Sportról a Pinceklubban

2017. május. 03. KáVé
Sportról a Pinceklubban

Öttusáról, versenyekről, utánpótlásról

A felsőoktatási tanulmányok évei elsősorban a tudás megszerzéséről szólnak, ugyanakkor a hallgatók számára fontos a tantermen és a könyvtáron kívül töltött idő is. Emiatt is különös öröm, hogy a Kodolányi János Főiskola Székesfehérvári Oktatási Központjában megnyílt a Kodolányi Pinceklub. 

Az első rendezvényen Gundel Takács Gábor volt a vendég, a mostanin pedig Demeter Bence világbajnok öttusázóval beszélgetett Mits Péter. A kiváló hangulatú program jó alkalmat teremtett arra, hogy a közönség közelebbről megismerje az élsportolók világát, a világbajnokságig vezető utat, emellett a királyi város viszonyulását a sporthoz, sportolóihoz. Demeter Bence tősgyökeres székesfehérváriként részletesen beszélt a megyeszékhely sportszerető és támogató légköréről, valamint az öttusa helyi hagyományairól is.

Bence szívesen mesélt a sikerekhez vezető útról, a rengeteg edzésről, ami szerves része az életének a mai napig, és ez akkor is így volt, amikor a középiskolai tanulmányok feszes rendjébe kellett ezt beilleszteni. Beszélt az öttusa sportág különös viszonylatairól; például arról, hogy mi történik egy versenyen, ha a számára sorsolt ló megsérül. Elmondta például, hogy emiatt nem engedték versenyezni  a lovaspályán, pedig két szám után a legelőkelőbb helyen állt a bath-i öttusa Európa-bajnokság férfi hagyományos viadalában. Ezzel elszállt az érem-, illetve olimpiai kvótaszerzési esélye, továbbá a csapat is kiszállt a versenyből. Vörös Zsuzsa érdemei is szóba kerültek, aki az Alba Volán öttusázójaként 2004-ben olimpiai bajnokságot nyert, világbajnokságon pedig hatszor hallgathatta a dobogó tetején állva a Himnuszt. Igaz, visszavonult a versenyzéstől, de a fehérvári öttusaszakosztály vezetőjeként fáradhatatlanul dolgozik.

Bretz Gyula a magyar öttusa szövetség elnöke azt mondta, hogy "Székesfehérvár a magyar öttusasport büszkesége", ezzel messzemenően azonosul a székesfehérvári öttusa-bajnok, és örül, hogy az egyesület a város egyetértésével nagy gondot fordít az utánpótlás nevelésére. A fehérvári klub utánpótlása mintegy háromszázötven gyereket foglalkoztat, két felnőtt versenyzője, Kovács Sarolta és Demeter Bence vezetésével.

Egyébként a tervek szerint 2020-ig elkészül a Székesfehérvári Nemzeti Öttusasport-akadémia, amelyre  mintegy 2,5 milliárd forintot költenek majd.

Sok mindenről szó esett a Mits Péter vezette „nyilvános” beszélgetés során. Voltaképpen azzal is szembesülhettünk, hogy milyen életforma, miféle lemondások, mennyi fáradságos munka eredménye egy világbajnoki aranyérem, illetve az, hogy egy dobogón álló élsportolónak játsszák a nemzeti himnuszt. Mi, akik a televízió képernyőjén szurkolunk, elkönyveljük a magyar sikereket, büszkék vagyunk ezekre, vajmi keveset tudunk a sportolók világáról, életéről. Jó volt belelátni, hallani róla, személyesen találkozni egy bajnokkal, aki nem mellesleg példaképül szolgálhat a fiatalok számára. Szóval telitalálat volt a főiskolai klub programszervezése.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat