Radnóti-emlékszoba a 13. kerületben

2015. március. 11. Kitekintő
Radnóti-emlékszoba a 13. kerületben

A kerületi önkormányzat restauráltatta a bútorokat

 

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni bútoraival, személyes tárgyaival berendezett emlékszobát adtak át ma a 13. kerületi RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban.

A kiállítás a Pozsonyi úti lakás dolgozósarkát és hálórészét rekonstruálja azokkal a berendezési tárgyakkal, amelyeket Radnóti Miklósné 2014 februári elhunyta után unokahúga és örököse, Vári Györgyné Milch Hermina adományozott a kerületnek – mondta el az emlékszoba átadásán Tóth József polgármester. Hozzátette, az átvett tárgyak az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteménybe kerültek, majd az önkormányzat a bútorokat és textíliákat restaurátorok segítségével rendbe hozatta.

Ferencz Győző költő, a Radnóti-hagyaték gondozója, az emlékszoba szakmai kurátora elmondta, hogy az emlékhely létrehozását Gyarmati Fanni unokahúga kezdeményezte.

Radnóti Miklós és felesége 1935 augusztusában költöztek be a Pozsonyi úti lakásba, ahol a költő 1944. májusi bevonulásáig, Gyarmati Fanni pedig egészen haláláig élt.

A szobabelső rekonstrukciójánál a legfőbb szempont a hitelesség volt: a fogas és az újraszőtt szőnyeg kivételével minden tárgy eredeti, az íróasztaltól kezdve, a karosszéken, az írógépen át, a faliképekig, hangsúlyozta Ferencz Győző.

Gyarmati Fanni tizennégy éves volt, amikor megismerte a tizenhét éves Radnóti Miklóst. Négy évvel a második világháború előtt házasodtak össze. Fanni nemcsak szerelme, hanem igazi társa, barátja és kritikusa is volt a költőnek. Radnóti számára ő jelentette a kapaszkodót, a köteléket az élethez. 1944-ben – nem sokkal meggyilkolása előtt – is hozzá írta verseit, a Hetedik eclogát és a Levél a hitveshez című költeményt.

Gyarmati Fanni összesen kilenc éven át volt Radnóti kedvese, a költő halála után sosem ment férjhez, tanított és férje hagyatékát gondozta. 2008-ban ajándékozta a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának Radnóti Miklós teljes kézírásos hagyatékát, amelyet ezután digitalizáltak. 2009 decemberében tüntették ki a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével több évtizedes oktatói munkásságáért és Radnóti Miklós hagyatékának gondozásáért, közrebocsátásáért. Korára tekintettel a lakásában vehette át a kitüntetést, abban a házban, ahová a férjével házasságuk után beköltöztek a Pozsonyi úton, és a lakáson még mindig kint van Radnóti névtáblája.

Az emlékszoba szerdától állandó kiállításként, a Radnóti Miklós Művelődési Központ nyitva tartási ideje alatt, díjmentesen látogatható.

Forrás: MTI

fotó: Mohai Balázs

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat