Nemzetközi Szalon: Diplomácia és ami mögötte van

2016. március. 23. KáVé
Nemzetközi Szalon: Diplomácia és ami mögötte van

Odrobina Kristóf - kommunikáció és médiatudomány szak, I. évfolyam

„Mindig tanulhatunk valami újat, ha egy másik országba látogatunk.”

Nem mindennapi vendéget láthatott vendégül a Kodolányi János Főiskola kedden este a nemzetközi tanulmányok és történelem tanszék szervezésében. A Nemzetközi Szalon aktuális eseményén Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete tartott előadást, majd invitált beszélgetésre Diplomacy and Beyond címmel.

Az eseményt Dr. Zachar Péter Krisztián főiskolai tanár nyitotta meg. A program fő témái között szerepelt a diplomáciai karrier, a kulturális diplomácia fontossága, a kubai-magyar bilaterális kapcsolatok, valamint egyéb, friss nemzetközi kérdések. A beszélgetést Beatriz Isaac vezényelte spanyol nyelvről angolra való fordítással.

A hallgatók betekintést nyerhettek a magyar-kubai kapcsolatokba, amelyek az ötvenöt évvel ezelőtti időszakban gyökereznek. Magyarország jelentős szerepet játszott az 1960-as években a kubai rezsim felépítésében a hazai orvosok és tudósok hozzájárulásával. A politikai kapcsolatokon kívül más kétoldali megállapodások is születtek, így például több magyar diák is tanulhatott Kubában és kubai diákok is tanulhattak hazánkban. Hasonló módon magyar szakemberek dolgozhattak a szigetországban, és kubai munkaerő is megfordult Magyarországon. A rendszerváltozás utáni időszakban a legtöbb kapcsolat gyengült vagy módosult a két ország között, ám teljesen sosem szűnt meg.

„Mindig tanulhatunk valami újat, ha egy másik országba látogatunk.”- vonta le a következtetést a nagykövet, mielőtt rátért volna Kuba és az Egyesült Államok viszonyára. A két állam közötti kapcsolat egészen a gyarmati korszakig nyúlik vissza. Később az USA fokozatosan politikai és gazdasági befolyása alá vonta déli szomszédját. Az 1959-es kubai forradalom mélyen sértette az Egyesült Államok politikai és gazdasági érdekeit, amelynek következtében jelentősen megromlott a két ország közötti kapcsolat.

2014 decemberében Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök bejelentették, hogy a két állam megkezdi kapcsolataik helyreállítását. Első lépésként feloldották az utazási korlátozásokat, megkönnyítették a pénzátutalásokat, valamint újra megnyitották a régen bezárt amerikai nagykövetséget Havannában. Több szempontból is igazi kuriózumnak számít a kubai nagykövet látogatása. A közelgő amerikai választások minden bizonnyal nagy hatással lesznek majd a köztársaságra mind politikai és gazdasági szempontból, valamint éppen ezekben a napokban tartózkodik Obama elnök Kubában, így egyfajta aktualitása is volt az estének.

A főiskolán immár hagyományosnak számító Nemzetközi Szalon programsorozat jelentős pluszt nyújt azoknak a hallgatóknak, akik nemzetközi tanulmányok szakon folytatják tanulmányaikat. Dr. Zachar Péter Krisztián főiskolai tanár, intézeti tanszékvezető a következőket mondta a Szalon jelentőségéről:
„Itt első kézből értesülhetnek a kodolányisok olyan kérdésekről, amelyek felkészíthetik őket magára a külügyi munkára, ténylegesen beleláthatnak abba, hogyan működik adott esetben egy-egy nemzetközi szerződés megkötése, milyen nehézségek mutatkoznak adott esetben két ország tárgyalása során.” 

Ezúttal borkóstoló zárta a Nemzetközi Szalon programját, ahol a résztvevők kötetlen formában is beszélgethettek a a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövetével.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat