Nyári kultúrélmények Székesfehérváron

2015. július. 07. Kitekintő
Nyári kultúrélmények Székesfehérváron

Augusztus 20-án díjtalanul látogatható a Szent István Király Múzeum

Rekordot döntött 420 ezer látogatóval a Múzeumok Éjszakája Székesfehérváron. A Szent István Király Múzeum országos szinten a dobogó harmadik helyét szerezte meg a vidéki városok között: több mint 8300-an voltak kíváncsiak a kiállításokra, tárlatokra, programokra. Fehérváron a nyár további lehetőségeket kínál azoknak, akik szeretik a minőségi kulturális élményeket: időszaki kiállításokkal, koncertekkel, kirándulásokkal várják az érdeklődőket.

Székesfehérvár tárlatvezetésekkel, koncertekkel, előadásokkal, kreatív foglalkozásokkal és számos egyéb programmal várta az érdeklődőket 2015-ben a Múzeumok Éjszakáján. Június 20-án husznhét helyszínen hetvenöt programon vehettek részt a fehérváriak és az ide látogatók. A középpontban idén a ’titok’ állt –titkolózó festményekkel, titokzatos tárgyakkal és a titkok kamrájával.

Első alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához a Nemzeti Emlékhely: óránként vehettek részt az érdeklődők tárlatvezetésen, volt fáklyás tárlatvezetés is; az éjszakai programok egyik legcsodálatosabb látványa fogadta az arra járókat, mivel 400 mécsessel díszítették a Középkori Romkertet és rakták ki a Szent Korona formáját. Újdonság volt a múzeumlátogatók számára, hogy láthatták a jelenlegi járdaburkolat alatt lévő középkori Kerengő és az Anjou-sírkápolna falmaradványait is.

A programok között szerepelt például a Szent István Király Múzeum megyeház utcai Holdkő című koncertje és táncháza ír zenével, a Titkolódzó festmények című kiállítás, a Díszudvaron hagyományőrző csapatok tartottak bemutatót K&K – Kard és Kérdőjel címmel, államalapító uralkodóinkról, Árpád nagyfejedelemről és Szent István királyról hallgathattak előadást az érdeklődők dr. Szabados György történésztől, valamint a gyerekek zseblámpás/mobiltelefonos kincskeresésen vehettek részt az országzászló téri kiállítóhelyen, ahol feltárult a titkok kamrája, vagy csodálhatta meg az egész család aFényecsetet, azaz a fényfestő workshopot az udvaron.

A Múzeumok Éjszakája az interneten is rekordot döntött – mind a www.muzej.hu látogatottságát, mind pedig a mobiltelefonos applikácó letöltését, vagy a rendezvény facebook-oldalának kedvelését illetően –, így a növekvő terhelés miatt a szervezők jövőre megújult honlappal várják az érdeklődőket. 2016-ban a Múzeumok Éjszakájának középpontjában a hősök, felfedezők és újítók állnak majd.

A székesfehérvári múzeumok nyáron is további lehetőségeket, programokat kínálnak az érdeklődőknek, a kultúrprogramok kedvelőinek. A Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert minden nap nyitva tart 9-től 17 óráig, a Székesfehérvári Királyi Napok idején pedig megnyitják az Osszáriumot is a látogatók előtt. A Herbarius Programok is folytatódnak, legközelebb július 12-én szerveznek gyógynövénygyűjtő túrát „Mi virít a kertemben?” címmel, a Rendházba ugyancsak július 12-én a Musicolore koncertjére hívják a zenerajongókat.

Az időszaki kiállítások közül augusztus 9-ig látható például a Fekete Sas Patikamúzeumban az „Egy színes otthon”, amely Csók István festőművész otthonába enged bepillantást. A múzeum Országzászló téri épületében a „Pilinszky és Fehérvár” című kiállítás látható október végéig, a Csók István Képtárban pedig Kemény Judit és Barta Lajos alkotásait lehet megcsodálni „Variációk az absztraktra” címmel augusztus 2-ig.  

A Szent István Király Múzeum augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön díjtalanul látogatható.

A programokról, valamint az állandó és időszaki kiállításokról awww.szikm.hu, valamint a www.facebook.com/SzentIstvanKiralyMuzeum oldalon informálódhatnak az érdeklődők.

/Forrás: ÖKK, fotó: Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat