Önkormányzati választás 2014

2014. október. 13. Kitekintő
Önkormányzati választás 2014

Öt évre választottunk

A 2014-es helyhatósági választáson tegnap 10351 önkormányzati és 3189 nemzetiségi szavazókörben adhatták le szavazatukat a választópolgárok. Az új alaptörvény elfogadásával megváltozott az önkormányzati választások rendje: az eddigi négy év helyett ötre választhattunk polgármestert, képviselő-testületet.

A KV-ban azokat az adatokat tesszük közzé, amelyek a KJF oktatási helyszíneihez kapcsolódnak. Budapesten a 13. kerületben, illetve Székesfehérváron az alábbi választási eredmények születtek.

Székesfehérváron dr. Cser-Palkovics András, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség jelöltje nyerte az október 12-i polgármester választást. Székesfehérvár régi-új polgármesterére a választópolgárok 64.5 százaléka adta le voksát. „A több mint hatvan százalékos a támogatottság, komoly bizalmat jelez, azonban nagy felelősséggel is jár. Mindenkinek köszönöm, aki élt szavazati jogával, bárkire is szavazott vasárnap. Minden képviselőtársam felé úgy fogok viszonyulni, legyen akár ellenzéki, akár kormánypárti, hogy együtt tudjuk Székesfehérvárt fejleszteni a következő években.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. Abban bízom, hogy a fehérváriak látták annak a munkának az eredményét, amit 2010 és 2014 között el tudtunk végezni Székesfehérvár életében. Nagyon sok közösség állt mellénk és most ezek a közösségek arra voksoltak, hogy folytatni tudjuk ezt a munkát a következő években. 2010 őszén egy fiatal városvezetés megelőlegezett bizalmat kapott, a mostani eredmény pedig már értékítélet a 2010 és 2014 között elvégzett munkánkról. A fehérváriak azt szeretnék, ha ezt a munkát folytatnánk a következő években. Nekünk az a dolgunk, hogy az ő városukat is építsük, hiszen egy Fehérvár van, akár jobboldali, akár baloldali valaki. Aki ezt a várost otthonaként szereti, annak az az érdeke, hogy Fehérvár fejlődjön. Erről is szól ez a magas támogatási arány- mondta dr. Cser-Palkovics András.

 

Dr. Tóth József, Budapest XIII. kerületének ismét megválasztott MSZP-s polgármestere szerint a kerületben élők egyértelmű véleményt nyilvánítottak négyéves munkájukról és az általuk felvázolt jövőképről, "a teljesítményt és az őszinteséget díjazták".

A szocialista politikus, aki 1994 óta vezeti a főváros XIII. kerületét, nyilatkozatában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a vasárnapi önkormányzati választáson.

Angyalföld polgármestere szerint a XIII. kerület példája azt mutatja, hogy az embereket elsősorban nem a nagypolitikai csatározások, hanem a helyi ügyek és az arra adott válaszok és megoldások érdeklik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzéki politikusoknak is irányt mutat sok más mellett Szeged, a XIX. kerület vagy a XIII. kerület példája, ahol bebizonyosodott, hogy a teljesítmény számít. "Az emberek normálisak, az ellenzéki politikusoknak hozzájuk kell felnőniük - normálisnak kell lenni és megosztás helyett a megoldásokat keresni" - közölte Tóth József. Hangsúlyozta: a XIII. kerületben továbbra is az összefogást keresik. 

Tóth József a szavazatok 69,86 százalékával nyerte el ismét Angyalföld polgármesteri posztját. Bagdy Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje 22,59 százalékkal a második helyen végzett.

A vasárnapi önkormányzati választáson Dávid Zoltán (FIDESZ-KDNP) kapta a legtöbb szavazatot Orosházán, ahol várhatóan még ebben a hónapban megalakul a város új képviselő-testülete. A tizennégy fős döntéshozó grémium tagjainak a fele újonc lesz. A Fidesz abszolút többséget szerzett a testületben is, kilenc egyéni képviselője jutott be, míg az MSZP egy egyéni képviselőt ad. Kompenzációs listán két MSZP-s és két Jobbikos került a testületbe.

A fővárosban a szavazók 37,34 százaléka, 523.677 választópolgár adta le szavazatát. A főpolgármester-választást ismét Tarlós István fideszes főpolgármester nyerte meg, aki harmadszor indult el a választáson, ezúttal 290 676 szavazatot kapott.

/Forrás: MTI, ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat