Orsovai Reni és A Dal 2021

Cikk dátuma 2021. február. 02. | Mozaik
Orsovai Reni és A Dal 2021

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


Rádiózás, előadóművészet és műsorvezetés

 

Idén is elindult A Dal című zenei tehetségkutató műsor, az első válogatót január 30-án láthattuk a Duna és a Duna World televízió csatornákon. A zsűriben az előző években már megszokott módon Vincze Lilla és Nagy Feró foglal helyet, hozzájuk csatlakozott Mező Misi és Ferenczi György.  Az idei évad férfi műsorvezetője - Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), – akit immár negyedik alkalommal láthatunk ebben a szerepben a Dal színpadán. A női műsorvezető pedig - igazi meglepetésként – az énekesnő Orsovai Reni, aki Rácz Gergővel aratott sikert az előző versenyen. A Dal 2021 zenei tehetségkutató verseny női műsorvezetője a Kodolányi János Egyetem előadóművészet jazz-ének szakán szerzett diplomát 2019-ben.

 

A székesfehérvári Orsovai Reni hangja hirtelen robbant be a magyar köztudatba, miután tavaly megnyerte A Dal 2020-as szériáját a Rácz Gergővel közös, Mostantól című dallal. Reni azóta is számos díjban részesült, zenei karrierje folyamatosan épül. A huszonhét éves énekest tavaly Fonogram-díjjal jutalmazták, a Petőfi Zenei Díjra pedig az év női előadója kategóriában jelölték.

Reni a Kodolányi művészeti szakán tanult Székesfehérváron, és tanulmányai mellett szerkesztő-műsorvezetőként dolgozott az akkor még működő Fehérvár Rádióban. Ebben az időben ismerkedett meg Rácz Gergővel egy interjú során. A KV-nak korábban azt nyilatkozta, hogy rendkívül sokat köszönhet kodolányis tanárainak, többek között Pély Barnának és a tanszékvezető Mits Gergőnek, akik segítették abban is, hogy megfelelő színpadi jelenlétet alakítson ki.

Ez aztán később az általa 2017-ben alapított zenekar, a Nene élén meg is megmutatkozott. A Dal 2020 versenyén Rácz Gergővel mutatták be a nyertes Mostantól című számot, ám Nene elnevezésű zenekarával  a Későre jár című számmal is bejutottak a TOP 4-be. A zenekar 2020 nyarán egy újabb dallal jelentkezett Veled címmel, amelyben egy bonyolult szerelmi történet teljesedik ki. A zenekar egyébként turnézott a közelmúltban a szintén Kodolányis kötődésű Blahalouisiana együttessel, és a Margaret Island-del is. A Nene részt vett már az A38-as hajó Akusztik című műsorsorozatában és felléptek már az EFOTT-on is.

Reni szeretett volna az idén még több fesztiválon részt venni a zenekarral, hogy minél több emberhez eljusson a mondanivalójuk, ám a koronavírus-járvány miatt idén ezek elmaradnak. A kialakult helyzet jelentősen korlátozza egy feltörekvő énekesnő és zenekar lehetőségeit, de Reni így sem állt le, most A Dal 2021 műsorvezetőjeként láthatja őt a közönség.

Mits Gergely tanszékvezető a KV-nak elmondta, nagyon büszke arra, hogy a művészeti tanszék egyik sikeres hallgatója töretlenül veszi az akadályokat a hazai zenei életben, és emellett a média világában is megcsillogtatja a tehetségét. Szerinte, a közszolgálati televíziózás csúcspontja az élő adásban történő műsorvezetés, és Orsovai Reni helyt áll ebben is.

A zenei tehetségkutató döntőjét március 13-án rendezi meg az MTVA nyolc előadó részvételével. Ám addig is láthatjuk a székesfehérvári énekes-műsorvezetőnőt a válogatók során február 6-án, február 13-án és február 20-án.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat