Régészet napja a Gorsiumban

2021. június. 15. Kitekintő
Régészet napja a Gorsiumban

Időutazás az ókorba

Fegyverzajos összecsapás, tavernakvíz, napfordulós rituálé és játékos régészeti foglalkozás várja a Gorsium Régészeti Parkba érkezőket június 19-én, szombaton. A régészet napján 10:00 órától indulnak a programok, amelyek napnyugta után tábortűzzel zárulnak majd. 

Évszázadokat repülhetnek vissza az időben mindazok, akik a régészet napján, június 19-én a Fejér megyei Tácra kirándulnak. A Gorsium Régészeti Park kapuján belépve az ókori Róma világa tárul fel a látogatók előtt. A játékos kedvűek a felfedező régész bőrébe bújhatnak, és próbára tehetik ügyességüket, tudásukat és rátermettségüket. Tíz órai kezdettel bemutatót tartanak emléket állítva annak, hogy a kutya évezredek óta hűséges társa az embernek. 16:00 órától fegyverzajos összecsapásra készülnek a hódító rómaiak és a hősies kelták a Colonia Rostallo római hagyományőrző csapat jóvoltából római kori környezetben, a római légiósok között ismerkedhetnek meg a római harcmodorral, életmóddal és öltözettel. Az első gorsiumi tavernakvíz 17.30-kor indul. A játékra maximum öt fős csapatok nevezhetnek a rendezveny.regeszet@szikm.hu e-mail címen. A napnyugta közeledtével húsz órától a kelta őslakosok féktelen tivornyái elevenednek meg a Szarvas Törzs jóvoltából, majd a tábortüzek lángja elhalványul, és este tízkor bezárja kapuit Gorsium. 

Hihetetlennek tűnik, hogy a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum helyén az 1930-as években még szántóföld volt. Egy beszakadt kút fedte fel a hatalmas római kori császárváros maradványait, amelyek a felújított parkban láthatók. Ám a korabeli város olyan hatalmas volt, hogy a mai napig mindössze hét százalékát tárták fel a teljes római metropolisznak. A látogató valódi utazást tehet vissza az időben, hiszen ahogy az évszázadok múltak, úgy kerültek újabb különlegességek a területre: találtak itt a régészek lakomatermet, kikötőt, keresztelő bazilikát és medencét, majd pedig katonai barakkokat is. Az 1958-ban kez­dő­dött fo­lya­ma­tos fel­tá­rá­sok ered­mé­nyei mind a ku­ta­tás, mind az ér­dek­lő­dő kö­zön­ség szá­má­ra meg­te­kint­he­tők a ki­vé­te­les mé­re­tű ré­gé­sze­ti park­ban. 

Az M7-es au­tó­pá­lyá­ról Sza­bad­bat­tyán ­Gor­si­um le­já­ró­tól Tác – Ká­loz fe­lé ha­lad­va a 63-as úton kö­ze­lít­he­tő meg. Tác köz­ség te­rü­le­tén a te­me­tő mel­lett, bal­ fe­lé nyí­ló, Gor­si­um fel­ira­tos jel­zés­sel el­lá­tott út az ása­tás hely­szí­né­re ve­zet. Az au­tó­pá­lyá­tól 4 km-re található.

További információ a Szent István Király Múzeum közösségi oldalán olvasható. 

/Forrás:ÖKK, Csordás Csilla/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat