Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2015. február. 14. | Mozaik
Sikeres kodolányisok

Szakmai tudás, merész álmok és boldogulás

Együtt alapított jól működő vállalkozást az a két kiváló szakember, akik bizton állítják, hogy sikereiket a Kodolányi főiskolán alapozták meg. Egyikük andragógiát, másikuk kommunikációt tanult annak idején, később egy közös munkahelyen - a közös munka mellett - elindult a tervezgetés, a nagyívű álmok szövése. 

Ennek eredményeként hozták létre a FireFlies Kommunikációs Ügynökséget, amely ma már nem csak a megéhetést jelenti a két fiatal lánynak, hanem a sikert, az álmok valóra válthatóságát és a tanulás, a tudás kamatoztathatóságát. A KJF Budapesti Oktatási Központjának klubjában találkoztunk, jó volt velük beszélgetni, mert vidámságuk, életörömük betöltötte a teret. Egyikük a cég ügyvezetője, másikuk pedig a rendezvényigazgatója.

Rákosi Katalin szigetszentmiklósiként a „budapesti Kodolányit” választotta annak idején, közgazdász diplomával felvételizett kommunikációt tanulni. Logisztikai szakirány szerepel az első diplomájában, úgy érezte, ki kell ezt egészíteni egy újabb területtel, jelesül kommunikáció és médiatudományi ismeretekkel. Meghatározónak tartja napjainkban a folyamatos tanulást, azt vallja, hogy a tanulás, az információszerzés fitten tartja elménket, lelkünket, és csak ez vihet előre a megálmodott utunk során.

Amikor megkérdezem, hogy miért szeretett a Kodolányira járni, először a rendkívül jó közösséget említi, majd hosszasan beszél az órákról, a tanárokról: „Egytől egyig kiváló tanáraim voltak, úgy érzem a legjobbaktól tanulhattam ezen a tanszéken. A munkám melletti nőmozgalmi tevékenységem miatt Máté Krisztinát, Nagy Juditot és Dancsó Tündét emelném ki most, ők azok a nők, akik meghatározták a nyitott és emberi jövő felé vezető utam folytatását. Mindig is nagy szeretettel gondolok vissza Puster János tanár úrra aki PR-marketinget tanított, és nagyon gyakorlatias, élvezetes órákat tartott.”

Katalin mindig is saját cégről álmodott, biztosan tudta, hogy megfelelő képzettséggel és tapasztalatokkal valóra válthatja elképzeléseit. Nem tartja azt sem véletlennek, hogy mindez egy ugyancsak volt kodolányissal sikerült, mert  -mint mondja – mindketten fontosnak tartják a magas szintű szakmaiságot, gyakorlatiasságot, emberséget, nyitottságot. Ezeket az alapokat a közös alma materből hozták, ahol  mindez meghatározó volt, és amit az oktatók fantasztikus könnyedséggel adtak át a hallgatóknak. A ma már ügyvezető igazgató Katalin világosan emlékszik arra, hogy a frissen megszerzett gyakorlati tudást szinte azonnal hasznosítani tudta a munkájában, példákat is hoz: táblázatkezelés, egy-egy kampányterv összeállítása vagy egy sajtótájékoztató költségvetésének elkészítése.

Kovács Ágnes nappali tagozatosként tanult Székesfehérváron andragógia szakon, fesztivál menedzsment szakirányon szerezte meg diplomáját. Azt mondja, emlékezetes diákévek voltak ezek, kiváló tanárok tanították, akiktől az elméleti és gyakorlati ismereteken kívül emberséget is tanult.  Arról is szívesen beszél, hogy a főiskolai életet, tanulási módot könnyű volt megszeretni, mivel a Kodolányin azt érezhette, hogy minden a hallgatókért történik. Sokat kap a diák, sokat is követelnek tőle, de  olyan lehetőségei vannak, amelyek folyton újabb motivációt jelentenek. Ilyen például, hogy nincs behatárolva a képzés, amit Ágnes a következőképpen magyaráz: „Menet közben is tudtam választani újabb szakirányok közül. Akár meg is gondolhattam volna magam és lehettem volna dokumentumfilm készítő, amihez a Kodolányinak szintén megvan minden eszköze és tudása.”

Az sem véletlen, hogy az  államvizsgát követően azonnal el tudott helyezkedni, rendezvényszervező asszisztensként kezdett egy cégcsoportnál. Az évek múlásával egyre magasabb pozíciót kapott, később szervező, junior rendezvényszervező, projekt koordinátor és projektvezető is volt. A jó alapokra építkező pályaív szinte szükségszerűen vezetett el a saját ügynökség megalapításához.

A vidám, szép, fiatal nők nem véletlenül magabiztosak, számukra bebizonyosodott, hogy a jól megválasztott pálya, a szakmai tudás, a merész álmok és a kitartó munka egyet jelent a boldogulással.

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat