket nem tudtuk kihasználni, nem úgy, mint az ellenfél, akik szinte az első komolyabb lehetőségükből betaláltak nekünk (egy jól látható les szituációból), így egy gólos hátrányból vonultunk a félidőre. A játékosaink azonban nem adták fel a harcot, és az 50. percben a 18 éves Szoboszlai Dominik egy gyönyörű szabadrúgás góllal kiegyenlített. Ez volt egyébként a fiatal játékos első gólja a magyar válogatottban. Ezután mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, végül azonban a szlovák csapat az 56. percben megszerezte a győzelmet érő gólt. Nem érdemelt vereséget a válogatott, voltak a helyzeteink a második szlovák gól után is, azonban egy bírói hiba, és pár védelmi megingás miatt vereséget szenvedtünk, és lecsúsztunk a csoport harmadik helyére. Ám keseregni sokáig nem szabad.

Október tizedikén ugyanis rögtön a horvát válogatott vendégei leszünk, akikben ég majd a vágy, hogy visszavágjanak a legutóbbi ellenünk elszenvedett vereség miatt, három nappal később pedig Azerbajdzsánt fogadjuk majd. A selejtező sorozatot pedig Wales ellen zárjuk idegenben, november tizenkilencedikén.

Az esély még továbbra is ott van a magyar válogatott előtt, ehhez azonban a maradék három meccsen legalább 6 pontot kell szerzenünk. A feladat tehát adott, újra meglepetést kell okoznunk a világnak, és megmutatni, hogy helyünk van az Európa Bajnokságon, ehhez azonban maximális koncentráció és erőbedobás kell majd, a szurkolókon nem fog múlni, ez biztos. Hajrá Magyarok!

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat