Nemzetközi hét kilencedszer

2019. április. 08. KáVé
Nemzetközi hét kilencedszer

A tudományos programsorozat nemzetközi kapcsolatépítési fórum is

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Kodolányi János Egyetem a Nemzetközi Hét programsorozatot Budapesten április 8-12. között, amelyre tizenhat ország huszonkilenc partnerintézményéből érkeztek vendégoktatók. Az eddigieknél is nagyobb volt az érdeklődés az immár hagyományosnak számító program iránt: idén kétszer annyi partnerintézmény jelezte részvételi szándékát, ahonnan félszáznál is több vendégelőadó érkezett. Többek között Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Kazahsztánból, Luxemburgból, Hollandiából, Lengyelországból, Portugáliából, Romániából,  Törökországból, Belgiumból, Oroszországból, Szlovákiából, Spanyolországból és Ukrajnából érkezett vendégeket köszönthettek ezúttal a KJE Budapesti Oktatási Központjában.

A Kodolányi János Egyetem 2011-ben indította el a ma már a felsőoktatásban közismert Nemzetközi Hét rendezvényét,  amellyel egyedülálló módon kívánja hallgatóihoz közelebb hozni a nemzetközi környezet nyújtotta lehetőségeket. A programok a nemzetközi klub megnyitásával indultak hétfő délelőtt, majd délután ünnepélyes keretek között köszöntötték a vendégeket. Dr. Szabó Péter rektor beszédében kiemelte, fontos célkitűzése az intézménynek, hogy nemzetközi egyetem legyen, ezt igyekeztek megalapozni az elmúlt évtizedekben. Szólt arról is, hogy az Erasmus lehetőségét folyamatosan kiszélesítik az oktatói és hallgatói mobilitás területén egyaránt, és kívánatosnak tartja, hogy a későbbiekben minden hallgató éljen az ösztöndíjjal.

Szerdán nagyszabású tanácskozás kezdődik „Global Trends: New Challenges to Political, Economic, and Cultural Development”címmel, amelynek során a szaktekintélyek a 21. századi közgazdaságtan, turizmus és nemzetközi kapcsolatok kérdéseire keresik a választ. A résztvevők meghallgathatják Dr. Balogh András „ New Trends in International Relations, is it a New Global Turn” című  előadását, Christopher Coker „The Rise of the Civilisational  State (China, India, Russia)” címmel fémjelzett előadását, de az előadók között lesz a házigazda Kodolányi János Egyetem részéről Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér, Dr. Hajtó János, Dr. Soós Péter János, Lőrincné Dr. Bencze Edit, Dr. Koudela Pál, Dr. Tarbay Gabriella, Wirrthné Móricz Zsuzsanna, Dr. Malatyinszki Szilárd, Dr. Horváth József, Dr. Zsarnóczky Martin.

Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi és továbbképzési rektorhelyettes a KV-nak elmondta, ez a kodolányis programsorozat  immár kilencedik alkalommal bizonyul kiváló fórumnak ahhoz, hogy az oktatók és  hallgatók nemzetközi kapcsolatokat építsenek. A jelenlévő oktatók nem csak előadásokon vesznek részt, hanem tapasztalatcserére, különböző együttműködések megalapozására is lehetőségük van. Élnek is ezzel a különböző országokból érkező oktatók, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, számos, sikeres nemzetközi projekt ötlete született meg az elmúlt esztendőkben a kodolányis programsorozat ideje alatt.

Horváti Éva a KJE nemzetközi fejlesztési és képzési igazgatójától megtudtam, hogy az április 9-én és 11-én megszervezett előadássorozat a hallgatók interkulturális kompetenciáit kívánja elmélyíteni. A partnerintézményekből érkező oktatók előadásai a legújabb elméleti és kutatási tapasztalatok alapján a gyakorlatban is hasznosítható tudást, készségeket és attitűdöt fejlesztenek. A rendezvény során a meghívott külföldi vendégoktatók angol nyelven „mini-kurzusok", szemináriumok formájában több mint ötven előadást tartanak a gazdálkodás és menedzsment, a turizmus, a marketing, a kommunikáció, az oktatás és felnőttképzés, a szociális politika és a kultúrtörténet témakörében. Ezek közül választanak a kodolányis hallgatók hat-hat előadást a tanításmentes hét keretében.

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat