Nagy Ervint hívta meg a HÖK

2023. március. 31. KáVé
Nagy Ervint hívta meg a HÖK

A kommunikáció a 21. század csodafegyvere - Az eddigi tematikus hetek talán legszínvonalasabb beszélgetésén vehettek részt a kodolányis hallgatók az idei HÖK-napon. Nagy Ervin színművésszel Zámbó Brigitta végzős kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató beszélgetett.

A beszélgetés témája az önmagunkért és másokért való kiállás volt a színpadon, a közéletben és a társadalomban. Nagy Ervin a beszélgetés elején elmondta, hogy motivációi fiatalkori nagyképűségéből, az első bukásokból, majd az első főszerepek sikeréből erednek. Szerinte bármilyenek is az első főszerepek, azokat el kell vállalni és a lehető legtöbbet nyújtani velük, különben egy színésznek esélye sincs feltűnni és befutni.

Első nagyobb sikerének az Esőembert tartja, amelyet már harminc éves kora után játszott. Ekkor érezte azt először, hogy bármilyen műfajban tud jól teljesíteni. Már nem volt benne a szülői kritikáktól való félelem (amely egyébként fiatalkorát meghatározta) és a megfelelési kényszer.

A színművész beszélt a korunkat érintő társadalmi problémákról is. Kiemelte, hogy sokszor a nagy büszkeség mögött nincs igazi teljesítmény. Az arra rászolgált emberek helyett egész csoportokat bélyegzünk meg és kibeszélünk mindenkit egymás háta mögött. Mindemellett a magyar társadalomból hiányzik a vitakultúra, ha valaki nem ért egyet velünk, azt sokszor egyből gyűlöljük. Legnagyobb problémának pedig azt említette, hogy a hűség és a párthűség -mindegy milyen irányban- felülírja a tehetséget és a szorgalmat.

Kifejtette, hogy a kulcs a kommunikációban és a kiállásban van, így nekünk, leendő kommunikációs szakembereknek nagyon jól kell bánnunk a "21. század csodafegyverével". Ha a jó kommunikációs képességünket az igazság elfedésére használjuk akkor nagy bajban lesz az ország. Sokakban felmerül a félelem a nyilvánosság elé való kiállással és az igazság erősítésével kapcsolatban, de Nagy Ervin erre azt felelte, hogy a "ne szólj szám, nem fáj fejem" elve az egyik legundorítóbb megoldás. Valakinek néha meg kell mondania: " Ez nem biztos, hogy jó ötlet".

Nagy Ervin szerint a színészeknek bátraknak kell lenniük ilyen tekintetben. Nem szabad félni attól, hogy meglesz az ára. Azt túl lehet élni. A témában megjelenő cikkekkel nem szabad foglalkozni. A vélemény kifejezése mellett a művészi teljesítményt a legmagasabb színvonalon kell tartani. Tapintattal kell felmutatni az igazságot bátran, köntörfalazás nélkül, de tiszteletteljes hangnemben. A mi generációnknak már nem szabad elfogadnia a most érvényben lévő százéves játékszabályokat, mondta Nagy Ervin.

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat