November 15. a jelentkezési határidő keresztfélévre

2020. október. 22. KáVé

Még három hétig lehet jelentkezni keresztféléves képzésekre 

 

Tanévenként háromszor van lehetőségük a továbbtanulni vágyóknak arra, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezzenek. A szeptemberi kezdéshez februárban és a nyári pótfelvételi időszakban, a keresztféléves februári kezdéshez pedig november 15-ig lehet jelentkezni. Jó lehetőség ez azok számára, akik lemaradtak az általános felvételi eljárásról és a pótfelvételiről, de azok számára is, akik a januári államvizsga-időszakban szereznek diplomát és folyatni szeretnék felsőfokú tanulmányaikat.

Dr. Szabó Péter rektor a KV-nak elmondta, hogy a munka mellett tanu­lni szándékozók gyakrabban élnek a keresztféléves jelentkezési lehetőséggel, de azoknak az idén végzett középiskolásoknak is kedvez a az őszi felvételi eljárás, akik az érettségit követő hónapokban jöttek rá, hogy mégis szeretnének továbbtanulni.

„A januárban záróvizsgázó alapszakosok is szép számmal vannak jelen a jelentkezők között, hiszen februárban már a választott mesterképzési szakon folytathatják a felsőfokú tanulmányaikat” – tette hozzá Dr. Szabó Péter.

Dr. Bartha Adrienn tanulmányi igazgatótól megtudtam hogy a februárban induló keresztféléves hallgatók levelező tagozaton illetve távoktatás formájában kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. A tanulmányi igazgató hozzátette: " A mesterszakok esetében angol nyelvű képzés is választható, ezen kívül további újdonság, hogy a gazdálkodási és menedzsment, a nemzetközi tanulmányok és a turizmus-vendéglátás alapszakok is indulnak angol nyelven. A KJE-en folyó képzéseknek megfelelően valamennyi szak szerepel a felvételi lehetőségek között, így tizenkét alapszak, három mesterszak és ugyancsak három felsőoktatási szakképzés közül választhatnak a jelentkezők".

Valamennyi választható alapszak - anglisztika, emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, kommunikáció- és médiatudomány, közösségszervezés, nemzetközi tanulmányok, pedagógia, szociális munka, történelem, turizmus-vendéglátás, üzemmérnök-informatikus – levelező tagozaton és távoktatás formájában indul. Az előadóművész szakon Székesfehérváron nappali tagozaton lehet majd elkezdeni a tanulmányokat. A képzési helyek választása előtt pedig érdemes ellátogatni az egyetem honlapjára:

https://www.kodolanyi.hu/felveteli/aktualis/189

Ugyanez ajánlott a három mesterszak – nemzetközi tanulmányok, turizmus menedzsment és vállalkozásfejlesztés esetében is, valamint az ugyancsak három felsőoktatási szakképzés – gazdálkodási és menedzsment, televíziós műsorkészítő, turizmus-vendéglátás – esetében is.

Tehát mindazok, akik az általános felvételi eljárásról és a pótfelvételiről lemaradtak, vagy a december–januári államvizsga-időszakban szereznek diplomát és folyatni szeretnék felsőfokú tanulmányaikat, azok már most beadhatják jelentkezéseiket a februárban induló képzésekre.

A pontszámítási rendszer a keresztféléves jelentkezések esetében nem változik. Alap- és osztatlan mesterképzés esetén a felvételin maximum ötszáz pontot lehet összegyűjteni. Ebből négyszázat a tanulmányi és az érettségi pontok összessége adja, és további száz többletpont pedig különféle jogcímeken szerezhető, például sporteredmények, emelt szintű érettségi, tanulmányi versenyek. A többletpontok teljes listája itt található:

https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT2013A_AOF/tobbletpont_tablazat_fft13AOF.pdf

Ahhoz, hogy valaki jelentkezhessen a meghirdetett képzésekre, az összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontot. Ez alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pont, felsőoktatási szakképzésnél pedig az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt legalább 240 pont.

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat