Nemzetközi hét ősszel

2017. november. 07. KáVé
Nemzetközi hét ősszel

Barátság-híd a külföldi és hazai diákok között

A Kodolányi János Főiskola 2011-ben indította el a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású rendezvényét, amely egyrészt a hallgatók interkulturális kompetenciáit kívánja elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a hazai és külföldi kodolányis hallgatók között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programsorozat különböző előadásai az oktatók számára is vonzóak, hiszen nemcsak nyelvi készségeiket fejleszthetik, hanem tapasztalatcserére is lehetőségük van.

Az idei őszi programsorozat a nagyelőadóban megrendezett nyitóünnepséggel kezdődött a KJF Budapesti Oktatási Központjában, amelyen a nappali tagozatos kodolányisok – hazai és külföldi diákok együttesen – vettek részt. Részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők arról, hogy milyen lehetőségeket kínál az Erasmus program. Fontos információ, hogy a program huszonöt európai uniós ország több mint kétszázhatvan felsőoktatási intézményébe kínál áthallgatási lehetőséget. A féléves külföldi tanulás mellett rövidebb, kéthetes projekt tanulmányúton is részt vehetnek a diákok, ahol részfeladatokat hajtanak végre vezető tanár segítségével.

Az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az Erasmus Plus 2020-ig 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program segítségével több mint négy millió pályázó juthat külföldi tanulmányokat, képzést, munkavállalást vagy önkéntes munkát segítő támogatáshoz.

Az Erasmus Plus pályázati alapelvek értelmében, egy adott képzési cikluson belül (BA, MA, PhD) minden pályázatot elnyert hallgató jogosult összesen tizenkét hónap támogatásra. Ez azt jelenti, hogy a hallgató részt vehet a tanulmányi célú és/vagy szakmai gyakorlati mobilitás bármilyen kombinációjában azzal a feltétellel, hogy az időszak ne haladja meg az összesen tizenkét hónapot. A tanulmányi mobilitásra továbbra is vonatkozik két külön alapfeltétel: minimum három hónap, illetve minimum húsz kredit teljesítése.

Második napirendi pontként a külföldi hallgatók országbemutató programjára került sor. A külföldi diákok, akik többek között Törökországból, Finnországból, Lengyelországból, Pakisztánból, Franciaországból, Nepálból érkeztek a Kodolányira és angol nyelven tanulnak, ez alkalommal csoportokba szerveződve mutatták be hazájuk kultúráját, nevezetességeit, gasztronómiáját. Vincze Flóra és Simon Viktória másodéves kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók spanyolországi bejelentkezése is különleges programpontnak bizonyult. A két kodolányis hallgató az Erasmus plusz programnak köszönhetően az Universitat Politècnica de València-n tanul, várhatóan egy szemesztert töltenek el a spanyol felsőoktatási intézményben.

A hétfői program délután az „Erasmusos vagyok” című rendezvénnyel folytatódott, amelynek keretében interaktív játékokon ételbemutatókon vettek részt a külföldi és magyar hallgatók. Elmondások szerint a magyar hallgatók igyekeztek megismertetni és megszerettetni a hazai gasztronómiát külföldi társaikkal. A sokak által nem ismert túrós és tejfölös ételek bemutatása mellett természetesen a húsok kedvelői is találtak kedvükre való falatokat; a libamáj pástétom osztatlan sikert aratott, ellentétben a sertéshúsból készült kolbászokkal, amelyekből például a Törökországból érkezett diákok - hagyományaiknak megfelelően -  nem fogyasztottak.

A nyitónapon kezdődött meg az „Egy – és többértelműség a nyelvben” című, kétnapos alkalmazott nyelvészeti konferencia, amelyet Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója és Szele Bálint, a KJF docense nyitottak meg.

Ezúttal sem maradt el az immár hagyományosnak számító imprint party, amelynek keretében a külföldi hallgatók színes kéznyomataikkal erősítik meg a főiskolához tartozásukat, egyszersmind megörökítve az itt tartózkodásukat. A földszinti folyosó falán több száz kéznyomat és aláírás jelzi, hogy szép számmal választották a Kodolányit külföldi diákok az elmúlt években.

A nemzetközi hét kedden többek között az alkalmazott nyelvészeti konferencia további érdekes előadásaival folytatódik. 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat