Sportnap a KJE-n

2019. szeptember. 18. KáVé
Sportnap a KJE-n

Biró Barnabás - kommunikáció és médiatrudomány szak, III. évfolyam

Amikor megmozdul egy egyetem

Ismét megrendezték a sportnapot a Kodolányi János Egyetemen. Az idei program igen színesre sikerült, a különböző sorversenyektől kezdve, a buborékfocin át, egészen az e-sport előadásig, számos program közül válogathattak a hallgatók. A szerdai sportnap a szervezők szerint messze felülmúlta a várakozásaikat, létszámban és a hallgatók lelkesedésében egyaránt.

A reggeli órákban diáksereg özönlötte el az egyetemet, sokáig aludni nem volt lehetőség, hiszen kilenc órakor már el is kezdődtek az első programok: a labdarúgó bajnokság és a patakparti futóparti. A hallgatók egy része a Fáy utcai Vasas sporttelep, mások pedig a mellette található futópálya felé indultak el. Mindkét programon szép számban képviseltették magukat a kodolányisok. A focipályán a csapatok mindent beleadtak a győzelemért, míg a futók a csípős, hideg időjárás ellenére is teljesítették a kitűzött távot.

Elégedett volt a látottakkal Kass László testnevelő tanár, aki a sportnap szervezési munkálataiba és céljaiba avatott be:

„Néhány éve az UNESCO a szeptember 20-át Egyetemi Sportnappá nyilvánította, mi pedig azóta részei vagyunk ennek a programnak. Mivel most huszadika péntekre esne, ezért előrébb hoztuk, de ez mindenhol változó. Ehhez kapcsolódik még az úgynevezett Be Active hét, amit szeptember 23-30. között tartanak meg szerte Európában, így ezt a két eseményt általában össze szokták kapcsolni. A programokat mi szervezzük Butor Klára tanárnővel, és a hallgatói önkormányzattal közösen, minden évben szempont, hogy változatos, érdekes feladatokat találjunk ki, amikre megmozdulnak a hallgatók” – mondta el Kass László a KV-nak.

Hozzátette:  „Ennek az egész napnak több féle célja is van, például fontos, hogy a tanulók kicsit kizökkenjenek az átlagos egyetemi napokból. Másrészt szeretnénk folytatni azt az ismerkedési folyamatot, ami elindult az Origo héten a gólyák és más hallgatók között, erősíteni szeretnénk a szakok közötti együttműködést. Annak is örülünk, hogy megmozgatjuk a diákokat, de nyilván nem egy nap kell egy évben sportolni, hanem rendszeresen egy életen át. Erre is szeretnénk felhívni a figyelmet”

Ezután megérkeztek a későn kelők is a sportpályára, és lassan kezdetét vette a sorverseny. A hallgatók szakonként versenyeztek egymással különböző vicces, ügyességi feladatokban. Remek csapatok alakultak, sok helyen mintha már évek óta ismernék egymást. Nagy volt a verseny, sokszor nem is igazán lehetett eldönteni, hogy melyik csapat ért be elsőként a célba, nehéz helyzetbe hozva ezzel a szervezőket.

Az egész verseny jó hangulatban telt el, és ez a továbbiakban sem változott ezután ugyanis eljött a buborékfoci ideje. Ebben a játékban a hallgatók egy nagy felfújható gumi buborékba bújtak, és ebben kellett gólokat szerezniük. Nem maradtak el az ütközések sem, ami a buboréknak köszönhetően vicces szituációkat idézett elő, a látottak alapján valószínűleg ez volt a társaság kedvenc programja.  

A buborékfociról Szakács Péter sportanimátor a következőket mondta el:

„Ez egy norvég találmány, nagyjából nyolc éve létezik. A szabályok hasonlóak a focihoz, de vannak eltérések például a kezdőrúgásnál, itt olyankor a vízilabdában előforduló ráúszás, ráfutás következik, minden gól után. Ez szokott általában a kedvenc rész lenni, hiszen ilyenkor vannak a legnagyobb ütközések. Nagyon népszerű ez a szolgáltatás, rendezvényekre, legénybúcsúkra, falunapokra, sportnapokra is szoktunk menni rengetegszer. Egyszerű, hiszen nem kell hozzá sok minden, egy nagyobb füves tér és egy labda -  sőt néha még az sem -, és csak magát a lökdösődést élvezik a legjobban. Örülök, hogy itt is ilyen népszerű volt ez a játék.”

Miután mindenki kiélvezte a fajdalom nélküli esést-kelést, elindultak a KJE sportudvarára, ahol ismét programok várták a sportolni vágyókat. Volt csocsó, ping-pong asztalok, fekvenyomó verseny, kosárra dobás, vagy akár teqball is.  A teqball asztalok nagy népszerűségnek örvendtek, szinte mindig volt ott egy-két csoport hallgató, aki a különleges formájú asztalok valamelyik sport változatát próbálták ki. Az első percekben nehéz volt megszokni a labdák pattanását, illetve odafigyelni a szabályokra, de egyre jobban belejöttek a diákok, persze nagy segítség volt ebben a sport animátorok jelenléte, akik részletesen elmagyarázták a szabályokat, sőt akár be is mutatták a különböző technikákat.

Németh Benedek TeqBall sportanimátort kérdésemre elmondta, hogy öt-hat éve létezik ez a magyar fejlesztésű sportinnováció. Az alapötlet az volt, hogy amikor a készítők megpróbáltak lábteniszezni egy klasszikus ping-pong asztalon, akkor sokszor rosszul pattant a labda, vagy csak megállt az asztalon, emiatt pedig nem volt folyamatos a játék. Ekkor találták ki, hogy sokkal élvezetesebb lehet, ha meghajlítanák az asztalt, hiszen akkor mindig kifelé pattan a labda, így könnyebb megjátszani és élvezetesebb. Elmondta továbbá, hogy kezdetben még csak maga a Teqball nevű sport született meg, az elmúlt egy évben azonban négy további másik móddal kiegészült a játék. Van egy tenisz alapú sportág, aminek Teqis a neve, egy asztaliteniszhez hasonló, a Teqpong, a Qatch ami leginkább a kézlabdához mérhető, illetve a Teqvolley ami a röplabda szabályrendszerére épül.

„Ezzel a bővítéssel az volt a cél, hogy minél nagyobb közönséget tudjunk elérni a sportolni vágyók között. Rengeteg helyre megyünk bemutatót tartani, akár külföldön, akár itthon, idén például voltunk az afrikai strandjátékokon, de most például a csapat másik fele Moszkvában van. Persze a Teqball még mindig a legnépszerűbb, ebből már volt két világkupánk is, tavaly már negyvenkét ország vett részt rajta, és idén novemberben is megrendezésre kerül majd, a végső cél az, hogy olimpiai sportág legyen. Nekünk, animátoroknak az a feladatunk, hogy elmagyarázzuk a szabályokat, bemutassuk a feladatokat, ehhez persze nem árt, ha már hasonló sportágban szereztünk tapasztalatot, de egyáltalán nem feltétel a játékhoz, hogy valakinek komoly sport múltja legyen, bőven elég, ha van egy kis labdaérzéke, és sokat gyakorol, ezzel így az amatőr sportolók sincsenek kizárva a játékból.”-mondta el továbbá Németh Benedek a TeqBall sportanimátora.

A kimerítő sport feladatok után már csak két feladata maradt a hallgatóknak, egyrészt felvonszolniuk magukat a negyedik emeletre a sportnapot záró előadásra, másrészt pedig találgatniuk, hogy vajon melyik szak nyerte meg a versenyt a nap folyamán. Ezzel kapcsolatban a jövő héten érdemes lehet figyelni a sportiroda melletti faliújságot, illetve az egyetem honlapját, és facebook oldalát is. Sok idő azonban nem volt ezen töprengeni, ugyanis rögtön kezdődött Domokos Tamás a Fejlesztő Szociológia Kutató tanszék tanszékvezető előadás az e-sporttal kapcsolatban. Az előadásban olyan a kérdésekre kaptunk választ, mint például, honnan indult az e-sport, mitől sport egyáltalán, illetve mely e-sportágak a legnépszerűbbek és milyen gazdasági lehetőség van bennük. A tartalmas és érdekes előadás után Butor Klára és Kass László szervezők megdicsérték a jelenlévők egésznapi teljesítményét és hozzáállását, kiemelve, hogy milyen remek csapatok, társaságok alakultak a különböző versenyek során.

Jó volt látni, hogy megmozdult egy egész egyetem.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat