Negyedszer is nyert a Táncol"KODO"

2020. november. 24. KáVé
Negyedszer is nyert a Táncol"KODO"

Virtuális néptáncfesztiválokra neveznek be mostanában


Negyedszer is a nyertes pályázók között van a Kodolányi János Egyetem Táncol”KODO” néptáncegyüttese a Csoóri Sándor programban. A Kárpát-medencére kiterjedő program elsődleges célja, hogy az aktívan működő, népi kultúrával foglalkozó együtteseknek olyan jellegű támogatást nyújtsanak, amelyet például a produkcióikhoz szükséges ruhák beszerzésére, fellépések költségeinek, fedezésére, fesztiválok szervezésére fordíthatnak. A Táncol"KODO" csapata most harmadszor részesült 2,6 millió forintos pályázati díjban, a legelső pályázáskor pedig 2,8 milliót nyertek.

A nagymúltú néptáncegyüttes életét is nehezíti a koronavírus, hiszen nem tarthatnak próbákat, oktatásokat, nem járhatnak fellépésekre, ugyanakkor igyekeznek mindennapossá tenni az internet nyújtotta lehetőségekkel a közösségi életet. Hahn-Kakas István művészeti vezető szerint „naprakészen elérhetőnek” kell lenni ahhoz, hogy az évtizedek alatt igazi közösséggé vált csapat életben maradjon. Zoom-on rendszeresen beszélnek, tervezgetnek és természetesen együtt örülnek a pályázati forrásnak. István azt is elmondta, hogy virtuális fesztiválokra is jelentkeznek, a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó kiscsőszi online fesztiválja például ilyen volt az idén. A tánccsoportok beküldik régebbi fellépéseik videófelvételét, ezeket megnézik a zsűritagok, és értékelik. Miközben István lelkesen magyaráz, arra gondolok, hogy lám, milyen leleményes is tud lenni az ember, hogy megőrizze az értékeit.

Hahn-Kakas Istvánt szinte mindenki ismeri Székesfehérváron, és azt is tudják róla, hogy örökre elkötelezte magát a néptánccal. A város kulturális életének szerves résztvevője az általa vezetett egyetemi néptáncegyüttes, számára pedig életforma a tánc. Számtalan lehetősége adódott, hogy tovább lépjen, elszegődjön nagyobb együttesekhez, de számára fontosabbak voltak a gyökerei és Székesfehérvár. Most egyébként optimistán készül a tavaszra, amikor ismét lesznek próbák, fellépések, fesztiválok, és majd újra eljutnak Erdélybe is, ahol mindeddig minden évben megfordultak.

Mits Péter, a Kodolányi János Egyetem kulturális titkára a kezdetekről is beszélt a KV-nak, arról az időszakról, amikor lelkes főiskolásokkal 1993-ban megalakult a néptánccsoport. Abban az időben bízták meg Hahn-Kakas Istvánt az autentikus folklórral foglalkozó csoport szakmai vezetésével. A Táncol”KODO” eredeti célkitűzésének megfelően napjainkban is  feladatának tartja a népi kultúra megismerését, továbbörökítését. Az itthoni fellépések mellett az elmúlt huszonhét év során a tánccsoport járt már többek között Finnországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Ukrajnában is.

Mits Péter kiemelte, az eredményes művészeti tevékenység köszönhető egyrészt az elmúlt évtizedek táncosainak, de természetesen Hahn-Kakas Istvánnak, Ritter Andreának és Tombor Beának, akik az elmúlt évtizedekben kimagasló művészeti munkával, közösségépítő attitűddel óvják, gyarapítják a Táncol"KODO" értékeit.

V.I.

 

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat