Nemzetközi kapcsolatok bővítése Grúziával és Oroszországgal

2016. május. 31. KáVé
Nemzetközi kapcsolatok bővítése Grúziával és Oroszországgal

Hallgató és oktatócsere, közös projektek, konferenciák, kutatások

Az Európán kívüli mobilitást támogató Erasmus + kreditmobilitási pályázatnak köszönhetően, lehetőségünk nyílt a már régóta működő partneri kapcsolatok mellett újakkal bővíteni a palettát Oroszországban és Grúziában.

Elsőként a Tbilisziben (Grúzia) található ILIA Állami Egyetemen a Gazdaságtudományi kart látogattuk meg, ahol a külügyi koordinátorral és az intézet vezetőjével hallgató és oktatócserében, közös projektekben való együttműködésben, valamint egymás konferenciáin való részvételben és a kutatás területén közös témák meghatározásában állapodtunk meg.

A főváros régi negyedének rohamos megújulása és a környéken található számos világörökség felkeresése izgalmas lehetőséget nyújthat hallgatóinknak és oktatóinknak is, amennyiben Grúzia szépségeinek megismerésére vállalkoznak.

Az út második felében a Dél-Oroszországi partneri kapcsolatainkat szélesítettük tovább, illetve részt vettünk egy régi partnerünk, a Southern Federal University Közgazdasági Intézete által szervezett konferencián. Tárgyalásokat folytattunk további együttműködési lehetőségekről: a kettős diplomát adó mesterképzési program kialakításáról és indításáról, rövid tanulmányi utak szervezéséről. Új eleme lesz az intézményközi kapcsolatnak a turizmus mellett, a társadalomtudományi (nemzetközi kapcsolatok, történelem) és a bölcsészettudományi (kommunikáció, szociális munka és anglisztika) területek bevonása.

Mindegyik tanszéken és intézetben azt tapasztaltuk, hogy kifejezetten nyitottak az együttműködésre, a kollégák nagy szeretettel fogadtak minket és lelkesek minden ötletért.

Néhány szemeszter óta érkeznek hozzánk hallgatók a Rosztov (Csehov szülővárosa) melletti Taganrog Egyetemről, de ezzel az intézménnyel eddig nem álltunk személyes kapcsolatban. Jó volt találkozni a rektorral és a külügyes kollégával és megtapasztalni a két intézményi közötti hasonlóságokat, hiszen ez is egy önkormányzat által fenntartott intézmény, nagyon hasonló szakokkal, problémákkal és lehetőségekkel.

Azt, hogy a Kodolányisok világa milyen kicsi, mi sem bizonyítja jobban, hogy alig öt perce tartózkodtunk Rosztov belvárosában, amikor egy volt cserediák hirtelen Andrej és Éva nyakába ugrott. Mikor a meglepetéstől szóhoz jutott, elmondta, hogy a tanultakat remekül hasznosítva jelenleg is a turizmus területén dolgozik és a Szocsiban megrendezett téli olimpiára már őt kérték fel az önkéntesek felkészítésére, jelenleg az extrém turizmus területén szervez programokat és már nemzetközi szinten olimpiai önkénteseket felkészítő bizottság állandó tagja.

Tervünk, hogy legközelebb, az őszi félévben megtartandó Nemzetközi hetünkre több kollégát is meghívunk ezekből az intézményekből, így lehetőségünk lesz a megkezdett beszélgetések folytatására, a javaslatok, ötletek megvalósítására.

Hoffmann Orsolya, Horváti Éva, Andrej Ivanyenko

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat