Öt éves a Székesfehérvári Diáktanács

2016. február. 25. Kitekintő
Öt éves a Székesfehérvári Diáktanács

Jubileumi közgyűlését tartotta csütörtökön este a Városházán a Székesfehérvári Diáktanács, amely idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Az eseményre meghívást kaptak a testület korábbi és jelenlegi tagjai, valamint az őket segítő pedagógusok és intézményvezetők. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, valamint Korompai István és Bódig Péter, a Diáktanács első, illetve mostani elnöke köszöntötték a résztvevőket. 

Új fejezet kezdődött a székesfehérvári ifjúság életében azzal, hogy 2011 októberében, a helyi általános és középiskolák diákelnökeinek részvételével megalakult a Székesfehérvári Diáktanács. A városvezetés legfőbb célja volt, hogy kommunikációs csatornát nyisson a fiatalok felé, a város több mint húszezer tanulóját képviselő új testületet bevonja az ifjúsággal kapcsolatos ügyekbe, és a korábbiaknál nagyobb mértékben, hatékonyabban vegye figyelembe a fiatalok álláspontját és véleményét a döntések meghozatalánál. A diáktanácstagok tevékenységét az iskolákban a diákönkormányzati munkát segítő pedagógusok is támogatják, és nagy segítséget kapnak a város ifjúsági irodáitól is. Az elmúlt esztendőknek köszönhetően közvetlen, személyes, együttműködő kapcsolattartás alakult ki a fiatalok és a döntéshozók között, a diákok számos szakmai, közösségformáló programon vettek részt és kapcsolódtak be a város rendezvényeibe.

A jubileumi közgyűlés résztvevőit dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a Városháza Dísztermében. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik egyéni és közösségi munkájukkal lehetővé tették a Diáktanács elindítását és tevékenységének folytatását, fejlődését az elmúlt öt évben. Mint mondta: az ötödik születésnap a testület létjogosultságát jelzi, azt, hogy a szervezet sikeresen betölti a szerepét. Fontos, hogy olyan kezdeményezések valósuljanak meg, melyeknek köszönhetően a fiatalok jól, sőt otthon érzik magukat Székesfehérváron. „Ha megadjuk a keretet és a lehetőséget a fiataloknak, akkor ők élnek is ezzel! Van véleményük a világról, a városukról és ezt szeretnék is megosztani. Ha azt tapasztalják, hogy a javaslataikat beépítik a döntésekbe, akkor egyre több ötlettel fognak előállni. Úgy látjuk, hogy az elmúlt öt esztendő a következő évekről is szól, mert a fiataloknak nagy feladatuk, hogy tudásukat átadják a már náluk is fiatalabbaknak. Ezért is érdemes ebben a mozgalomban részt venni, érdemes a saját iskolájuk ügyeivel foglalkozni, javulást hozni saját közösségeikben. Székesfehérvár Önkormányzata ehhez minden segítséget megad a jövőben is.” A polgármester arról is beszélt, hogy számára az év egyik legszebb ünnepe a központi ballagás, amikor kétezer diák „repül ki” a középfokú iskolákból. „Mi egy olyan várost szeretnénk, ahol a fiatalokért is történnek dolgok, ám ez nélkülük nem ment eddig sem, és a jövőben sem fog. Nem tudjuk kitalálni helyettetek, hogy mi jó Nektek, csak Veletek közösen!"  – zárta köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Korompai István, a Diáktanács egyik alapító tagja és első elnöke. Beszélt a társadalmi felelősségvállalásról, a kirekesztésről, az egyéneket és csoportokat érintő igazságtalanságokról és ezek megoldási lehetőségeiről. „Fehérváron a diákoknak nagy szerencséje, hogy a városvezetés úgy döntött, támogatja az ő társadalmi felelősségvállalásukat, kezdeményezéseiket, azt, hogy elmondhassák, mi bántja őket, és mit szeretnének az életükön javítani... Emlékeztessük magunkat arra, hogy van feladatunk! Azt se felejtsük el, hogy mindannyian, akik itt vagyunk ebben a teremben, hajlandóbbak vagyunk felelősséget vállalni másoknál. Amikor igazságtalanságot látunk, fel kell tennünk a kérdést, hogy ha én nem teszek ez ellen, akkor ki fog?” – zárta szavait Korompai István.

Bódig Péter
, a Diáktanács jelenlegi elnöke, a jubileumi közgyűlés levezető elnöke beszámolót tartott a testület elmúlt féléves működéséről, a 2015 szeptemberében megrendezett velencei évadnyitó táborról, az adventi programokról, a januári Városi Diákbálról, valamint a miskolci és kecskeméti ifjúsági rendezvényeken való részvételről. Beszélt a jövő terveiről, a Diáktanács szakmai és sportnapjának megrendezéséről, a Fehérvári Ifjúsági Fesztről és  a sulizenekarok versengéséről az Arany Dobverő-díjért. Bódig Péter köszönetét fejezte ki a Diáktanács eredményes munkájáért.

A közgyűlés zárásaként Mészáros Attila ifjúsági ügyekért is felelős alpolgármester tartott prezentációt és értékelte az elmúlt öt év eseményeit.  Összefoglalta a Diáktanács létrehozásának előzményeit, a szervezet megalakulását, szervezeti felépítését, működését és ezek változásait az egyes tanévek során. Áttekintette mindazokat a szakmai és kulturális programokat, melyekben részt vett a Diáktanács. Kiemelte többek között az „Ilyen a Mi iskolánk” című rendezvénysorozatot és a 2014. évi Országos Diákparlamentet. Beszélt a külkapcsolatok alakulásáról is, és méltatta a diákokat segítő pedagógusok, irodák és hivatali dolgozók munkáját. Mint fogalmazott, fontos, hogy a testület a jövőben még hatékonyabban, eredményesebben végezze tevékenységét. Legfőbb cél, hogy Székesfehérvár sikeresen szerepeljen az „Európa Ifjúsági Fővárosa 2019” címre kiírt pályázaton és megrendezhesse a Megyei Jogú Városok Diákvezetőinek Találkozóját is.

A közgyűlést követően kötetlen találkozóra került sor a Diáktanács Pinceklubjában, a Hiemer-házban.

/Forrás:ÖKK, szöveg:Havasi Tímea - fotó:Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat