Partnerség a KJE és a Békéscsabai Szakképzési Centrum között

2023. január. 23. KáVé
Partnerség a KJE és a Békéscsabai Szakképzési Centrum között

Stratégiai együttműködési megállapodás írt alá Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója Budapesten, január 20-án.  

Az együttműködés keretében a partnerek oktatókat delegálnak a közösen fejlesztett és indított képzések tárgyainak oktatásához, együttműködnek a közös képzési tartalmak validációs eljárása elfogadásának kidolgozásában, az okleveles fotográfus képzés kialakításában, engedélyeztetésében és oktatásában.

Terveik között szerepel az is, hogy a KJE Kreatív Iparágak Intézete, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szentgyörgyi Albert Technikum és Kollégium Iparművészeti Tagozata közös programokat, rendezvényeket szervez saját erőforrásaikra támaszkodva, valamint konzorciális partneri együttműködésben közös pályázati projektek keretében.

Az együttműködés szakmai felelősei a Békéscsabai SZC részéről Tálas Csaba iskolaigazgató, Imre György fotográfus oktató, a KJE részéről pedig Dr. Bátori Zsolt, a Kreatív Iparágak Intézet kutató tanszékvezetője, valamint Dr. Malatyinszki Szilárd a Fenntartható Gazdaság Intézet igazgatója.

Dr. Szabó Péter rektor a Kodolányisok Világának elmondta, nem újkeletű a kapcsolat a Békéscsabai Szakképzési Centrummal, hiszen a KJE Orosházi Oktatási Központja okán 2005 óta komoly társadalmi felelősségvállalás programja van az intézménynek Békés vármegyében.

„Régóta kiváló partnerünk a Békéscsabai Szakképzési Centrum, amely az egyik legjobb hazánkban.  Értik a céljainkat, voltak már korábban is közös projektjeink, tehát nem előzmény nélküli az együttműködés továbbfejlesztése” mondta Dr. Szabó Péter.

„A dinamikusan változó gazdasági környezet folyamataira a hazai jogalkotás gyorsan reagált a szakképzési jogszabály változásokkal, illetve a felsőoktatási törvény változásaival, a modellváltás folyamatával. Most rajtunk a sor, a KJE mindig is hazánk egyik leginnovatívabb egyeteme volt, és ha találtunk egy innovatív szakképzési partnert, akkor egymással szövetséget kötve a küldetésünket erősíteni tudjuk, ahol vannak érintkezési pontjaink. Ez jó az egyetemnek, jó a szakképzési centrumnak, de legjobb a térségnek. Békésben a legnagyobb feladatunk, hogy a helyben maradó szakember képzést tudjuk erősíteni, hogy az ottani fiatalok ne vándoroljanak el. A kreatív iparágak területén találtunk most partnert, a békéscsabai szakképzési centrum ezen a területen rugalmas és magas színvonalú oktatással rendelkezik, amit könnyű beemelni és validálni. Fontos az is, hogy kevesebb pénzből hatékonyabb eredményt tudunk produkálni együtt” – tette hozzá a rektor.

Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hogy számukra fontos a KJE orosházi campusza, ami a térség közép- és felsőfokú oktatás szervező hálójában fontos pozíciót foglal el. Szeretnék, hogy még több fiatal találja meg a helyét az orosházi felsőoktatásban.

„Közös küldetésként fontos pont az, hogy a diákok a lakóhelyük közvetlen környezetében találjanak olyan kínálatot, amely piacképes középfokú és felsőfokú végzettséget eredményez számukra. A KJE a Békéscsabai Szakképzési Centrummal kötött stratégiai együttműködési magállapodást, de ez nyolc középiskolát jelent. Elsőként a Szentgyörgyi Albert Technikum és Kollégium Iparművészeti Tagozata vesz részt az együttműködésben, a kreatív ágazat részeként a fotográfusok technikusi szinten történő képzésével” – mondta el a főigazgató. Hozzátette, szeretnének okleveles technikusi szintű képzést nyújtani, amelynek során a diákok az utolsó évben olyan ismereteket szereznek, amelyek a felsőoktatásba belépést és ott elfogadható kreditpontokat jelenthetnek. A meglévő tudásuk lehetővé teszi azt is, hogy plusz tantárgyakat vehetnek fel az egyetemen, amivel a munkaerőpiacon abszolút előnnyel indulhatnak.

 Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat