Sikeres kodolányisok

2018. február. 08. KáVé
Sikeres kodolányisok

Bármely szakterület lehetőséget kínál az előmenetelhez

Sikeres kodolányisok legalább húszezren vannak ma már, hiszen ennyien szereztek diplomát az elmúlt huszonöt évben a Kodolányi János Főiskolán. Két kötetben is lehet olvasni a sikereikhez vezető útról. Ezek az interjúk elsősorban azokról a fiatalokról szólnak, akik a diplomaszerzés utáni tétova lépéseket követően fénysebességre kapcsolva robbantak be a választott szakma világába. Másodsorban arról a főiskoláról, amely megágyazta a későbbi karriereket, ahol a diákok tudást, önbizalmat, pénzre váltható gyakorlati ismereteket szedtek magukra.

„A siker kulcsa minden zárhoz hozzáigazítható, a tehetség, a tudás és a szorgalom együttesen csiszolgatja. Bármely szakterület lehetőséget kínál az előmenetelhez, bárki lehet sikeres a saját szakmájában. A szociális munkás szakon végzett hallgató éppúgy maradandót alkothat, mint a nyelvtanár, a gazdász, a turizmus vagy a kommunikáció szakos.” olvasható Virágh Ildikó Sikeres Kodolányisok című kötetében. Az alábbi interjúrészleteket a kötetekből válogattuk.

Raskó Róbert, a Hubertus Hof Landhotel igazgatója

„ A Kodolányi turizmus képzésén nagy szakmai felkészültségű tanáraink voltak, és nem csak az elméleti tudást kapták meg a hallgatók, hanem gyakorlati tapasztalatokra is szert tehettek."

2017-ben első ízben adományozott különdíjat a Gastro Design Award versenyen a Magyar Turisztikai Ügynökség. A címet a balatonfenyvesi Hubertus Hof Landhotel nyerte el. 

Abebe Dániel /Bebe/ előadóművész

„ Csongrádon nőttem fel, ott jártam általános iskolába, középiskolába. Érettségi után a szüleimmel körülnéztünk, hol jó a képzés, és a Kodolányi főiskolára esett a választásunk.”

A Back II Black énekese és a  Bebe and the Change zenekar  vezetője büszke arra, hogy a kodósok népes táborának tagja. 1990-1994 között a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban tanult, majd 1994-1998 között a Kodolányi János Főiskola diákja volt, ahol közgazdászként végzett.

Kocsisné Farmosi Hedvig, nyugalmazott intézményvezető

„ A szociális munkás képzésben fontos a tudomány és a gyakorlat, de ha szabad, mondanék egy harmadikat is. Kell hozzá egy olyan ember, aki képes szolgálni, akiben van kellő alázat a segítségért hozzá fordulókkal szemben.”

Summa cum laude diplomázott szociális munka szakon, levelező képzésben a Kodolányin, és az ő vezetésével alapította meg a Máltai Szeretetszolgálat a Közép-Magyarországi Régió álláskereső irodáját Budapesten.

Nemes Tamás, kommunikációs vezető

„Ma sem döntenék másként; akkoriban is jó iskolának tartották a Kodolányit, amikor én 1998-ban végeztem, és szerintem most is jó. én mindig abból mérem le, hogy jó-e az oktatás egy felsőoktatási intézményben, hogy milyen arányban tudnak elhelyezkedni a fiatalok a megszerzett diplomával. Mi huszonketten voltunk csoporttársak, s már a diploma átvételekor valamennyiünknek volt munkahelye. Szerintem ez jó arány.”

Nemes Tamás ma a Docler Holding kommunikációs vezetője,  tárgyal utazik, élete jelentős részét külföldön tölti.

Gombos Edina, televíziós műsorvezető, rádiós hírszerkesztő

…egy tizenöt perces hírblokkot összeállítani egy országos rádióban, az nem könnyű feladat. … nem úgy működik, mint a közszolgálati rádiónál, hogy ott egy szerkesztőség van. …bejöttem reggel, és meg kellett írnom saját magamnak a híreket. Szerencsére mindenféle segítség nélkül gyorsan tudtam dolgozni. Tudtam, melyek azok a hírek, amelyekhez érdemes hozzányúlni, hogyan kell megszerkeszteni és szépen beolvasni.”

A Sláger rádió egykori hírszerkesztője, a  TV2 egykori műsorvezetője és kubai származású férje 2015-ben döntöttek úgy, hogy elhagyják Magyarországot. Azóta az Egyesült Államokban élnek gyerekeikkel együtt. 

Sz. Hossó Nikoletta, az Európai Protokoll- és Asszisztens Képző Központ Kft. ügyvezető társtulajdonosa

"...2003-ban először egy protokoll ügyintéző OKJ képzést végeztem el, majd mivel annyira megtetszett ez a terület, úgy határoztam, magasabb szintre emelem ismereteimet... Felismervén, hogy a protokollos kultúrákat köt össze, s miképpen már egészen fiatalon hetven országban jártam, számos kultúrát megismerve, számomra egyértelmű döntés volt, hogy protokoll mellett nemzetközi kapcsolatokról szeretnék tanulni. Ezért jelentkeztem a Kodolányi János Főiskola nemzetközi tanulmányok BA szakra...kodolányis mesterszakos éveim alatt elvégeztem a társadalomtudományi és gazdasági szakfordítói képzést is, jelenleg pedig a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskolájában tanulok."

Minderről bővebbeen a KV-n megjelent interjúban: http://www.kodolanyi.hu/kv/cikk/palma-es-protokoll-755

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat