Rangos OTDK-helyezett HÖK-elnök

2021. május. 03. KáVé
Rangos OTDK-helyezett HÖK-elnök

"... szívesen elmennék már szórakozóhelyre is"

Idén harmincötödik alkalommal rendezték meg április első felében az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát /OTDK/. A tanulmányi esemény célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges diákokat és mestereiket. Felhívja az egyetemi és főiskolai diákságot, hogy színvonalas pályamunkáikkal, alkotásaikkal nevezzenek. - olvasható az OTDK központi felhívásában. Lusták Dániel a Kodolányi János Egyetem HÖK elnöke, turizmus szakos hallgatója pályamunkájával elérte a harmadik helyezettnek járó dobogósok fokát. Az elért sikerről, a soron következő célkitűzésekről is beszélgettem a hallgatói önkormányzat elnökével. 

Egy ilyen kimagasló eredmény elérésében fontos szerepük van az oktatóknak is. Kik voltak a felkészítő tanáraid?

A felkészítő tanáraim Dr. Régi Tamás és Dr. Rátz Tamara voltak, akik iránymutatásaikkal és javaslataikkal segítették elő a pályamunkám sikerességét.

Érdekes vonatkozásban vizsgáltad az európai turizmust, a terrorcselekmények magyar turizmusra gyakorolt hatásait vetted górcső alá. Miért ezt a témát választottad?

A terrorizmus napjainkban is aktuális problémának számít. Világszerte megsokszorozódtak a támadások, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes lenne megvizsgálni, a magyar turisták mobilitására gyakorolt hatásait. A terrortámadások kétségkívül mindenkire hatással vannak, ám egyéni érzékenységtől függ az ilyen veszélyhelyzetekre való reagálás. Egyébként az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának "Turizmus - a turizmus tendenciái" tagozatában értékelték „A terrorcselekmények hatásai a turisztikai mobilitásra Európa nagyvárosaiban a 21. században” című dolgozatomat.

Hogyan zajlott a kutatási módszertanod?

Kutatásom része volt egy kérdőíves felmérés, facebook-os kérdőívben kértem ki az emberek véleményét három szituáción keresztül. Megkérdeztem, hogy az utazási terveiket milyen mértékben változtatnák meg egy közelmúltban történt feltételezett repülőgép eltérítés, ramming támadás (gázolásos merénylet, a szerk), vagy a célországban történő terrorcselekmény esetén.

Meglepő módon a feltételezésemmel ellentétben sokan azt válaszolták, hogy ugyanúgy repülőre ülnének csak a problémás desztinációt kerülnék el. A ramming támadáskor a válaszadók többsége azt nyilatkozta, hogy nem érdeklik az ilyen esetek, szóval ez is egy említésre méltó érdekes párhuzam.

Milyen érzés harmadik helyezettként kikerülni a legnagyobb országos tanulmányi versenyből?

Az otthonom kényelmében adhattam elő, tehát nem érzékeltem az embertömeget, ami normális esetben az eseményen lett volna. Sokkal lazábban tudtam kezelni a helyzetet, hiszen „csak” a zsűrizőket, meg más soron következő előadókat láttam a képernyőn, akik bekapcsolták a kamerájukat.

A harmadik helyezettségnek pedig még mindig nem tudom felfogni a súlyát. Rektor úr, néhány tanárom és a tanszékvezető gratulációja ébresztettek rá valójában, hogy erre az eredményre igazán büszke lehetek. Maximalistaként a következő célom az, hogy a két év múlva újra megrendezésre kerülő OTDK-n az első helyezetteknek járó kitűzőt is megszerezzem.

Térjünk rá a HÖK elnöki feladataidra. Harmadik szemeszterünk történik online oktatásban, vannak-e egyáltalán feladatai a HÖK-nek,  milyen teendőket kell ellátnod?

Szenátusi üléseken veszek részt, különböző hallgatói bírálatok és kedvezményekkel kapcsolatos teendőkben is közreműködők. Idénre több csoportosulásokkal járó rendezvényeket szerettem volna szervezni, ám a covid sajnos keresztül húzta a számításaimat. Viszont felmerült bennem, hogy a jövendő első évesek mellett a másodéveseknek is adjunk újabb esélyt az igazi egyetemi élet, a közösségi élmények megélésére. Ők az az évfolyam, akik a felsőoktatásba lépve kimaradtak például a legfontosabb közösségi eseményből a gólyatáborból. Tudom, hogy most nehéz nekik, de amint nem lesz veszélyhelyzet azon leszünk, hogy ők is megtapasztalhassák ezt a kardinális eseményt.

Mi lesz az első dolog, amit a korlátozások feloldása után visszaépítesz az életedbe?

Konditerembe megyek. Számomra fontos a sportolás. Habár ilyenkor testileg kifáradok, de közben meg fejben jobban át tudom gondolni a dolgokat. Aztán szívesen elmennék már szórakozóhelyre is a barátaimmal. Hiányzik már nagyon a régi életem.

Berki Doren

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat