Sikeres kodolányisok

Cikk dátuma 2013. október. 28. | Mozaik
Sikeres kodolányisok

Koppenhágában tanul Afrikáról, de itthon akar majd dolgozni

 

Bujtás Petra nemzetközi tanulmányok alapszakon szerezte meg diplomáját az elmúlt tanévben a Kodolányi főiskolán, most pedig a Koppenhágai Egyetem African Studies mesterkurzusán tanul. 

A sikeres kodolányis „öregdiák” dániai életének nyomon követése azzal az interjúval kezdődött, amely augusztus 15-én jelent meg Mozaik rovatunkban. Petra akkoriban rendezkedett be új életére, ami mára már megszokott hétköznapokká vált.

A tanulás mellett dolgozik is: a The Copenhagen University Post internetes kiadásának újságírója. Először arra voltam kíváncsi, milyen a fiatalok élete Dániában, milyen lehetőségeik vannak az önálló életre.

Egy átlagos dán diáknak szerintem nem sok gondja akad. Az államtól majdnem annyi támogatást kapnak havonta, mint otthon egy felsővezető. Sokan részmunkaidőben dolgoznak mellette, amivel körülbelül kétszer annyit keresnek, mint otthon bárki, aki teljes állást vállal. Nem hinném, hogy az egyetem elvégzése után nehéz lenne munkát találniuk. Az oktatás nyelve a legtöbb helyen angol, így a nemzetközi vállalatok szívesen alkalmazzák őket később.

Néhány hónapot már eltöltöttél Koppenhágában, túl vagy a kezdeti nehézségeken. Egy idegen környezetben azonban nem egyszerű beilleszkedni, új barátokat szerezni. Neked mennyire sikerült ez?

Az itt tanuló egyetemisták többsége külföldi, így a csoportok nagyon hamar összekovácsolódnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindenki nagyon egyedül érzi magát eleinte, ezért az egyetem minden kara gondoskodik arról, hogy segítse a beilleszkedést. Minden szakiránynak külön tanulmányi tanácsadói vannak, akik szünetekben a folyosókon cirkálnak és beszélgetnek a diákokkal. Ezen kívül bármikor fel lehet keresni őket az irodájukban, ami egy nagyon komfortos lakásként van berendezve. Az ismerkedést, barátkozást egy nagyszerű közös program indította már az első héten, amikor elmentünk osztálykirándulásra. Nem is tudom mikor voltam utoljára ilyenen, talán a középiskola elejéről vannak hasonló emlékeim. Mindenesetre ez a közös élmény sokat lendített a barátságok kialakulásában.  

Az egyetemisták élete hasonlóan alakul bárhol a világon, a tanulás mellett általában akad egy kis szabadidő is. Neked hogyan telik egy napod?

A képzésünk úgy van kialakítva, hogy heti 37 órát kelljen a tanulmányainkkal foglalkoznunk, ez megegyezik a rendes dán munkahét óraszámával. Ebből négy napon vannak előadások, a másik hármat pedig gyakorlatilag végig kell olvasnom ahhoz, hogy fel tudjak készülni az órákra. Ebben még nincs benne a szuahéli fordítás házi feladat vagy a feladott szavaknak a megtanulása. Az sokszor éjjelre marad, vagy a buszon utazva ütöm el vele az időt. Még jó, hogy a munkámhoz csak a laptopomra van szükségem, így bárhol tudok tanulni, dolgozni, ahol épp akad egy szabad percem.

Hol  sikerült munkát találnod, és szükség van-e emellett a szülői támogatásra is?

A The Copenhagen University Post internetes kiadásánál dolgozom független újságíróként, de ezen kívül persze a szüleim is sokat segítenek. Leginkább lelkiekben. Rettentően hálás vagyok nekik, főleg azért mert még soha nem kérdőjelezték meg egyik döntésemet sem. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az ő gyerekük lehetek.

Úgy tűnik, hosszútávra rendezkedtél be Dániában, de nyilván tervezed már a jövődet a tanulmányaid befejezte utáni időre is?

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2015 júniusában fogom megszerezni a diplomámat. Jövő szeptembertől azonban hat hónap gyakorlatot kell teljesítenem, amit bizonyára nem Európában fogok megcsinálni. Viszont dolgozni mindenképpen Magyarországon szeretnék, mindenképpen hazamegyek, amint befejezem a tanulmányaimat.

 

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat