Országos Diákparlament Fehérváron

2014. november. 24. Kitekintő
Országos Diákparlament Fehérváron


Bővül az együttműködés a diákok és az oktatási tárca között

Plenáris üléssel zárult tegnap az Országos Diákparlament Székesfehérváron. A Vörösmarty Színházban megtartott fórumon részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár, és átvette a diákok által megfogalmazott ajánlásokat. A hétvége során összeállított és elfogadott javaslatsor negyvenkét pontban foglalja össze a fiatalok által legfontosabbnak tartott kérdéseket. A lista dr. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára egy negyvenharmadik ponttal is kiegészült, a még hatékonyabb érdekképviselet jegyében.Mintegy háromszáz általános és középiskolás diákdelegált vitatta meg a korosztályukat érintő legfontosabb témákat az elmúlt három napon Székesfehérváron. Pénteken plenáris ülésen és két szakmai fórumon, szombaton pedig szekciókban folyt a munka. Vasárnap az Országos Diákparlament záróülésén fogadták el és nyújtották át a közoktatásért felelős államtitkárnak a legfontosabb témákat érintő ajánlásokat.  

A Diákparlament záró napját követően Székesfehérvár polgármestere kiemelte: az elmúlt napokban a fiatalok megmutatták azt, hogy van véleményük a világról, a véleményüket szívesen elmondják, megosztják, pontokba rögzítik és készek az egyeztetésre. Dr. Cser-Palkovics András szerint vannak olyan kérdések, ügyek, amiben a fiatalok szeretnék elmondani a véleményüket és ebben az országban van lehetőség arra, hogy ezt a véleményt meghallgassák. Hozzátette, hogy a diákok a mindennapjaikat meghatározó kérdésekről beszélgethettek egymással. A Diákparlament pontokba rögzített határozatai között 43. pontként Székesfehérvár polgármesterének javaslata is szerepel. „Azt kezdeményeztem, hogy a  Megyei Jogú Városok Szövetségén belül alakuljon egy olyan testület, amelyik magában foglalja az ifjúsági és diákügyekkel foglalkozó városi vezetőket és a diákönkormányzatok vezetőit is annak érdekében, hogy a jó gyakorlatokat át tudják adni egymásnak a városok. Ezáltal az adott településeknél is kialakul az a mechanizmus, amelynek keretében a fiatalok elmondhatják a véleményüket és meg is hallgatják őket. Most még beleszólási jogot szeretnének,  később pedig remélem, hogy ebből a sok tehetséges fiatalból lesz olyan – méghozzá nem is kevés – aki nemcsak beleszólni szeretne a közügyek alakításába, hanem közéleti szereplőként alakítani is.” – tette hozzá a házigazda város, Székesfehérvár polgármestere. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit 
köznevelésért felelős államtitkár a vasárnapi plenáris ülésen köszönetet mondott városnak a rendezésért, továbbá elmondta, milyen fontos számára, hogy személyesen hallgathatta meg az Országos Diákparlament résztvevői által felvetett kérdéseket. „A plenáris üléseket és a szekciómunkát összegzéseként a Diákparlament képviselői átnyújtották az államtitkárságnak mindazon ajánlásokat, amelyek a magyar köznevelés és az őket érintő iskolai, oktatáspolitikai kérdések tekintetében őket foglalkoztatják. Látható volt a diákok fejlett demokrácia-érzéke, és szeretnénk, ha éreznék, hogy véleményük fontos számunkra. Éppen ezért én azzal a válasszal érkeztem az Országos Diákparlament záró plenáris ülésre, hogy az általuk átnyújtott ajánlások végigtárgyalására a szerkesztőbizottság tagjait várom az államtitkárságon. Referensi szinten kijelölt kapcsolattartója van a Diákparlament szerkesztőbizottságának, az ő, valamint a diákönkormányzatok munkáját segítendő. Ez az az aktív munka, amelynek a megkezdése szükséges ahhoz, hogy a fiatalok valóban az őket érintő és az ő oldalukról érkező problémák tekintetében első kézből kapjanak és kérhessenek tájékoztatást.” – mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt napokban sokféle vélemény elhangzott, a vita mellett azonban a cél közös: hogy jó iskoláink és egészséges fiatalok és jó közérzetű felnőttek legyenek. Éppen ezért bízik az együttműködésben a fiatalokkal. Egy ügyet személyes küldetésként is továbbvisz Czunyiné dr. Bertalan Judit, ez pedig a diákokat érintő szabályozások diáknyelvre fordítása. 

A diákok által átnyújtott ajánlássor érinti a diákönkormányzatokkal, az infrastruktúrával, az iskolai étkeztetéssel, valamint a fenntartóval folytatott nyílt kommunikációval kapcsolatos kérdéseket is. Mindezeket a szerkesztőbizottság tagja, Cseh Barnabás összegezte a záró sajtótájékoztatón. Elsőként a fórum létrejöttéért mondott köszönetet, hiszen a hétvégén komoly és érdemi párbeszéd alakult ki a fiatalok és a döntéshozók között és elkészült egy ajánlás is. „Tegnap egész éjszaka készítette az ajánlássort a diákdelegáltak közül kiválasztott szerkesztőbizottság húsz tagja. Ezek között a legfontosabb a diákönkormányzat jogköreivel kapcsolatos kérdések tisztázása és azok megléte. A programszervezési mellett egyetértési és véleményezési jogokra gondolunk itt elsősorban. A másik kiemelt téma a felsőoktatási felvételi. Ez mindig aktuális, hiszen mindig lesznek végzős évfolyamok és mindig változnak a felvételi eljárások is. Ezek szabályozását, valamint a képzések meghatározását tartjuk fontosnak. A harmadik legkiemeltebb pont pedig az iskolai infrastruktúra-fejlesztés. Ez a heti öt testnevelés óra megvalósítása, valamint az iskolai mindennapi lét szempontjából is mindenkit érint.” – emelte ki a Pannonhalmáról érkezett, 12. évfolyamos diákdelegált.

 /Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat