Ösztöndíj fehérvári diákoknak

2014. december. 12. Kitekintő
Ösztöndíj fehérvári diákoknak

"Magyarországot gyarapító, becsületes, magasan képzett szakemberekké váljanak"

A Tóth István és Tóth Terézia Tanulmányi Ösztöndíj Közalapítvány 2015. évre is meghirdette tanulmányi ösztöndíj-pályázatát. A következő évben hetvennyolc székesfehérvári általános- és középiskolai tanuló, valamint egyetemi, főiskolai hallgató kap anyagi támogatást tanulmányaik folytatásához. Az ösztöndíjakat ünnepélyes keretek között adták át a Városháza Dísztermében. 

A kanadai magyar házaspár kezdeményezésére közel harminc évvel ezelőtt létrejött közalapítvány azokat a nehezebb körülmények között élő székesfehérvári diákokat támogatja, akik jó tanulmányi előmenetelüknek köszönhetően erre érdemesek.

Poleszák György, a közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a beérkezett ösztöndíj pályázatok száma némileg csökkent az elmúlt évekéhez képest. Az idén kilencvenkilenc pályázat érkezett, amelyből hetvennyolc nyert támogatást. Hat általános iskolást, nyolc speciális szakiskolást, harminchét középiskolást és huszonhét egyetemistát, főiskolást tudtak támogatni ebben az évben. Poleszák György kiemelte: „Az Alapítvány bevételeinek legnagyobb részét Székesfehérvár önkormányzatának támogatása jelenti, ami korábban négymillió forint volt, ebben az évben azonban ötmillió forintra emelkedett. Ezt egészíti ki a tartósbetét lekötésének kamataiból származó egyre kevesebb összeg, valamint a jövedelemadó 1%-os befizetésekből és némi szponzori támogatásból áll. Az ösztöndíj ünnepélyes átadását az alapítványtevő emlékére kapcsoljuk Kanada nemzeti ünnepéhez.” – tette hozzá Poleszák György.

Az ösztöndíjak átadásán Róth Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. „A Tóth házaspár látásmódja és ideája a lehető legjobb eszközt teremtette meg az emberek egyenlőségének eléréséhez. A régi bölcsességet – ne halat adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halászni – kicsit átformálták, és úgy kínáltak sürgős és szükséges hozzájárulást, hogy az hosszú távon az öngondoskodást is segítse! Hogy ez mennyire jó gondolat és mennyire fontos teendő, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Székesfehérvár önkormányzata is teljes meggyőződésével támogatja és évről évre jelentős összeggel ki is egészíti a Közalapítvány kínálta hozzájárulást!” Hozzátette, az alapító házaspár nemes tette mellett köszönet illet mindenki mást is, aki ma továbbviszi a vállalt feladatot. „Jó az, ha sokan érzik dolguknak, felelősségüknek azt, hogy a tehetséges, szorgalmas, törekvő, de anyagiakban esetleg szűkölködő gyerekeknek, fiataloknak biztosítsák az önmegvalósítás lehetőségét.”

Az alapítvány történetéről szólva elhangzott, hogy 1985-ben kereste meg Steve Tóth kanadai állampolgár az akkori Művelődési Minisztériumot, hogy alapítványt tegyen székesfehérvári középiskolás diákok támogatására, annak érdekében, hogy ezek a tehetséges és kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató, családi és vagyoni körülményeik miatt arra érdemes fiatalok hazájukat, Magyarországot gyarapító, becsületes, magasan képzett szakemberekké váljanak.

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat