Nyolcvan éves a 13. kerület

2018. június. 01. Kitekintő
Nyolcvan éves a 13. kerület

Díszpolgáravatás a születésnapon

80. születésnapját ünnepelte a XIII. kerület június 1-én. Az esemény alkalmából a polgármesteri hivatal Barna termében dr. Tóth József polgármester a délelőtt folyamán dicséretben és jutalomban részesítette a hivatal, az önkormányzati intézmények, a kerületi katasztrófavédelem és a civil szervezetek arra érdemessé vált munkatársait, majd az ünnepi események sora a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében, a XIII. Kerületért szakmai díjak, és a díszpolgári címek átadásával folytatódott.

A polgármesteri hivatalban megrendezett ünnepségen tizenöten részesültek polgármesteri dicséretben és jutalomban. Mint  dr. Tóth József köszöntőjében elhangzott, mindannyian sokat tettek az önkormányzat által kitűzött célok eléréséért, a városrész fejlődéséért, a kerület lakosságának szolgálatáért. Az elismerésben részesültek felsorolását a XIII. Kerületi Hírnök XXIV. évfolyam 11. számában találják meg az érdeklődők.

A Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezett ünnepi rendezvényen ott voltak a testvérvárosok - Bécs-Floridsdorf,  Kassa-Délváros , Eszék, Varsó-Ochota  és Szováta - delegációi, a kerület országgyűlési képviselője Hiszékeny Dezső, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, az önkormányzat, a kerületi díszpolgárok, a helyi társadalmi szervezetek, a történelmi egyházak XIII. kerületi képviselői, valamint a kerület köznevelési, kulturális, szociális és gazdálkodó szervezeteinek reprezentánsai.

Az ünnepség a megjelentek köszöntését követően Liszt Ferenc: Les preludes című művével vette kezdetét. A mű részletét a Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában, Ménesi Gergely vezényletével hallgatta meg a közönség, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi köszöntője következett.

„Névleges demokráciában élünk, amelyben látszatkormányzás folyik. Eluralkodott az önzés, a részvétlenség. Önkormányzatunk azonban más úton jár, más eszményeket követ, mint amelyek a hatalom mai birtokosait jellemzik „ –mondta bevezetőjében a polgármester. Hozzátette: „Megadatott nekem, hogy 1998 óta ötévenként számot adhattam a kerület helyzetéről, a fejlődés érdekében végzett munkáról. Mára azonban a közösen elért eredményeinket veszély fenyegeti. Veszélyben forog önkormányzatunk 111 milliárd forint értékű vagyona, és veszélyben van maga az önkormányzati rendszer is. Az ünnep jó alkalmat ad annak kimondására, hogy az emberek itt, a kerületünkben, és az országban máshol is, békében és boldogan szeretnének élni. Nekünk a főváros XIII. kerületében a ’90-es évek óta van víziónk a városrész jövőjéről. Terveink és elképzeléseink nagy része mára megvalósult. ”

Dr. Tóth József kiemelte: „Több ezer milliárd forint hasznosult kerületünkben fejlesztésre, beruházásra, jelentős részben magánbefektetőknek köszönhetően. Több száz új önkormányzati beruházásban épült lakás, korszerű egészségügyi és szociális intézmények, gazdag kulturális programot nyújtó művelődési házak, kellemes parkok és közterek, jó közbiztonság, megbízható partneri kapcsolatok szolgálják a kerület lakosait. Ha gondolatban sétát teszek a tervezési időszakunk végére megálmodott kerületben,  további, hatalmas változásokat látok. Látom a Duna part teljes hosszában húzódó, parkosított sétányt, az új Duna hidat, ami a Margit szigetre vezet. A Népsziget fái alatt sport és rekreációs célokat szolgáló létesítmények várják majd a pihenni, sportolni, kikapcsolódni vágyó embereket, akik talán éppen a Gyöngyösi térről érkeztek, a 2-es villamos végállomásáról. A rendőrségi igazgatási központ előtt közpark, két oldalán egy-egy 90 méter magas épülettel. Az Árpád híd hídfőjénél látom a felépült Göncz Árpád városközpont korszerű, multifunkcionális épület együttesét, és együtt örülök azokkal a kerületi és zuglói lakosokkal, akik elégedettek a megvalósult Szegedi úti vasúti felüljáró által lehetővé tett akadálytalan közlekedéssel kerületeink között. Amerre gondolatban elhaladok, békében és felszabadultan élő embereket látok: tartsanak velem. ”

A polgármester személyes érzéseirő is szólt: „A szívemmel érzem a kerületet. Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, fejlődésünk fenntartható, megalapozott, és visszafordíthatatlan. Az alkalmat megragadva szeretnék köszönetet mondani alkotó és konstruktív kapcsolatunkért Varsó Ochota kerülete, testvérvárosunk jelenlévő delegációjának abból az alkalomból, hogy együttműködésünk 25. évfordulóját ünnepelhetjük ezekben a napokban. Szívből gratulálok 80 éves kerületünk új díszpolgárainak, fogadják tisztelgésünk és megbecsülésünk jeleként mai ünnepségünket. Virágozzék tovább Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó és a Göncz Árpád városrész. Éljen a XIII. kerület! ” –mondta végezetül dr. Tóth József polgármester.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően dr. Tóth József  hat „Budapest Főváros XIII. Kerületért” szakmai díjat adott át. Szakmai díjban részesült Dinnyés István természetjáró-túravezető, az Angyalföldi Természetbarát és Testedző  Egyesület és a Volánbusz Természetjáró Szakosztály vezetője; Hegyi Iván újságíró; Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. nyugalmazott divízióvezetője; Korbán Gáborné, a Szociális Szolgáltató Központ vezető gondozója; Nieder Iván építész, a kerület első főépítésze és Szabó Jánosné, a Mozgáskorlátozottak XIII. Kerületi Szervezetének vezetője.

A kerület 80. születésnapján  Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete a kerület lakosságától, a civil, a társadalmi, és a  gazdasági szervezetektől érkezett javaslatok alapján díszpolgári címet adományozott dr. Kéri József cégvezetőnek, az Angyalföldi Média Közalapítvány  egykori kuratóriumi elnökének, Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari-, és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes művésznek, és az Illés Együttes tagjainak: Bródy Jánosnak, Szörényi Leventének és Szörényi Szabolcsnak.

Az új díszpolgárokat Farkasházy Tivadar újságíró, maga is a kerület díszpolgára mutatta be és szólította színpadra. Az új díszpolgárok  a cím odaítélését tanúsító oklevél átvételét követően rövid beszédben mondtak köszönetet az elismerésért, hangsúlyozva kerületi kötődésüket, elkötelezettségüket városrészünk múltja, jelene és jövője  iránt. A díszpolgáravató ünnepség a Himnusz elhangzásával ért véget.

/Forrás:www.budapest13.hu/

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat