Nobel-díjból kettő is a magyaroknak

2023. október. 05. KáVé
Nobel-díjból kettő is a magyaroknak

Őri Panna, kommunikáció-és médiatudomány szak, III. évfolyam - Amikor elkezdtem írni ezt a jegyzetet, azon gondolkodtam, hogy mit érzek. Illene büszkének lennem, érezni a hazaszeretetet, hiszen az én népemhez került két Nobel-díj is. Személyem magyar énje nagyon büszke, de a kicsit nagyobb, vajdasági énem inkább óriási elismerést érzett, amikor megtudtam, hogy Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat, majd másnap, Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjat nyert. Büszkeség, elismerés, öröm, vegyül bennem, mint ahogyan a két anyanyelvűségem is jól megfér egymással. Mindenesetre elkezdtem alaposabban tanulmányozni az egyetlen magyar Nobel-díjas nő munkásságát.

Karikó Katalin nevét néhány évvel ezelőtt még senki sem ismerte itthon a szűk szakmáján kívül. Majd az elmúlt években egyre többször hallhattuk a nevét tudományos díjkiosztókon, míg végül 2021-re nemzetközileg is ismert és elismert  lett. Azóta sorban kapta a rangos tudományos díjakat, például az amerikai tudományos elismerést, az Albany-díjat. Már évek óta az esélyesek között emlegették két Nobel-díj, az élettani-orvostudományi és a kémiai esetében is. Végül 2023-ban, a Nobel-díjat amerikai kutatótársával, Drew Weissmannel a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapta, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. Karikó Katalin és kutató társa alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, hozzájárultak ezzel a vakcinák  gyors fejlesztéséhez a modern kor egyik legsúlyosabb pusztításakor. Dr. Karikó Katalin  már akkor az mRNS-technológiában látta a gyógyítás egy új módszerét, amikor erre jóformán még senki sem gondolt. Méltán lehet büszke magára és a magyarok is méltán lehetnek büszkék rá, hiszen ez Magyarország harmadik olyan pillanata, amikor magyar állampolgár kapta meg a világ legrangosabb díját.

A biokémikus, kutatóbiológus a koronavírus elleni, mRNS-alapú oltóanyag egyik kifejlesztésével, felfedezésével emberek millióinak életét menthette meg, és neki köszönhető az is, hogy ma már egy biztonságosabb világban élhetünk, hisz van ellenszer a COVID-19 vírussal szemben. 

Azonban Karikó Katalin nem érzi úgy, hogy több, vagy jobb lett ezzel a díjjal, számára mindig is csak az volt a fontos, hogy szeresse és élvezze, amit csinál. Ezt üzente azoknak is, akik a nyomdokaiba akarnak lépni. Csak a munka számít, más nem. “Abszolút nem számítottam rá, és most se számítok, és egyáltalán, nem érdekel. Ezt nagyon nehéz elmondani, de ez az igazság.” - mondta, majd azt is hozzátette, negyven évig nem kapott semmilyen díjat és ugyanilyen boldog volt akkor is. Mindenesetre lenyűgöző az ereje, akarta, céltudatossága, hiszen ő akkor is kitartott elképzelései mellett, amikor senki nem hitt neki. Talán ez lehet a sikere mindkét friss Nobel-díjasnak. Nem feladni, és hinni magukban. Ez meghozta a sikert Krausz Ferencnek is. 

A magyar fizikus és társai az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért nyerték el a díjat. Krausz Ferenc, társaival az ultragyors lézertudomány megalapítója. Ez a nagyon bonyolultnak tűnő félmondat nagyjából annyit takar, hogy egy szinte elképzelhetetlenül rövid időintervallum alatt lehetséges megvizsgálni az elektronok tulajdonságait és aktivitását. Egy attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része. Az itt kapott eredmények révén új orvosi képalkotó eljárások születhetnek, és a molekuláris szerkezetváltozások jobb megértése a gyógyszerfejlesztésben is jelentős előrelépést hozhat.

A világon az első attoszekundumos fényimpulzusokat Krausz Ferenc csoportja állította elő és mérte meg a 2000-es évek elején. Ezzel a professzor először végezhetett valós idejű megfigyeléseket az elektronok mozgásáról atomi léptékben. Krausz Ferenc és kutatótársai 2015 óta szerepeltek a Nobel-díjra esélyesek között. Most végre megérkezett a várva várt siker, hála a kemény munkának és a kitartásnak.

Habár vajdasági születésűként a magyar részem érez hihetetlen büszkeséget, a sikert, a tudást, a szorgalmát az egész énem elismeri.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat