Prémium kategóriás szint a cél

2020. szeptember. 23. KáVé
Prémium kategóriás szint a cél

"...büszkék vagyunk legsikeresebb tanítványunkra"


Az új tanévvel együtt új fejezet is kezdődött a Kodolányi János Egyetem életében, hiszen a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója ez év április 27-től kezdve hivatalosan is a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, Gattyán György. Az új tulajdonos maga is a Kodolányi hallgatója volt, kommunikáció- és médiatudomány szakon szerzett diplomát.

A különleges és előremutató együttműködésről Gattyán Györgyöt és Dr. Szabó Péter rektort is megkérdeztük.

„Nagy öröm számomra, hogy mostantól részt vehetek annak az intézménynek a működtetésében, ahol magam is tanultam” - mondta el az üzletember az egyetemi lapnak. Elsőként őt kérdeztük.


Mi motivált abban, hogy a Kodolányi János Egyetemet átvedd, olyan nemzetközi perspektívát biztosítva az intézménynek, amelyben kiemelkedő szerepe lesz a nemzetközi kapcsolataidnak. 

G. Gy.: Mint az Egyetem korábbi hallgatója, az alumni tagja, nem volt kérdés, hogy részt vállalok annak az intézménynek a mindennapjaiban, amelyiktől oly sok mindent kaptam. Az is fontos számomra, hogy az ezerháromszáz  fős, általam alapított Docler cégcsoport munkavállalói közül több tucatnyian az Egyetemen végeztek, így igen sokrétű kapcsolat van a vállalkozásaim és az intézmény között. Azt gondolom, bárhol a világon, az egyik legjobb befektetés - nem elsősorban az anyagi megtérülés szempontjából-, ha valaki a tudományra, a felsőoktatásra, a fiatalok taníttatására áldoz. Minden vállalkozásom mögött valamilyen személyes indíttatás, motiváció, alkotás vágy, az egyedire való törekvés áll, ebbe a sorba jól illeszkedik a Kodolányi János Egyetem.

Több, mint harmincezer diploma, sikeres jelenlét a hazai felsőoktatási piacon, meghatározó szerep a magyar magán-felsőoktatás létrejöttében, ez a KJE eddigi mérlege.  Te pedig kiemelkedően sikeres üzletember vagy, óriási tapasztalataid vannak itthon és külföldön egyaránt.  

Hogyan tudod ezt az üzleti tapasztalatot - ismerve a Kodolányi fejlesztési elképzeléseit - felhasználni, hogy ténylegesen elérje az intézmény a hazai és nemzetközi prémium kategóriás szintet.

G.GY.: Önmagukért beszélnek ezek a számok, és az a munka, amit eddig az Egyetem vezetése letett az asztalra. Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy a Kodolányi János Egyetemnek kiemelkedő szerepe van a hazai felsőoktatási piacon. Bízom abban, hogy szakmai befektetőként, fenntartóként új lendületet tudunk adni az egyetem rövid- és hosszútávú fejlődésének. Jelentsen ez újabb, izgalmas szakok indítását, a doktori iskola akkreditálást, a hallgatói létszám bővítését, a korábban országosan is ismert hallgatói élet, közösség újraszervezését, vagy akár egy, Magyarországon még egyedülálló alumni program bevezetését.  

Vállalsz-e tulajdonosként valamilyen szerepet az egyetem életében, annál is inkább, mert jól ismered az intézményt, tekintve, hogy Te magad is a Kodolányi hallgatója voltál egykor. 

G.Gy.: Azt gondolom, hogy az Egyetem működtetése jó kezekben van, az oktatói kar kiváló. A Docler részéről – nem véletlenül - a KJE Fenntartó Zrt-t egy olyan kollégám vezeti Nemes Tamás személyében, aki szintén elkötelezett kodolányis, hiszen egykori hallgatója volt, majd oktatója lett az Egyetemnek. A szakmai munkát én elsősorban rájuk bíznám, de természetesen az egyetem életét érintő kardinális kérdések eldöntésében, hosszútávú programok jóváhagyásában, egy esetleges nemzetközi terjeszkedés kigondolásában én is részt veszek, gyakran javaslatokat teszek – mondta el Gattyán György.

                                                        

                                                                       ***********

 

Dr. Szabó Pétert, a KJE rektorát először a változások előzményeiről kérdeztem.


Dr.SZ.P.:Régóta keresünk már olyan partnert, aki hosszútávú garanciát tud adni. Az alapítványi fenntartás, amely mögött egy önkormányzat áll, nem jelent hosszútávú garanciát sem itthon, sem másutt a világban.  Több külföldi, pénzügyi és szakmai befektetővel is tárgyaltunk az elmúlt években, ez komoly tapasztalatgyűjtés jelentett a menedzsmentünknek. Mindemellett nagyon megörültünk, amikor Gattyán György volt tanítványunkkal először kapcsolatba kerültünk, mert számunkra ő volt az ideális befektető. Egyrészt, mert büszkék vagyunk legsikeresebb tanítványunkra, aki kodolányis diplomával érte el az eredményeit, másrészt a tárgyalások során egyértelmű volt, hogy hosszútávon gondolkodik. Nekem, mint alapítónak kiemelten fontos az olyan fenntartóval való együttműködés, aki megérti céljainkat és nem csak pénzügyi, szakmai, hanem más szempontból is kötődik az intézményhez. Gattyán úr kreatív iparágak területén szerzett tapasztalatai is kiemelten fontosak számunkra, hiszen egyik doktori programunkat a kreatív iparágak területén tervezzük.


Az elsők között alapítottad meg hazánk egyik magánfőiskoláját 1992-ben, tehát óriási tapasztalataid vannak a felsőoktatás területén. Hogyan tervezed az egyetem jövőjét, hogy a huszonegyedik századi kihívásoknak még inkább megfelelhessen?


Dr.Sz.P.: Harminckét éves voltam, amikor kitaláltuk a barátommal, hogy alapítunk egy főiskolát Székesfehérváron. Hárman kaptuk meg annak idején egy időben az indítási engedélyt. Most pedig arról van szó, hogy megfeleljünk a huszonegyedik századi kihívásoknak. A bekövetkezett változásokkal két jelentős tapasztalat tud egységgé válni a jövőben, Gattyán György kiemelkedő nemzetközi és hazai üzleti tapasztalata és az én csaknem három évtizedes felsőoktatási menedzsment tapasztalatom. Úgy gondolom, ez és az egyetem kiváló oktatói kara elegendő erő ahhoz, hogy a Kodolányi János Egyetem hamarosan hazánk egyik prémiumkategóriás, nemzetközi szinten jegyzett intézménye legyen. Mindkét részről ezt a célt tűztük ki, ezért dolgozunk a jövőben.

 

Virágh Ildikó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat