Orientációs hét a külföldi hallgatóknak

2018. február. 01. KáVé
Orientációs hét a külföldi hallgatóknak

Nem csak workshopokon vettek részt, hanem magyar ételekkel, népművészettel is ismerkedtek

Immár harmadik alkalommal szervezett ebben a tanévben nagyszabású programot a KJF a külföldről érkező hallgatók számára. Míg korábban az EU tagországaiból érkeztek Erasmus ösztöndíjjal külföldi hallgatók a Kodolányi János Főiskolára, szeptembertől jelentős számban tanulnak más országokból származó fiatalok is a budapesti intézetben, mondta el a KV-nak Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi rektorhelyettes. Januárban újabb hallgatói csoport érkezett, így tovább növekedett a Bangladesből, Indiából, Kongóból, Nepálból és Pakisztánból érkezett fiatalok száma az intézményben.

Vannak, akik már a második szemesztert töltik a főiskolán, túl vannak az előkészítő kurzuson, amelynek keretében az angol nyelvi készségeiket fejlesztették, valamint uniós ismereteket és kutatás-tanulás módszertani képzést kaptak. A féléves képzést követően vizsgát tettek, és folytathatják tanulmányaikat a választott alap- vagy mesterszakon. Alapszak esetében turizmus, gazdálkodás és menedzsment, valamint nemzetközi tanulmányok szakon tanulhatnak, a mesterszakra jelentkezők pedig vállalkozásfejlesztés, turizmus és nemzetközi tanulmányok közül választhattak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy óriási segítséget jelentenek azok a nemzetközi programok, amelyeket a főiskola nemzetközi központja szervez a külföldi hallgatóknak. Nagy sikere volt például az őszi nemzetközi hétnek, valamint a decemberi állásbörzének a már itt tanuló diákok körében, a most érkezettek beilleszkedésének segítésére pedig január 29-febuár 2. között orientációs hét elnevezéssel szervezett programot a nemzetközi központ. Előadásokat, tájékoztatókat hallgattak meg, workshopok-on vettek részt, sportoltak, kézműveskedtek, magyar ételeket kóstoltak  és nem utolsó sorban ismerkedtek egymással és a főiskolával.

Az Unión kívüli országokból érkezettek és az erasmus-os hallgatók egyaránt jól érezték magukat programokon. külön érdekességnek számított a magyar népművészettel való ismerkedés. Kovácsai Gabriella vezetésével nemezelést tanultak, emellett élvezték a gyöngyfűzés technikájának elsajátítását is. A 103-as teremben tipikus magyar ízekkel ismerkedhettek meg, kóstolhattak körözöttet, túró rudit, kolbászt, töpörtyűt, somlóit, s mint elmondták számukra ezek ismeretlen ételek.   Ayesha Bano pakisztáni hallgató nem csak részvevőként, hanem az egyik programpont vezetőjeként is „beszállt” az orientációs hét rendezvényeibe: irányításával a testfestészet is teret kapott, hiszen hennával festett különleges díszítéseket társai kezére.  Nem maradt el az immár hagyományosnak számító imprint party sem, amelynek során tenyerükkel színes lenyomatot hagynak a földszinti folyosó falán.

Jók voltak a programok, dicsérendő a szervezők munkája és szándéka, ám azt is jó volt látni, hogy az erasmus-os hallgatók mennyire nyitottak az EU-n kívüli országokból érkezett társaikkal szemben. Nem nehéz megjósolni, hogy az elkövetkező hónapokban akár életre szóló barátságok köttetnek a kodolányis külföldiek között. 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat