Orientációs héttel indult az őszi szemeszter

2018. szeptember. 04. KáVé
Orientációs héttel indult az őszi szemeszter

A felsőbbévesek útmutatásaira érdemes odafigyelni

Huszonhatodik alkalommal indult el a tanév a Kodolányi János Egyetemen, huszonöt évig főiskolaként tartottak tanévnyitót, idén pedig egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat a hallgatók. A hétfőn elindított orientációs hét első napján Dr. Szabó Péter rektor köszöntötte a gólyákat, akik részletes tájékoztatást is kaptak a KJE Budapesti Oktatási Központjában többek között Dr. Bartha Adrienn tanulmányi igazgatótól. A program kedden, Velencén az Ifjúsági Táborban folytatódott. Az elsőéves hallgatók a háromnapos rendezvény első két napját nem tarthatták eseménytelennek, hiszen reggeltől estig várták őket a különféle elfoglaltságok. A velencei program Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes előadásával indult, aki egyebek mellett a  PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell sajátosságait ismertette. 

A 2014/15. tanévben bevezetett PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell a 2014. évi Magyar Termék Nagydíj pályázaton elnyerte a Magyar Termék Nagydíj címet, majd Európai Innovációs  Díjjal tüntették ki. A módszerben jelentős szerepet kapnak azok a partneri kapcsolatok, amelyek segítik a hallgatók minőségi gyakorlati képzését, hozzájárulnak a piacképes tudás megszerzéséhez. Dr, Kovács László elmondta, mit jelent a modell elnevezése, ami a fémjelzi a korszerű felsőoktatási módszerekre és elméletekre épített módszert.

„P mint professzió, „profession”, I mint innováció, „innovation”, Q, mind „quality” azaz minőség és Lead, mint „leadership”, azaz vezetői alkalmasság. Ezek a “hívószavak” a szakok tantervében is megjelennek. A kodolányis diákok megismerik az adott szakma minőségi standardjait, minőségbiztosítási feladatait is. Ahhoz, hogy munkájukat professzionálisan végezzék, szükséges a minőség tudatos menedzselése, ezért gyakran kapnak olyan feladatokat, amelyek egy adott szakmai probléma innovatív és minőségbiztosított megoldását jelentik” – emelte ki a rektorhelyettes. Hozzátette: „A “leadership”, a vezetésre való alkalmasság, része az oktatásnak. Valamennyi kodolányis hallgató, kap vezetési – menedzsment – ismereteket, amelyek természetesen mindig összekapcsolódnak a hallgató szakmájával.”

Délután Dr. Konstantin Kata környezetvédelmi és megújuló energia jogász előadásával folytatódott a program. Az „Éghajlatváltozástól a vállalkozásig” című érdekes előadásában a fiatal előadó a kiotói egyezménytől a PET Kupán át érintette  a környezettudatosság jelentőségét. A Tiszai Pet Kupa nem csak jó kaland, hanem kiváló környezetvédelmi akció egyben, amelybe Dr. Konstantin Kata bekapcsolódott, és erre buzdította a kodolányis gólyákat is.

A hallgatói önkormányzat képviseletében Bajusz Annamária és Gál Noémi végzős, turizmus szakos hallgatók tartottak „autentikus eligazítást” a gólyáknak. Előadásuk idejére „egymás közt” maradtak a kodolányis hallgatók, az oktatók és egy rövid idő után az újságíró is távozott az előadó helyiségből. Annyit elárulhatok, hogy gólyák és felsőbb évesek nem csak a tanulmányokról beszélgettek az interaktív program során. A gólyák elmondták többek között, hogy miért választották a KJE-t. „Mert gyakorlatorientált, mert kicsi és családias, mert a nyílt napon meggyőztek, mert jók az oktatók, mert jó közösség… ezek és ehhez hasonló vélemények hangoztak el. A harmadéves hallgatók pedig felhívták a gólyák figyelmét a Kodolányin adódó számos lehetőségre, amelyek az oktatás mellett várják a hallgatókat. Bajusz Annamária kiemelte: „ Ne akarjátok megúszni ezt a három évet, igyekezzetek minden lehetőséget kihasználni, mert így lehettek sikeresek az egyetemi évek alatt és azt követően is.” A mentortanárok kiscsoportos foglalkozásaival ért véget a keddi orientációs nap.

Butor Klára az orientációs hét főszervezője a KV-nak elmondta, a velencei helyszínt a hallgatói önkormányzat tagjaival közösen választották ki. A számba vehető helyeket személyesen megnézték, így esett a választás a Velencei-tó partjára. A programok szervezése kapcsán pedig gondoltak az időjárásra is, ami meghatározta a szabadtéri és benti programok váltakozását. Így természetesen nem okozott fennakadást a keddi egész napos eső sem a rendezvények lebonyolításában.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat