Paralimpiai Láng-díjat kapott Gattyán György

Cikk dátuma 2021. szeptember. 05. | Mozaik
Paralimpiai Láng-díjat kapott Gattyán György

A parateqball is hamarosan ott lehet a paralimpián

A parasportért végzett kiemelkedő munkájáért „Paralimpiai Láng-díjat” kapott Gattyán György. A Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, a KJE vezérigazgatója. Az elismerést Szabó Lászlótól, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökétől, illetve Kulcsár Krisztiántól, a MOB elnökétől vehette át.

Vasárnap este véget ért a XVI. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye. A viadalon - amelyen 4403 sportoló versenyzett huszonkét sportágban - harmincnyolc magyar vett részt. A hazai küldöttség hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot szerzett, amivel a 18. lett az éremtáblázaton. Az üzletembert a parasport-mozgalomról és a teqballról kérdeztem.

Gattyán György a KV-nak elmondta: „Egy fantasztikus csapatot ismerhettem meg a fogyatékosok és para sportolók világából. Ezek az emberek ugyanúgy tehetségesek, lelkesek és elszántak, mint bárki más. Ugyanúgy a sikerre vágynak, csak ezért esetenként keményebb és nagyobb utat tesznek meg. Hihetetlen pozitív energiával rendelkeznek, akikkel jó együtt lenni, akikkel jó közösen alkotni. Ma már teljesen egyértelmű és hétköznapi, hogy parasportoló kollégákkal dolgozunk az irodában, de az is, hogy együttműködünk a Magyar Paralimpiai Bizottsággal”.

Az üzletember arról is beszélt az egyetemi lapnak, hogy a Nemzetközi Teqball Szövetség, a FITEQ a teqsportok mellett parateqballban is hazai és nemzetközi versenyeket hirdet. A parasportban újításnak számít, hogy a játék lehetővé tesz olyan páros mérkőzéseket, ahol páronként egy ép és egy parasportoló játszik.

A FITEQ alapítói – Borsányi Gábor, Huszár Viktor, Gattyán György – bíznak abban, hogy valamelyik teqsporttal egyidőben a parateqball is hamarosan ott lehet a paralimpián.

„Kezdetektől alapvető célunk, megkérdőjelezhetetlen szándékunk a sport általi értékteremtés. Úgy vélem, ez akkor valósul meg, ha nemtől, kortól, tudásszinttől  és a para sportolók esetében, sérültségi szinttől függetlenül, mindenki találhat maga számára ideális sport aktivitási lehetőséget a teq sportolnak köszönhetően. A teqsportok kitatálása, fejlesztése magával hozta a parateqball létrehozását is Ahogy sok esetben, most is főleg a csapatunk képzelő ereje és tenni akarása hozott eredményt. Ennek köszönhetően sikerült olyan exkluzív szabályrendszert megalkotnunk, ahol para és ép játékos ugyanolyan szabályokkal, esélyekkel játszhat. Ez a para sportolók esetében kiemelten fontos, mert így még jobban azt érezhetik, hogy nincs megkülönböztetés a mérkőzések során ” – mondta Gattyán György.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat